Zdrowie

6 zbóż, które należy spożywać podczas monsunu, aby uniknąć niestrawności

  • 27 czerwca, 2024
  • 5 min read
6 zbóż, które należy spożywać podczas monsunu, aby uniknąć niestrawności


Przez Pakhi Rewri Zaktualizowano: 27 czerwca 2024 r.

Monsun oficjalnie pokrył większą część Indii niczym koc i jedyne, co widać, to zielone i mokre drzewa oraz ciemne chmury unoszące się na niebie. Wraz ze zmieniającą się porą roku jest to właściwy czas na modyfikację diety w celu uzyskania dodatkowej odporności i rezygnację ze zwykłych zbóż.

Modyfikacje diety zgodnie ze zmieniającymi się porami roku są nieuniknioną częścią ogólnego dobrego samopoczucia. Nie ma uniwersalnej koncepcji, jeśli chodzi o dietę w różnych porach roku. Wymagania każdej pory roku różnią się od siebie i staje się dla osoby niezbędne ciągłe wprowadzanie i eliminowanie składników z diety zgodnie z porą roku.

Teraz, gdy monsun rozpoczął się w pełnej krasie, nadszedł czas na zmianę diety i wprowadzenie niezbędnych składników, aby uniknąć sezonowych dolegliwości i zapewnić organizmowi dodatkową odporność. Dieta indyjska w dużej mierze opiera się na spożywaniu jednego lub więcej zbóż. Stąd bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj zboża zgodnie z porą roku. Oto niektóre z najlepszych zbóż, które można spożywać w tym roku podczas monsunu.

Warto przeczytać!  Skoncentruj się na jakości ponad ilością życia

Brązowy ryż stał się niezwykle popularny wśród entuzjastów zdrowego trybu życia w ciągu ostatnich kilku lat. Zgodnie z badaniem opublikowanym w czasopiśmie J-Stage, brązowy ryż jest świetnym źródłem białka, nasyconych lipidów i dużej ilości błonnika pokarmowego w porównaniu do wielu innych rodzajów zieleniny. Tak więc każdy, kto chce wprowadzić do swojej diety produkt o wysokiej zawartości błonnika, zawsze może zdecydować się na brązowy ryż. Brązowy ryż jest idealnym wyborem w porze monsunowej, ponieważ może bardzo dobrze regulować wypróżnienia. Ponadto nie trzeba wkładać wiele wysiłku w trawienie pokarmu, ponieważ brązowy ryż jest bogaty w błonnik.

Podobnie jak brązowy ryż, quinoa jest również doskonałym źródłem błonnika, a także białka. Najlepszą cechą quinoa jest to, że dostarcza organizmowi zrównoważoną ilość aminokwasów. Dla osób poszukujących opcji bezglutenowych, które są zdrowe i łatwe do strawienia, quinoa znajduje się na szczycie listy. Ponadto można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów, włączając do zdrowych misek z jedzeniem i łącząc z różnymi rodzajami roślin strączkowych i soczewicy. Można również łączyć różne rodzaje mięsa podczas przygotowywania quinoa, aby poprawić smak potrawy. To zboże jest również bardzo zdrowe i bardzo dobrze wspomaga zdrowie układu trawiennego.

Warto przeczytać!  Inhibitory TNF zwiększają masę urodzeniową u kobiet w ciąży chorych na RZS

Owies jest polecany przez wielu dietetyków i lekarzy, ponieważ jest uważany za świetną opcję śniadaniową. Owsianka nocna ostatnio stała się sensacją w Internecie ze względu na to, jak łatwo ją przygotować, a owies można gotować zarówno na zimno, jak i na ciepło, a oba te warianty smakują niezwykle dobrze. Najlepsze w owsie jest to, że świetnie komponuje się z owocami. Zawsze masz więc okazję eksperymentować z różnymi przyprawami i składnikami. Owies jest doskonałym źródłem błonnika i jest niezwykle łatwy do strawienia.

Amarantus to tradycyjne indyjskie zboże, które nie zawiera glutenu. Jak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Scientific Reports w 2018 roku, amarantus jest doskonałym źródłem błonnika, minerałów, karotenoidów i białka. Jest to doskonały wybór dla osób, które starają się ograniczyć dodatkowe kalorie ze swojej diety i wprowadzić więcej lekkostrawnych produktów spożywczych. Mikroelementy obecne w tym ziarnie sprawiają, że jest to pełnowartościowy posiłek, a także ma właściwości przeciwzapalne. Jest również bardzo bogaty w przeciwutleniacze i wspiera ogólne samopoczucie organizmu.

Proso pospolite to kolejne bardzo tradycyjne i stare zboże w Indiach, które jest również bezglutenowe. Inne zboża z tej samej rodziny to proso zwyczajne i proso perłowe, które są równie stare i zdrowe. Wszystkie te prosa są bogatym źródłem witamin, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych. Wiele z nich może również pomóc regulować poziom cukru we krwi w organizmie i wspierać zdrowie układu trawiennego. Świetnym pomysłem jest ciągłe zmienianie wszystkich tych pros, aby wprowadzić różnorodność smaków i tekstur do posiłku, aby się nie znudził.

Warto przeczytać!  Nowe badanie wskazuje na możliwe podejście do wyleczenia wirusa HIV: obudź ukrytego wirusa ukrywającego się w organizmie, a następnie go zabij

Mąka gryczana to również bezglutenowa zielenina, która świetnie sprawdza się w porze monsunowej. Zgodnie z badaniem opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Nutrition, mąka gryczana ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwzapalne, wysokie stężenie przeciwutleniaczy i działanie przeciwnowotworowe. Jest również bogata w błonnik, co ułatwia jej trawienie. Mąka gryczana jest powszechnie stosowana w Indiach w okresie postu. Jednak można również włączyć to zdrowe i odżywcze zboże do codziennego życia.


Źródło