Zwykły sztuczny słodzik może powodować uszkodzenie DNA, raka
- Nowe badania pokazują, że substancja chemiczna znaleziona w Splenda, sukraloza-6-octan, jest „genotoksyczna”, powodując uszkodzenie DNA.
- Odkrycia pokazują, że octan sukralozy jest szkodliwy dla zdrowia jelit i może prowadzić do stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych, a nawet raka.
- Wybierając zamienniki cukru, stewię lub owoce mnicha można uznać za zdrowsze opcje.
Wiele osób sięga po sztuczne substytuty cukru, aby zmniejszyć spożycie kalorii, ale coraz więcej dowodów wskazuje na potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane z tymi substancjami.
Nowe badanie wykazało, że substancja chemiczna, 6-octan sukralozy, znajdująca się w sukralozie (sprzedawanej pod nazwą handlową Splenda) powoduje uszkodzenie DNA.
Naukowcy z North Carolina State University i University of North Carolina w Chapel Hill stwierdzili, że substancja chemiczna jest „genotoksyczna”, co oznacza, że uszkadza informację genetyczną w komórkach. Eksponowali również ludzkie tkanki jelitowe na działanie sukralozy, aby zbadać wpływ na zdrowie jelit i potencjalne działanie rakotwórcze.
Wyniki zostały niedawno opublikowane w Journal of Toxicology and Environmental Health.
Dr Susan Schiffman, korespondentka badania i adiunkt na wspólnym wydziale inżynierii biomedycznej na North Carolina State University i University of North Carolina w Chapel Hill, powiedziała Wiadomości medyczne dzisiaj:
„Najbardziej przekonującym odkryciem było to, że zanieczyszczenie i metabolit sukralozy mogą uszkadzać DNA w ludzkich komórkach krwi i eksprymować geny w nabłonku ludzkiego jelita, które mogą wywoływać stany zapalne, a nawet raka”.
W ramach badań naukowcy wystawiali ludzkie komórki krwi na działanie 6-octanu sukralozy w kilku eksperymentach in vitro. Wyniki wykazały oznaki genotoksyczności.
Naukowcy odkryli również, że sukraloza powoduje nieszczelność jelita lub uszkodzenie wyściółki jelita. Ponadto obserwowali aktywność genetyczną komórek jelitowych i odkryli, że sukraloza powoduje wzrost aktywności genów związanych ze stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i rakotwórczością.
Wyniki potwierdzają coraz więcej dowodów na szkodliwe działanie sztucznych słodzików, takie jak zwiększone ryzyko
„Od wielu lat podejrzewa się, że sztuczne słodziki mają działanie rakotwórcze” – powiedziała dr Danielle Leonardo, certyfikowany specjalista chorób wewnętrznych i onkologii medycznej w Calabarzon na Filipinach, niezaangażowana w badania MNT.
„Ten [study] jest kolejnym impulsem do potwierdzenia tej hipotezy. Wierzę, że ustaliliśmy już podstawowe badania dla teorii i wstępne dane są już dostępne” – dodał dr Leonardo.
Chociaż wyniki są powodem do niepokoju, nie jest jasne, w jaki sposób sukraloza może wpływać na zdrowie na szerszą skalę. W związku z tym nadal potrzebne są dalsze badania nad wpływem sacharozy-6-octanu, szczególnie w badaniach na ludziach.
„Jesteśmy ograniczeni faktem, że są to tylko badania in vitro (w probówkach) i na zwierzętach, więc wciąż jesteśmy daleko, zanim odkryjemy jego zastosowanie u ludzi” – wyjaśnił dr Leonardo.
Dr John Damianos, rezydent szpitala w Yale School of Medicine, nie zaangażowany w badania, powiedział MNT że „artykuł badał 6-octan sukralozy w izolacji”.
„Chociaż ten związek jest półproduktem sukralozy (zawiera do 0,67% sukralozy) i metabolitem, nie stanowi większości spożywanej sukralozy i nie jest pewne, ile jest wytwarzane w ludzkim jelicie” – zauważył.
