Gotowanie

Czekoladowy Ganasz | Krytyk receptury

  • 5 maja, 2023
  • 6 min read
Czekoladowy Ganasz |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Każdy potrzebuje świetnego przepisu na czekoladowy ganache w swojej książce kucharskiej! Ten przepis to klasyczny i najlepszy przepis na ganache, jaki kiedykolwiek próbowałem. Jest idealnie lśniący, ma bogaty smak czekolady, a jego przygotowanie zajmuje 5 minut!

Myślę, że świat jest lepszy z czekoladą! Uwielbiam robić rzeczy w domu, takie jak gorąca krówka, pyszny lukier czekoladowy i oczywiście mus czekoladowy. Są o wiele łatwiejsze do wykonania, niż większość ludzi myśli, i sprawiają, że wszystko, na co je nakładasz, jest lepsze. Dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis na czekoladowy ganache. To takie proste, a smakuje niesamowicie!

Czekoladowy ganache w szklanym pojemniku z łyżką wyjmującą miarkę.

Przepis na Czekoladowy Ganache

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, koniecznie musisz wypróbować ten domowy przepis na czekoladowy ganache. Przeniesie Twoje ciasto czekoladowe na wyższy poziom! Oczywiście nie musisz ograniczać się do wylewania go na ciasto, jest niesamowity podawany ze świeżymi owocami, na wierzchu babeczek, jako polewa na słodki czekoladowy chleb lub cokolwiek innego, z czym chcesz jeść czekoladę. Najlepsze jest to, że zrobienie go zajmuje 5 minut. Niepoważnie! 5 minut!

Niektórzy ludzie lubią dodawać syrop kukurydziany do swojego czekoladowego ganache, aby uzyskać dodatkowy połysk i strukturę. Czuję, że nie potrzebuje tego przez większość czasu! Użyłem tego przepisu na czekoladowy ganache na moim truskawkowym torcie czekoladowym i zrobiłem efekt kroplówki, a ten przepis miał idealną konsystencję. Nie za rzadki, idealnie lśniący i TAK dobry! Jeśli masz wolne 5 minut, możesz dodać ten specjalny akcent do dowolnego deseru.

Warto przeczytać!  Czerwone Curry | Krytyk przepisów

Składniki

Potrzebujesz tylko 3 prostych składników na ten czekoladowy ganache. Nie używam nawet miksera ręcznego ani podwójnego bojlera. Po prostu wkładam śmietankę do mikrofalówki, żeby ją podgrzać! Będziesz potrzebować trzepaczki lub gumowej szpatułki do mieszania czekolady. Inne składniki, które możesz dodać, aby zmienić ten przepis, to ekstrakt waniliowy, rum lub brandy. Niektórzy twierdzą, że dodanie alkoholu lub ekstraktu do czekoladowego ganache to jedyny sposób, aby to zrobić. Możesz wybrać, jak chcesz to zrobić! Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Półsłodka czekolada: Im lepszej jakości użyjesz czekolady, tym lepiej będzie smakował Twój ganache! Wolę marki takie jak Ghirardelli i Guittard. Możesz użyć mlecznej czekolady, gorzkiej czekolady lub naprawdę dowolnej czekolady, którą wolisz. Do ganache z białej czekolady użyj kawałków białej czekolady.
  • ciężki krem: To właśnie sprawia, że ​​ganache jest tak kremowy i pyszny.
  • Masło: Dodatkowy tłuszcz sprawia, że ​​ganache jest miękki i lśniący.
Przetwarzaj zdjęcia pokazujące, jak połączyć składniki.

Jak zrobić czekoladowy ganache

Weź dobrej jakości chipsy czekoladowe i trochę gęstej śmietanki. Lubię dodawać masło, aby uzyskać dodatkowy połysk i miękkość, ale jest to całkowicie opcjonalne. Najpierw podgrzej śmietanę do ubijania i masło (ja robię to w kuchence mikrofalowej, żeby wszystko było bardzo proste). Następnie wymieszaj z kawałkami czekolady. Mieszanka będzie powoli się łączyć, aż uzyska idealną konsystencję z tak dużym połyskiem, że nie uwierzysz. Nie musisz nawet gotować wody ani wyjmować małego rondelka, bo wszystko odbywa się w jednej misce. Dlatego ten przepis na czekoladowy ganache to nie do pomyślenia!

