Zdrowie

„Zrównoważona” dieta najbardziej chroni zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze

  • 9 kwietnia, 2024
  • 9 min read
„Zrównoważona” dieta najbardziej chroni zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze


widok z lotu ptaka na ludzi na rynku owoców i warzywUdostępnij na Pintereście
Nowe badania sugerują, że przestrzeganie zbilansowanej diety ma najlepszy wpływ na zdrowie mózgu. Źródło obrazu: Wokephoto17/Getty Images.
  • Wzorce żywieniowe i wybory żywieniowe wpływają na funkcjonowanie mózgu, ale specyficzny związek między jedzeniem a mózgiem jest złożony.
  • Naukowcy są zainteresowani ustaleniem, jakie diety optymalizują funkcjonowanie i zdrowie mózgu.
  • W jednym badaniu zbadano cztery wzorce żywieniowe i stwierdzono, że zbilansowana dieta zawierająca kilka rodzajów żywności przyniosła największe ogólne korzyści dla zdrowia mózgu.

To, co ludzie jedzą, wpływa na ich samopoczucie, jednak czasami trudno jest określić dokładny wpływ diety na zdrowie.

Niedawno badanie opublikowane w Natura Zdrowie psychiczne zbadali, w jaki sposób wzorce żywieniowe wpływają na wiele obszarów zdrowia mózgu, w tym zdrowie psychiczne, funkcje poznawcze, biomarkery metaboliczne i strukturę mózgu mierzoną za pomocą rezonansu magnetycznego.

W swojej analizie prawie 182 000 uczestników naukowcy odkryli, że ci, którzy przestrzegali zbilansowanej diety, częściej mieli lepsze zdrowie psychiczne i funkcjonowanie poznawcze.

Zauważyli także różnice genetyczne, które mogły mieć wpływ na wyniki wśród różnych grup dietetycznych.

Chociaż badania w tej dziedzinie będą kontynuowane, wskazuje to na znaczenie dokonywania mądrych wyborów żywieniowych w celu poprawy funkcjonowania mózgu i wyników w zakresie zdrowia psychicznego.

Ludzie mogą rozwijać preferencje dotyczące określonych pokarmów, co z czasem może mieć wpływ na ogólne wzorce żywieniowe. Naukowcy są zainteresowani odkryciem, w jaki sposób te preferencje mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne oraz czy określone diety są lepsze dla zdrowia psychicznego.

Niektóre badania potwierdzają pogląd, że określone diety i wybory żywieniowe są lepsze dla dobrego samopoczucia psychicznego. Natomiast inne mogą przyczyniać się do złego stanu zdrowia psychicznego.

Pomocne może być na przykład przestrzeganie diety zawierającej dużą ilość owoców, warzyw i ryb zmniejszyć ryzyko depresji.

Podobnie, jedzenie większej ilości owoców i warzyw oraz pozyskiwanie niezbędnych mikroelementów może pomóc w zmniejszeniu ryzyko lękupodczas gdy dieta bogata w tłuszcze i rafinowane węglowodany może zwiększać to ryzyko.

Dieta może również wpływać na funkcjonowanie mózgu. Na przykład przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może pomóc w spowolnieniu pogorszenia funkcji poznawczych.

Isabel M. Vazquez, MS, RD, dietetyczka zarejestrowana w Memorial Hermann Health System, która nie była zaangażowana w niedawne badanie, zauważyła, co następuje: Wiadomości medyczne dzisiaj:

„Wiemy, że dieta odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu mózgu. Badania sugerują, że diety bogate w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białko i zdrowe tłuszcze mogą wspierać funkcje poznawcze i zmniejszać ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. I odwrotnie, diety bogate w przetworzoną żywność, tłuszcze nasycone i cukry mogą mieć negatywny wpływ na mózg.

„Poprzednie badania konsekwentnie wykazały, że dieta odgrywa zasadniczą rolę w zdrowiu mózgu, wpływając na funkcje poznawcze i samopoczucie emocjonalne. Bogate w składniki odżywcze, zbilansowane diety często wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych i lepszymi wynikami w zakresie zdrowia psychicznego” – dodał Vazquez.

