Zdrowie

Badania na dużą skalę pokazują, że zbilansowana dieta powiązana z lepszym zdrowiem mózgu i funkcjami poznawczymi

  • 3 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Badania na dużą skalę pokazują, że zbilansowana dieta powiązana z lepszym zdrowiem mózgu i funkcjami poznawczymi


W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Natura Zdrowie psychiczne, Naukowcy zbadali domeny zdrowia mózgu osób zidentyfikowanych w czterech różnych podtypach diety, a mianowicie bezskrobiowej, wegetariańskiej, wysokobiałkowej i niskobłonnikowej oraz zrównoważonej. Korzystając z neuroobrazowania oraz analiz behawioralnych, biochemicznych i genetycznych, odkryli, że osoby stosujące zbilansowaną dietę wykazywały lepsze funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne niż pozostali.

Badanie: Powiązania wzorców żywieniowych ze zdrowiem mózgu na podstawie analiz behawioralnych, neuroobrazowych, biochemicznych i genetycznych.  Źródło zdjęcia: Elena Eryomenko / ShutterstockBadanie: Powiązania wzorców żywieniowych ze zdrowiem mózgu na podstawie analiz behawioralnych, neuroobrazowych, biochemicznych i genetycznych. Źródło zdjęcia: Elena Eryomenko / Shutterstock

Tło

Upodobanie do jedzenia, kluczowy czynnik wpływający na wzorce żywieniowe, znacząco wpływa na wyniki zdrowotne, w tym na choroby przewlekłe i zdrowie psychiczne. Zrozumienie jego wpływu na zdrowie mózgu jest niezbędne do opracowania skutecznych interwencji dietetycznych poprawiających ogólne samopoczucie. Coraz więcej dowodów sugeruje, że wzorce żywieniowe znacząco wpływają na funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne.

Związek między wzorcami żywieniowymi a zdrowiem mózgu potencjalnie obejmuje zmiany w biomarkerach molekularnych, mikroflorze jelitowej oraz strukturze i funkcjonowaniu mózgu. Zaobserwowano powiązanie między wysokim spożyciem cukru i tłuszczów nasyconych a pogorszeniem funkcji poznawczych i zaburzeniami psychicznymi. Co więcej, wykazano, że niezdrowe diety, na wzór zachodniego, wiążą się z większym ryzykiem depresji i innych schorzeń psychicznych w porównaniu ze zbilansowaną dietą bogatą w żywność pochodzenia roślinnego. Przeciwnie, wykazano, że dieta śródziemnomorska wiąże się z lepszym zdrowiem mózgu i zmniejszonym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych.

Warto przeczytać!  Czy korzystanie z urządzeń mobilnych może powodować nowotwory mózgu? Co mówią najnowsze badania

W oparciu o ilość, różnorodność i częstotliwość spożycia żywności, wyłoniły się różne tradycyjne wzorce żywieniowe, w tym zachodnie, śródziemnomorskie i wegetariańskie/roślinne. Jednak ustalenia dotyczące ich związku ze zdrowiem mózgu są niespójne ze względu na różnice w zakresach badań, wielkości prób i kryteriach definiowania wzorców żywieniowych, co podkreśla potrzebę ujednoliconego systemu klasyfikacji i badań w różnych populacjach. Aby wypełnić tę lukę, badacze biorący udział w niniejszym badaniu wykorzystali metody oparte na danych w celu zidentyfikowania wzorców żywieniowych i ich powiązań ze stanami zdrowia mózgu.

O badaniu

W niniejszym badaniu uzyskano dane dotyczące upodobań do żywności z brytyjskiego Biobanku. Do badania włączono ogółem 181 990 uczestników, którzy wypełnili kwestionariusz dotyczący upodobań do jedzenia. Średni wiek uczestników wynosił 70,7 lat, a około 57% stanowiły kobiety. Dane następnie przeanalizowano za pomocą analizy głównych składowych (PCA) i grupowania hierarchicznego w celu zidentyfikowania podtypów lubiących jedzenie. Co więcej, różnice w różnych wskaźnikach zdrowia mózgu, w tym zdrowiu psychicznym, funkcjach poznawczych, biomarkerach i cechach obrazowania rezonansu magnetycznego mózgu (MRI), oceniano wśród tych podtypów za pomocą jednokierunkowej analizy kowariancji (ANCOVA). Badanie obejmowało pomiary lęku, objawów depresji, dystresu psychicznego, doświadczeń psychotycznych, samookaleczeń, urazów i dobrego samopoczucia jako wskaźników zdrowia mózgu.