  1. Przygotowanie: Dodaj czekoladę do miski, a następnie odłóż na bok.
  2. Kuchenka mikrofalowa: Dodaj masło i śmietankę do małej miski, a następnie podgrzewaj przez 30-45 sekund w kuchence mikrofalowej, aż zacznie parować.
  3. Dodać płyn do czekolady i wymieszać: Wlej śmietankę na czekoladę i odstaw na 3 minuty, zanim ubij do uzyskania gładkiej konsystencji.
Warto przeczytać!  ZAiKS - co to jest? Kiedy trzeba go opłacić? Jak to zrobić?
Ogólny widok czekoladowego ganache w szklanym pojemniku.

Wskazówki dotyczące robienia czekoladowego ganache

Czekoladowy ganache to rewolucja w prawie każdym deserze, ponieważ dodaje bogactwa i blasku. To naprawdę niesamowite wiedzieć, jak zrobić dobry, a to najlepszy przepis, jaki kiedykolwiek próbowałem! Oto kilka wskazówek, dzięki którym Twój ganache będzie idealnie lśniący.

  • Jakość czekolady: Użyj dobrej jakości czekolady, ponieważ im wyższa jakość, tym lepszy smak i konsystencja ganache.
  • Grubość kontrolna: Aby uzyskać grubszy ganache, dodaj jeszcze 1 uncję posiekanej czekolady. Aby uzyskać cieńszy ganache, użyj ½ szklanki śmietanki zamiast ⅓ szklanki.
  • O maśle: Masło sprawia, że ​​ganache jest bogatszy i bardziej lśniący, ale także sprawia, że ​​staje się bardziej miękki podczas wiązania. Jeśli chcesz, aby ganache był twardszy lub mniej treściwy, całkowicie pomiń masło.

Truskawka zanurzona w czekoladowym ganache.

Przechowywanie resztek

Czekoladowy ganache można bardzo łatwo przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Trwa również przez długi czas, więc łatwo jest ubić partię i używać przez kilka tygodni. Oto jak lubię przechowywać resztki.

  • W lodówce: Ganache można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni. Pozwól mu dojść do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej w 15-sekundowych odstępach, mieszając po każdej przerwie.
  • W zamrażarce: Ganache można zamrozić do 3 miesięcy w szczelnym pojemniku. Aby rozmrozić, przenieś do lodówki i pozostaw na noc. Po rozmrożeniu użyj tych samych metod, co w przypadku schłodzonego ganache.
Warto przeczytać!  Smażona Okra | Krytyk receptury

Notatka: Podgrzany ganache może zmienić teksturę po schłodzeniu, a zwłaszcza po zamrożeniu. W razie potrzeby dodać niewielką ilość ciepłej śmietany i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.


  • Dodaj czekoladę do miski i odstaw.

  • Dodaj masło i śmietankę do małej miski i podgrzewaj przez 30-45 sekund w kuchence mikrofalowej, aż zacznie parować.

  • Wlej śmietankę na czekoladę i pozostaw na 3 minuty przed ubijaniem do uzyskania gładkiej konsystencji.



Serwuje: 1

Kalorie1027kcal (51%)Węglowodany62G (21%)Białko9G (18%)Tłuszcz83G (128%)Tłuszcz nasycony50G (250%)Tłuszcz wielonienasycony3GTłuszcze jednonienasycone23GTłuszcze trans1Gcholesterol127mg (42%)Sód34mg (1%)Potas722mg (21%)Błonnik9G (36%)Cukier44G (49%)Witamina A1573j.m (31%)Witamina C0,5mg (1%)Wapń126mg (13%)Żelazo7mg (39%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Deser

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe rozpuszczona czekolada


Źródło