Rozrywka

Zobacz finalistów nagrody Jamesa Bearda NYC 2023 dla najlepszych szefów kuchni i restauracji

  • 29 marca, 2023
  • 3 min read
Zobacz finalistów nagrody Jamesa Bearda NYC 2023 dla najlepszych szefów kuchni i restauracji


Amanda Cohen z Dirt Candy, Nasim Alikhani z Sofreh i Charlie Mitchell z Clover Hill należą do lokalnych szefów kuchni, którzy są finalistami James Beard Foundation Awards, podała w środę organizacja.

Zwycięzcy zostaną ogłoszeni podczas ceremonii 5 czerwca.

Nagrody – czasami nazywane „oskarami dla smakoszy” – są nadzorowane przez Fundację Jamesa Bearda, organizację non-profit założoną w 1986 r., której celem jest wspieranie amerykańskiej kultury kulinarnej. Nagrody zostały wstrzymane na dwa lata z powodu obaw związanych z COVID-19, nadużyciami w miejscach pracy i brakiem różnorodności. Wrócili w 2022 roku z nowymi zasadami i procedurami.

Charlie Mitchell, który jest szefem kuchni w Clover Hill na Brooklynie, mówi, że właśnie wysiadł z drugiego pociągu i rozmawiał przez telefon ze swoim narzeczonym, kiedy dowiedział się o tym, klikając „odśwież” na Instagramie.

„To niesamowite” — powiedział Mitchell, który jest nominowany w kategorii „wschodzący szef kuchni”.

On i jego zespół planowali uczcić to szampanem po zakończeniu zmiany obiadowej. Do tego czasu powiedział: „Tutaj jest normalna środa”.

Nasim Alikhani z Sofreh, perskiej restauracji w Prospect Heights, powiedziała, że ​​dowiedziała się, że została finalistką konkursu dla najlepszego szefa kuchni w samochodzie, kiedy jej mąż prowadził. Krzyknęła tak głośno, że prawie kogoś uderzył.

Warto przeczytać!  Najgorsze arcydzieło: „Błękitna rapsody” na 100

„Przez cały dzień nie mogłam przestać się uśmiechać” — powiedziała. „Niezależnie od ostatecznego wyniku dla mnie jest to już ogromny zaszczyt, ponieważ jest to w pewnym sensie hołd dla mojej mamy, mojej babci, wszystkich tych kobiet, które nauczyły mnie wszystkiego, co wiem”.

Powiedziała, że ​​mówi swoim pracownikom, kiedy przyjeżdżają do pracy.

„To uznanie dla ich pracy bardziej niż cokolwiek bezpośredniego dla mnie” – powiedziała.

Alikhani powiedziała, że ​​ona też planuje wypić drinka ze swoim zespołem, ale tylko małego.

„Nie chcę podchmielonych kelnerów” — powiedziała.

Tegoroczni finaliści – szefowie kuchni, restauracje i piekarze – reprezentują szerszy wachlarz stylów i kuchni kulinarnych w porównaniu z poprzednimi latami – mówi Rick Camac, dyrektor wykonawczy ds. relacji branżowych Instytutu Edukacji Kulinarnej. Zauważa, że ​​wiele nowojorskich restauracji znajduje się na Brooklynie, a nie w Midtown.

Camac powiedział, że nagrody są znaczące, „bez wątpienia”, szczególnie dla poważnych smakoszy i osób z branży: „Wszyscy poważni szefowie kuchni martwią się: kto dostanie James Beard Awards?”

Przyznaje jednak, że typowy nowojorczyk może bardziej przejmować się tym, co ma do powiedzenia Eater lub The Infatuation.

Warto przeczytać!  Recenzja książki: Wspomnienia Moon Unit Zappy opowiadają o chaotycznym dziedzictwie geniuszu ojca w drodze do miłości do samego siebie

„Czy zwykły gość tak bardzo przejmuje się Jamesem Beardem? Nie wiem nawet, czy przypadkowy gość wie, kim jest James Beard” – powiedział. „Dla mnie to wielka sprawa”.

Poniżej znajdują się nominowani z Nowego Jorku i Connecticut. (I powodzenia, jeśli próbujesz zarezerwować stolik.)

Wybitny szef kuchni
  • Erik Ramirez, Llama Inn, Brooklyn, NY

Znakomita restauracja

  • Coracora, West Hartford, Connecticut
Najlepsza nowa restauracja
  • Departament Kultury, Nowy Jork, NY
Wschodzący szef kuchni
  • Charlie Mitchell, Clover Hill, Brooklyn, NY
Znakomite wino
Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork
  • Nasim Alikhani, Sofreh, Brooklyn, NY
  • Mary Attea, The Musket Room, Nowy Jork, NY
  • Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork, NY
  • Shaina Loew-Banayan, Cafe Mutton, Hudson, NY
  • Junghyun Park, Atomix, Nowy Jork, NY
Najlepszy szef kuchni: północny wschód
  • Christian Hunter, Community Table, New Preston, Connecticut
  • Renee Touponce, port zawinięcia, Mystic, CT


Źródło