Warto przeczytać!  Nowatorska koncepcja szczepionki generuje odpowiedź immunologiczną, która może wytworzyć wiele typów przeciwciał neutralizujących wirusa HIV

W bieżącym badaniu naukowcy skupili się na czterech głównych wzorcach żywieniowych, analizując preferencje żywieniowe uczestników:

  1. skrobi wolnej lub o obniżonej zawartości skrobi – ta grupa preferowała owoce, warzywa i białko, ale wykazywała mniejszą preferencję dla produktów skrobiowych, takich jak chleb czy makaron
  2. wegetarianie — grupa ta preferowała owoce i warzywa, ale wykazywała mniejszą preferencję dotyczącą białka
  3. wysokobiałkowe i o niskiej zawartości błonnika — ta grupa preferowała przekąski i produkty białkowe, a rzadziej owoce i warzywa
  4. zbilansowana dieta — grupa ta wykazywała podobne preferencje we wszystkich grupach żywności.

Naukowcy odkryli zgodność z preferencjami żywieniowymi i rzeczywistymi cechami spożycia żywności.

Naukowcy, którzy przeprowadzili obecne badanie, przeanalizowali dane z brytyjskiego Biobanku, koncentrując się na danych dotyczących preferencji żywieniowych. Badacze pytali o preferencje żywieniowe w kilku kategoriach, w tym nabiał, owoce, aromaty, alkohol, mięso, przekąski, skrobia i warzywa.

Następnie przyjrzeli się powiązaniu między tymi preferencjami żywieniowymi a kilkoma skutkami związanymi z mózgiem. Najpierw ocenili zdrowie psychiczne, zbierając dane dotyczące takich elementów, jak objawy lękowe i depresyjne, objawy manii, doświadczenia psychotyczne, urazy, samookaleczenia i dobre samopoczucie.

Wyższe wyniki wskazywały na gorsze zdrowie psychiczne, z wyjątkiem pomiaru dobrostanu, gdzie wyższy wynik sugerował lepsze samopoczucie psychiczne.

Naukowcy dalej oceniali funkcje poznawcze za pomocą kilku testów, przyjrzeli się biochemii krwi i biomarkerom metabolicznym oraz zbadali strukturę mózgu za pomocą rezonansu magnetycznego.

Wreszcie spojrzeli oceny ryzyka wielogenowego zaburzeń psychicznych, które mierzą wpływ czynników genetycznych na ryzyko chorób psychicznych, a także przeprowadziły analizę wzbogacania genów.

Warto przeczytać!  Jak zmodyfikować ścieżkę diagnostyczną, aby poradzić sobie z rosnącą liczbą zachorowań na raka prostaty w Afryce?

Badanie wykazało, że podtyp zrównoważonej diety odniósł największe korzyści ze wszystkich czterech grup – osoby należące do podtypu zrównoważonej diety miały niższe wyniki w większości pomiarów zdrowia psychicznego i wyższe wyniki w zakresie dobrostanu.

Ta grupa miała również najlepiej zmierzony czas reakcji, podczas gdy grupa stosująca dietę wysokobiałkową i ubogą w błonnik uzyskała najlepsze wyniki w teście funkcji poznawczych obejmującym podstawienie symboli

Osoby stosujące zbilansowaną dietę miały również wyższy poziom istoty szarej w niektórych obszarach mózgu w porównaniu z grupą stosującą dietę wysokobiałkową i ubogą w błonnik.

Jednak grupa wegetariańska wykazała również wyższy poziom istoty szarej w niektórych obszarach mózgu.

Grupa o zrównoważonej diecie charakteryzowała się również stosunkowo niższym ryzykiem genetycznym większości zaburzeń psychicznych. Natomiast grupa wegetariańska była obciążona wyższym ryzykiem genetycznym choroby Alzheimera, choroby afektywnej dwubiegunowej, schizofrenii i kilku innych zaburzeń psychicznych.

W grupie osób spożywających produkty wysokobiałkowe i ubogie w błonnik ryzyko genetyczne udaru niedokrwiennego było wyższe.

Naukowcy odkryli również, że kilka genów różniło się między grupą zbilansowaną a grupą wysokobiałkową i ubogą w błonnik.

