Nauka i technika

Zwiększanie poprawy upraw ciecierzycy dzięki genom dzikiej ciecierzycy

  • 23 maja, 2024
  • 3 min read
Zwiększanie poprawy upraw ciecierzycy dzięki genom dzikiej ciecierzycy



Rejestr za darmo, aby posłuchać tego artykułu

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.

Badania ’Superpangenom Cicer zapewnia wgląd w ewolucję gatunków i loci cech agronomicznych w celu poprawy plonów ciecierzycy”, opublikowana w Nature Genetics dostarcza wglądu w historię ewolucji i czas dywergencji rodzaju Cicer, sekwencjonując genomy ośmiu dzikich gatunków Cicer i porównując je z dwiema uprawianymi odmianami ciecierzycy.

W badaniu stworzono także superpangenom oparty na wykresach, który może pomóc w identyfikacji i przeniesieniu cennych genów z gatunków dzikich do gatunków uprawnych.

Dyrektor Centrum Innowacji w zakresie Upraw i Żywności Uniwersytetu Murdoch, profesor Rajeev Varshney, który w 2019 r. ukuł termin „superpangenom” w czasopiśmie Trends in Plant Science, powiedział, że odkrycia nowego badania mogą przyspieszyć poprawę upraw na całym świecie.

Chcesz więcej najświeższych wiadomości?

Subskrybuj Sieci technologicznecodzienny biuletyn, dostarczający codziennie najświeższe informacje naukowe bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej.

Subskrybuj ZA DARMO

„Zasoby genomowe i unikalne geny zaprezentowane w tym nowym badaniu odległych krewnych współczesnej ciecierzycy przyniosą ogromne korzyści w hodowli ciecierzycy i rozwoju społeczności badawczej w tej dziedzinie w Australii i na całym świecie” – powiedział profesor Varshney.

„Superpangenom Cicer oferuje skuteczną metodę badania genów ciecierzycy w celu przeprowadzenia analiz asocjacyjnych i określenia najważniejszych cech dla naszego przemysłu rolnego.

Warto przeczytać!  Nadprzewodnictwo „magicznego kąta” grafenu 2D połączone z eksperymentem z podwójną szczeliną

„Nasze badanie wykazało, że dzikie gatunki charakteryzują się większą różnorodnością genetyczną i zmianami, które mogą być przydatne do poprawy cech ciecierzycy, takich jak odporność na choroby, czas kwitnienia i tolerancja na stres.

„Tradycyjne i nowoczesne wysiłki w zakresie hodowli poprawiły produktywność ciecierzycy, ale aby sprostać rosnącemu światowemu zapotrzebowaniu, potrzebne były bardziej wyczerpujące kroki.

„Ciecierzyca jest bardzo pożywna, istotna ekonomicznie i w istotny sposób wpływa na żyzność gleby, wiążąc azot atmosferyczny, ale produkcja ciecierzycy boryka się obecnie z kilkoma ograniczeniami biotycznymi i abiotycznymi.

„Są powszechnie uprawiane, a roczna światowa produkcja przekracza 17 milionów ton.

„W Australii produkcja ciecierzycy osiągnęła w 2017 r. ponad 2 miliony ton, ale obecnie wynosi zaledwie 500 000 ton, zatem istnieją ogromne możliwości zwiększenia lokalnej produkcji, aby przyczynić się zarówno do zrównoważenia środowiskowego, jak i rentowności plantatorów”.

Odniesienie: Khan AW, Garg V, Sun S i in. Superpangenom Cicer zapewnia wgląd w ewolucję gatunków i loci cech agronomicznych w celu poprawy plonów ciecierzycy. Genetyka natury. 2024. doi: 10.1038/s41588-024-01760-4

Artykuł ten został ponownie opublikowany na podstawie następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem. Można uzyskać dostęp do naszej polityki publikowania komunikatów prasowych Tutaj.

Warto przeczytać!  SOPHiA GENETICS dołącza do CancerX, aby przyspieszyć badania nad rakiem


Źródło