Nauka i technika

„Żyjemy w zmienionym klimacie”: oto, co może się stać z uprawami pszenicy w miarę wzrostu liczby fal upałów i susz

  • 23 czerwca, 2023
  • 5 min read
„Żyjemy w zmienionym klimacie”: oto, co może się stać z uprawami pszenicy w miarę wzrostu liczby fal upałów i susz


TŚwiat staje się coraz gorętszy, powodując zmiany sezonowości i zwiększając ilość ekstremalnych warunków pogodowych, takich jak dotkliwe susze i fale upałów, które mogą wpływać na plony i dostawy żywności. Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowca z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts wykazało, że prawdopodobieństwo ekstremalnych temperatur, które mogłyby wpłynąć na plony, znacznie wzrosło w regionach produkujących pszenicę w USA i Chinach.

Odkrycia przewidują, że fale upałów, które zdarzały się mniej więcej raz na sto lat w 1981 r., teraz prawdopodobnie będą miały miejsce raz na sześć lat w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych i raz na 16 lat w północno-wschodnich Chinach. Praca pokazuje zakres warunków, na które ludzie muszą się przygotować, nawet jeśli jeszcze nie wystąpiły.

„Zapisy historyczne nie odzwierciedlają już tego, czego możemy się spodziewać w przyszłości” – powiedziała Erin Coughlan de Perez, profesor CBF w Friedman School i główny autor artykułu, który został opublikowany 2 czerwca w npj Nauka o klimacie i atmosferze. „Żyjemy w zmienionym klimacie, a ludzie nie doceniają obecnych możliwości ekstremalnych wydarzeń”.

Według najnowszego raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu średnia globalna temperatura powierzchni ziemi w ostatniej dekadzie była o 1,1 stopnia Celsjusza wyższa niż w latach 1850-1900. Aby ocenić, jak zmieniło to nasze ryzyko ekstremalnych warunków pogodowych, Coughlan de Perez i jej współpracownicy zebrali dużą grupę sezonowych prognoz z ostatnich 40 lat. Wykorzystali ten zespół do wygenerowania tysięcy możliwych zmian temperatury i opadów, zasadniczo pokazując wszystkie rzeczy, które mogły się wydarzyć w danym roku. Dzięki tej metodzie, znanej jako podejście Unprecedented Simulated Extreme Ensemble lub UNSEEN, naukowcy byli w stanie oszacować prawdopodobną częstotliwość ekstremalnych temperatur, które przekraczają krytyczne progi wzrostu dla pszenicy.

Warto przeczytać!  Ares Genetics, spółka zależna OpGen, ogłasza przejście do nowego

Uprawy pszenicy ozimej rozpoczynają swój wzrost jesienią i są zbierane następnego lata. Wysokie temperatury wiosną, kiedy roślina kwitnie, mogą wpływać na rozwój pszenicy. W temperaturach powyżej 27,8 stopni Celsjusza (około 82 stopni Fahrenheita) rośliny zaczynają cierpieć z powodu stresu cieplnego. W temperaturach powyżej 32,8 stopni Celsjusza (około 91 stopni Fahrenheita) ważne enzymy w pszenicy zaczynają się rozkładać.

„Na Środkowym Zachodzie mieliśmy sezony, w których można było zobaczyć średnio cztery lub pięć dni przekroczenia tego progu rozpadu enzymów – było to dość rzadkie” – powiedział Coughlan de Perez, który jest również częścią Feinstein International Centrum w Szkole Friedmana. „Ale nasze badania wykazały możliwe alternatywne realia dzisiejszego klimatu, które wygenerowały 15 dni powyżej tego progu, co, jak przypuszczamy, byłoby bardzo szkodliwe”.

Rekordowe upały są również kojarzone z rekordową suszą, powiedział Coughlan de Perez. Połączenie tych dwóch zagrożeń może poważnie wpłynąć na sezon wegetacyjny. Zarówno Stany Zjednoczone, jak i Chiny są uważane za globalne spichlerze – obszary, które produkują znaczne ilości światowego zboża. Gdyby te uprawy nie powiodły się jednocześnie lub w tym samym czasie co inne podstawowe uprawy, mogłoby to mieć poważny wpływ na ceny i dostępność żywności na całym świecie.

Warto przeczytać!  Christopher Whelan z J&J o tym, jak i dlaczego 13 firm połączyło siły, aby uporać się z proteomią

Wyniki wskazują, że oba regiony miały szczęście w ostatnich latach. Pogoda ma pewien aspekt losowości — może wystąpić szereg możliwości, podobnie jak w przypadku rzutu sześcienną kostką. Do tej pory regiony te notowały dość niskie liczby, kończąc na chłodniejszej pogodzie niż mogły. Ale zmiany klimatu zmieniły kostkę – najwyższa liczba jest większa niż kiedyś. Regiony te nie doświadczyły pełnego zakresu możliwości i mogą nie być na to gotowe.

„Mam nadzieję, że możemy powiedzieć ludziom, że ich śmierć się zmieniła. Możesz rzucić coś naprawdę ekstremalnego” – powiedział Coughlan de Perez. „Może przez jakiś czas nie rzucisz ósemki, ale myślę, że warto mieć jakieś plany na wypadek, gdyby to się stało”.

Naukowcy zidentyfikowali również regionalne i globalne wzorce cyrkulacji atmosferycznej, które mogą prowadzić do bardzo gorących i suchych zdarzeń, w tym możliwy najgorszy scenariusz, w którym produkcja pszenicy zarówno w USA, jak i Chinach zostanie mocno dotknięta w tym samym sezonie. Ich wyniki mogą pomóc w opracowywaniu planów adaptacji do zmiany klimatu w tych regionach i zapewnić zainteresowanym stronom przygotowanie się na nadchodzące bezprecedensowe wydarzenia.

Warto przeczytać!  Badania sugerują, że komórki odpornościowe w dwunastnicy mogą być odpowiedzialne za problemy z wchłanianiem żelaza

„Myślę, że wraz ze zmianami klimatycznymi cierpimy na brak wyobraźni. Jeśli nie wyobrażamy sobie ekstremalnych sytuacji, które mogą się wydarzyć, nie będziemy się na nie przygotowywać” – powiedział Coughlan de Perez. „Nie musimy być zaskoczeni. Możemy użyć narzędzi, które mamy do dyspozycji, aby spróbować zrozumieć, co jest możliwe i być gotowym, gdy to się stanie.

To jest fragment. Przeczytaj oryginalny post tutaj


Źródło