Badania sugerują, że codzienne spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko rozwoju demencji
× zamknąć
Źródło: Domena publiczna CC0
Zespół dietetyków i badaczy medycznych z Harvard TH Chan School of Public Health znalazł dowody na to, że codzienne spożywanie oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.
W swoim badaniu opublikowanym w czasopiśmie Sieć JAMA otwartagrupa przeanalizowała dane dotyczące tysięcy osób zawarte w dwóch oddzielnych bazach danych dotyczących zdrowia i odkryła, że w przypadku osób spożywających co najmniej 7 g oliwy z oliwek dziennie ryzyko śmierci z powodu chorób związanych z demencją było mniejsze.
Wcześniejsze badania sugerowały, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może prowadzić do zdrowszych wyników dla większości ludzi. Dieta ma tendencję do stresu, spożywania roślin strączkowych, warzyw, orzechów, ryb, nabiału i oliwy z oliwek. W nowym badaniu zespół badawczy znalazł dowody na to, że intensywne spożywanie oliwy z oliwek w takiej diecie może być jednym z najważniejszych czynników.
Aby dowiedzieć się więcej na temat możliwych korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania oliwy z oliwek, naukowcy przeanalizowali dane pacjentów dotyczące ponad 60 000 kobiet objętych badaniem Nurses’ Health Study i ponad 31 000 mężczyzn objętych badaniem uzupełniającym pracowników służby zdrowia. Obie bazy danych zawierają informacje historyczne dotyczące pacjentów przez okres do 30 lat. Zawierają także dane dotyczące przyczyny zgonu.
Naukowcy odkryli, że 4751 z 92 383 pacjentów wymienionych w obu bazach danych zmarło z przyczyn związanych z demencją. Porównując informacje dotyczące diety, odkryli, że w przypadku osób, które przez lata badania spożywały co najmniej pół łyżeczki oliwy z oliwek dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób związanych z rozwojem demencji było o 28% mniejsze.
Zespół badawczy zauważył również, że wiele osób znajdujących się w bazach danych, które codziennie przez wiele lat spożywały oliwę z oliwek, stosowało ją zamiast masła, majonezu i innych olejów roślinnych w kuchni i dressingach. Dlatego te same osoby spożywały mniej innych produktów, co również mogło mieć wpływ na częstość występowania demencji.
Zespół sugeruje ponadto, że spożywanie diety śródziemnomorskiej, ze szczególnym naciskiem na oliwę z oliwek, może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji poprzez hamowanie stanu zapalnego wywołanego innymi czynnikami.
Więcej informacji:
Anne-Julie Tessier i wsp., Konsumpcja oliwy z oliwek a jakość diety i ryzyko śmierci związanej z demencją, Sieć JAMA otwarta (2024). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.10021
Informacje o czasopiśmie:
Sieć JAMA otwarta
© 2024 Sieć Science X