Geny te „wzbogacono w procesy biologiczne związane ze zdrowiem psychicznym i funkcjami poznawczymi”, co wskazuje, w jaki sposób genetyka może mieć wpływ na obserwowane wyniki.

Ogólnie rzecz biorąc, wyniki pokazują, jak przestrzeganie zbilansowanej diety może pomóc poprawić zdrowie mózgu i samopoczucie psychiczne.

Molly Rapozo, RDN, dyplomowana dietetyczka i specjalistka ds. żywienia oraz starsza edukatorka ds. żywienia i zdrowia w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, niezaangażowana w badania, podzieliła się swoimi przemyśleniami na temat wyników z MNT.

„Badanie to wykazało, że„ zdrowsza ” dieta ze zrównoważonymi preferencjami dotyczącymi różnych kategorii żywności – odnotowano owoce, warzywa, skrobię, białko i przekąski – wiąże się z lepszym stanem zdrowia psychicznego, wyższym poziomem funkcji poznawczych i mniejszym ryzykiem zaburzeń psychicznych zaburzeń” – wyjaśniła.

„To ekscytujące widzieć takie wyniki w tak dużym badaniu (181 990 uczestników) zawierającym mnóstwo danych — analizy behawioralne, neuroobrazowe, biochemiczne i genetyczne. Stwierdzono również, że diety wysokobiałkowe i ubogie w błonnik, ze szczególnym naciskiem na przekąski, wiązały się z niższymi wynikami w zakresie dobrostanu, wyższym poziomem markerów stanu zapalnego i zwiększonym ryzykiem udaru. Odkrycia te wydają się zgadzać z tym, co już wiemy na temat diety i zdrowia mózgu”.

– Molly Rapozo, RDN

Warto przeczytać!  Kiedy myszy z chorobą Alzheimera wdychały mentol, ich zdolności poznawcze poprawiły się

Badanie to stanowi uzupełnienie dowodów sugerujących, że to, co ludzie jedzą, wpływa na wiele obszarów zdrowia. Jednak badanie ma również pewne ograniczenia.

Po pierwsze, wykorzystano dane z brytyjskiego Biobanku, które nie odzwierciedlają w pełni zróżnicowania populacji Wielkiej Brytanii, gdzie Biobank gromadzi te dane.

Dzieje się tak dlatego, że kohortę rekrutowano ponad 20 lat temu i choć odzwierciedla ona skład etniczny Wielkiej Brytanii w 2001 r., od tego czasu uległo to zmianie. W kohorcie znalazły się także osoby starsze, a wszyscy członkowie tej kohorty byli w wieku 53–87 lat.

Następnie badania skupiały się głównie na osobach zdrowych. Ci, którzy odpowiedzieli na kwestionariusze dotyczące żywności i ci, którzy tego nie zrobili, również mogli mieć wpływ na wyniki.

Charakter badania oznacza również, że nie można w nim wykazać związku przyczynowego. Średni wiek uczestników wynosił około 71 lat, zatem przyszłe badania mogły skupić się na młodszych uczestnikach.

Naukowcy zauważają ponadto, że chociaż byli w stanie zbadać poziom kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, nie zbadali poziomu tryptofanco jest powiązane ze zdrowiem psychicznym i funkcjami poznawczymi.

Nie zebrali również szczegółowych informacji na temat wpływu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 na wzorce żywieniowe. Wybory te mogły prowadzić do przeoczenia danych, ponieważ elementy te są ważne dla syntezy serotoniny, a tym samym dla ogólnego zdrowia psychicznego.

Wreszcie, gromadzenie niektórych danych opierało się na sprawozdaniach uczestników, które nie zawsze są oparte na faktach. Badacze skupili się także na preferencjach żywieniowych, a nie na danych dotyczących rzeczywistej żywności spożywanej przez uczestników, i wykorzystali uproszczone pomiary czynników zdrowia psychicznego.

Niemniej jednak, nawet biorąc pod uwagę te niedociągnięcia, wyniki wskazują na znaczenie przestrzegania zdrowych wzorców żywieniowych dla wspierania pozytywnych skutków dla zdrowia mózgu.


Źródło