Zobacz finalistów nagrody Jamesa Bearda NYC 2023 dla najlepszych szefów kuchni i restauracji
Amanda Cohen z Dirt Candy, Nasim Alikhani z Sofreh i Charlie Mitchell z Clover Hill należą do lokalnych szefów kuchni, którzy są finalistami James Beard Foundation Awards, podała w środę organizacja.
Zwycięzcy zostaną ogłoszeni podczas ceremonii 5 czerwca.
Nagrody – czasami nazywane „oskarami dla smakoszy” – są nadzorowane przez Fundację Jamesa Bearda, organizację non-profit założoną w 1986 r., której celem jest wspieranie amerykańskiej kultury kulinarnej. Nagrody zostały wstrzymane na dwa lata z powodu obaw związanych z COVID-19, nadużyciami w miejscach pracy i brakiem różnorodności. Wrócili w 2022 roku z nowymi zasadami i procedurami.
Charlie Mitchell, który jest szefem kuchni w Clover Hill na Brooklynie, mówi, że właśnie wysiadł z drugiego pociągu i rozmawiał przez telefon ze swoim narzeczonym, kiedy dowiedział się o tym, klikając „odśwież” na Instagramie.
„To niesamowite” — powiedział Mitchell, który jest nominowany w kategorii „wschodzący szef kuchni”.
On i jego zespół planowali uczcić to szampanem po zakończeniu zmiany obiadowej. Do tego czasu powiedział: „Tutaj jest normalna środa”.
Nasim Alikhani z Sofreh, perskiej restauracji w Prospect Heights, powiedziała, że dowiedziała się, że została finalistką konkursu dla najlepszego szefa kuchni w samochodzie, kiedy jej mąż prowadził. Krzyknęła tak głośno, że prawie kogoś uderzył.
„Przez cały dzień nie mogłam przestać się uśmiechać” — powiedziała. „Niezależnie od ostatecznego wyniku dla mnie jest to już ogromny zaszczyt, ponieważ jest to w pewnym sensie hołd dla mojej mamy, mojej babci, wszystkich tych kobiet, które nauczyły mnie wszystkiego, co wiem”.
Powiedziała, że mówi swoim pracownikom, kiedy przyjeżdżają do pracy.
„To uznanie dla ich pracy bardziej niż cokolwiek bezpośredniego dla mnie” – powiedziała.
Alikhani powiedziała, że ona też planuje wypić drinka ze swoim zespołem, ale tylko małego.
„Nie chcę podchmielonych kelnerów” — powiedziała.
Tegoroczni finaliści – szefowie kuchni, restauracje i piekarze – reprezentują szerszy wachlarz stylów i kuchni kulinarnych w porównaniu z poprzednimi latami – mówi Rick Camac, dyrektor wykonawczy ds. relacji branżowych Instytutu Edukacji Kulinarnej. Zauważa, że wiele nowojorskich restauracji znajduje się na Brooklynie, a nie w Midtown.
Camac powiedział, że nagrody są znaczące, „bez wątpienia”, szczególnie dla poważnych smakoszy i osób z branży: „Wszyscy poważni szefowie kuchni martwią się: kto dostanie James Beard Awards?”
Przyznaje jednak, że typowy nowojorczyk może bardziej przejmować się tym, co ma do powiedzenia Eater lub The Infatuation.
„Czy zwykły gość tak bardzo przejmuje się Jamesem Beardem? Nie wiem nawet, czy przypadkowy gość wie, kim jest James Beard” – powiedział. „Dla mnie to wielka sprawa”.
Poniżej znajdują się nominowani z Nowego Jorku i Connecticut. (I powodzenia, jeśli próbujesz zarezerwować stolik.)
Wybitny szef kuchni
- Erik Ramirez, Llama Inn, Brooklyn, NY
Znakomita restauracja
- Coracora, West Hartford, Connecticut
Najlepsza nowa restauracja
- Departament Kultury, Nowy Jork, NY
Wschodzący szef kuchni
- Charlie Mitchell, Clover Hill, Brooklyn, NY
Znakomite wino
Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork
- Nasim Alikhani, Sofreh, Brooklyn, NY
- Mary Attea, The Musket Room, Nowy Jork, NY
- Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork, NY
- Shaina Loew-Banayan, Cafe Mutton, Hudson, NY
- Junghyun Park, Atomix, Nowy Jork, NY
Najlepszy szef kuchni: północny wschód
- Christian Hunter, Community Table, New Preston, Connecticut
- Renee Touponce, port zawinięcia, Mystic, CT