Warto przeczytać!  Reakcje zapalne sprzyjają powikłaniom sercowo-naczyniowym

Przeanalizowano także dane podłużne dotyczące zaburzeń psychicznych, stosując modele proporcjonalnego hazardu Coxa w celu zbadania różnic między podtypami. Do zbadania związków między wzorcami żywieniowymi a zdrowiem mózgu wykorzystano modele równań strukturalnych (SEM). Na koniec przeprowadzono analizę asocjacji całego genomu (GWAS) i analizę ekspresji genów, aby zbadać podstawy genetyczne podtypów lubiących żywność i potencjalne szlaki biologiczne.

Wyniki i dyskusja

Wśród uczestników badania zidentyfikowano cztery różne podtypy osób lubiących jedzenie: (1) dieta bezskrobiowa lub dieta o niskiej zawartości skrobi (18,09%), (2) dieta wegetariańska (5,54%), (3) dieta wysokobiałkowa i niskobłonnikowa (19,39%). %) i (4) wzór zrównoważony (56,98%). Wyniki ilościowe potwierdziły siłę związku między upodobaniem do żywności a rzeczywistymi wzorcami konsumpcji żywności wśród poszczególnych osób.

Zrównoważony wzór, podtyp 4, wykazał najniższe wskaźniki problemów ze zdrowiem psychicznym i najwyższe wyniki w zakresie ogólnego dobrostanu i funkcji poznawczych, wskazując na lepsze zdrowie mózgu i funkcje poznawcze niż w przypadku pozostałych podtypów. Z drugiej strony podtypy 2 i 3 wykazały niższe wyniki w zakresie dobrostanu i wyższe wyniki w zakresie problemów ze zdrowiem psychicznym. W porównaniu z podtypem 4, podtyp 3 wykazywał zmniejszoną objętość istoty szarej w obszarach takich jak zakręt pośrodkowy, co wskazuje na potencjalne różnice neurologiczne. Natomiast podtyp 2 wykazywał zwiększoną objętość wzgórza i przedklinka. Stwierdzono, że między podtypem 3 i podtypem 4 różni się szesnaście genów, które powiązano z procesami biologicznymi związanymi ze zdrowiem psychicznym i funkcjami poznawczymi. Ponadto podtyp 3 wykazywał różnice w 127 biomarkerach i 1266 polimorfizmach pojedynczych nukleotydów w porównaniu z podtypem 4.

Warto przeczytać!  Sekret szklanej skóry: Zwalcz letni atak na skórę i promieniuj świetlistym blaskiem dzięki mocy kolagenu | Zdrowie

To zakrojone na szeroką skalę badanie zapewnia pionierski wgląd w złożony związek między preferencjami żywieniowymi a zdrowiem mózgu, funkcjami poznawczymi i dobrostanem psychicznym, oferując potencjał ukierunkowanych interwencji i praktyk edukacyjnych w celu promowania ogólnego stanu zdrowia. Jednakże badanie ma ograniczenia ze względu na oparcie się na danych dotyczących upodobań do żywności, a nie na rzeczywistym spożyciu, potencjalny błąd w selekcji próbki z brytyjskiego Biobanku, potencjalne nadmierne uproszczenie środków oceny zdrowia psychicznego oraz niepełne uwzględnienie kluczowych składników diety, takich jak tryptofan i kwasy omega-3 /6 kwasów tłuszczowych.

Wniosek

Podsumowując, niniejsze badanie pokazuje, że wzorce żywieniowe wśród starszej populacji mogą znacząco wpływać na zdrowie psychiczne, funkcje poznawcze, genetykę i obrazowanie mózgu. Podkreślając znaczenie zbilansowanej diety, odkrycia wzywają do edukacji dietetycznej już od najmłodszych lat, aby promować długoterminowe zdrowie mózgu. Wzywa się do dalszych badań w celu zbadania długoterminowych powiązań między wzorcami żywieniowymi a zdrowiem mózgu w różnych grupach wiekowych, szczególnie w okresie dojrzewania i wieku średniego.


Źródło