Dr Damianos dodał, że „odkrycia potencjalnie budzą wątpliwości, które zasługują na dalsze badania, ale w praktyce nie odzwierciedlają wpływu okazjonalnego lub nawet częstego spożywania żywności i napojów słodzonych sukralozą na zdrowie”.
Według dr Schiffmana następnym krokiem w badaniach będzie przyjrzenie się biologicznemu wpływowi sukralozy w połączeniu z acesulfamem-K, innym sztucznym słodzikiem, który często towarzyszy sukralozie w produktach spożywczych.
Przyszłe badania nad sukralozą mogą również obejmować badania populacyjne, które mogą pogłębić wiedzę naukowców na temat związku między 6-octanem sukralozy a rakiem.
„W przyszłości można rozważyć badania populacyjne dotyczące ryzyka raka sukralozy-6-octanu. Trudno będzie jednak ustalić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między octanem sukralozy-6 a rakiem ze względu na wieloczynnikowy wymiar raka. Mimo to dane te już sugerują, że społeczeństwo powinno być bardziej ostrożne w przyjmowaniu tych sztucznych słodzików i przejść na inne „bezpieczniejsze” alternatywy”.
– dr Danielle Leonardo, dyplomowany specjalista chorób wewnętrznych i onkologii medycznej
Jeśli zastanawiasz się, czy lepiej spożywać mniejsze ilości rafinowanego cukru niż nadmierne ilości sztucznego cukru, może to ostatecznie sprowadzić się do tego, ile jesz.
The
Mimo to eksperci ds. zdrowia ostrzegają, że 10 łyżeczek cukru dziennie może być nadal za dużo. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA), np.
„Wiemy, że nadmiar rafinowanego cukru wiąże się z niezliczonymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi” – powiedział dr Damianos. „Zbiera się również dane, że niektóre sztuczne słodziki mogą być również szkodliwe”.
Dla ogólnego stanu zdrowia eksperci zalecają przestrzeganie zdrowego wzorca odżywiania, który kładzie nacisk na pełnowartościową żywność i ogranicza żywność przetworzoną i bogatą w cukier.
Dr Damianos powiedział, że zbilansowana dieta jest „konsekwentnie związana z lepszymi wynikami zdrowotnymi”.
Eksperci zalecają unikanie dodanych cukrów w jak największym stopniu, które mogą obejmować naturalne cukry, takie jak miód lub agawa.
Wybierając substytuty cukru, możesz wybrać stewię lub owoc mnicha zamiast sztucznych słodzików — ale dobrze jest najpierw porozmawiać z lekarzem, szczególnie jeśli masz schorzenie zdrowotne, takie jak cukrzyca.
„Naturalnie występujące substytuty cukru, które nie są tworzone w laboratoriach, są uważane za zdrowsze alternatywy” – powiedział dr Leonardo.
Biorąc pod uwagę ryzyko związane z rafinowanym cukrem, dr Damianos powiedział, że zachęca swoich pacjentów do rozważenia zdrowszych alternatyw o niskiej zawartości cukru lub bez cukru.
„Zamiast wody sodowej lub dietetycznej, przestaw się na wodę seltzer” – zalecił dr Damianos.
„Zamiast wysoko przetworzonej żywności i napojów, aby zaspokoić apetyt na słodycze, chwyć owoce z ich naturalnymi cukrami w połączeniu z dużą ilością prozdrowotnego błonnika i składników odżywczych” – dodał.
„Cukier daktylowy i syrop Yacon to wyjątkowe alternatywy dla cukru, które mają niższy indeks glikemiczny niż cukier, mogą zapewniać korzyści zdrowotne i doskonale nadają się do pieczenia. Cukier kokosowy, melasa, miód, syrop klonowy i agawa są powszechnie stosowane, ale nadal mogą podnosić poziom cukru we krwi, dlatego należy ich używać oszczędnie. Zachęcam również pacjentów do rozważenia całości diety, ze szczególnym uwzględnieniem zwiększenia błonnika pokarmowego i zdrowych tłuszczów, które osłabiają skok insuliny”.
– Dr John Damianos, Yale School of Medicine