Zdrowie

Czy ocet jabłkowy jest dla Ciebie dobry? – Wiadomości z pustyni

  • 16 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Czy ocet jabłkowy jest dla Ciebie dobry?  – Wiadomości z pustyni


Według Healthline ocet jabłkowy był używany „od wieków w kuchni i medycynie naturalnej”, a z biegiem czasu stał się popularnym domowym lekarstwem na różne dolegliwości.

Ludzie używają octu jabłkowego, między innymi w celu wspomagania utraty wagi i poprawy zdrowia jelit.

Jednak Health zauważyło, że badania nad octem jabłkowym są ograniczone, jeśli chodzi o zrozumienie jego wpływu na ludzi. Naukowcy głównie badali, jaki wpływ ma to na zwierzęta.

Czy ocet jabłkowy jest dla Ciebie dobry? I czy picie w dużych ilościach może być szkodliwe?

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy wytwarzany jest z cukru, drożdży i rozdrobnionych sfermentowanych jabłek. Po połączeniu, po kilku tygodniach, drożdże powodują, że cukier zamienia się w alkohol. Następnie „naturalne bakterie rozkładają alkohol na kwas octowy, który nadaje octowi pikantny smak i zapach” – podaje WebMD.

Istnieją dwa rodzaje octu jabłkowego: klarowny i filtrowany oraz niefiltrowany, zawierający mętną substancję zwaną „matką”, która przenosi osiadłe bakterie i drożdże – podaje WebMD.

Ocet jabłkowy możesz kupić w postaci płynu, ale także w postaci żelków, tabletek lub proszku. Badania nad trzema ostatnimi formami są jeszcze bardziej ograniczone.

Warto przeczytać!  Progesteron, genetyka i więcej: badanie czynników ryzyka guzów mózgu | Zdrowie

Czy spożywanie octu jabłkowego ma zalety?

Zauważając, że należy przeprowadzić więcej badań nad jego działaniem, Healthline podkreśliło kilka potencjalnych korzyści płynących ze stosowania octu jabłkowego.

  • Może wyeliminować szkodliwe bakterie: Oprócz tego, że ocet jest stosowany jako środek dezynfekujący dla niektórych bakterii, może również działać jako środek konserwujący żywność. Wykazano, że ocet zapobiega psuciu się żywności, hamując rozwój bakterii, takich jak E. coli, i w tym celu można zastosować ocet jabłkowy.
  • Może pomóc przy poziomie cholesterolu: Dwa przeglądy badań – jeden z 2020 r. i drugi z 2021 r. – wykazały, że spożywanie octu jabłkowego korzystnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego. Jednak w obu badaniach ostrzegano, że badania są ograniczone.
  • Może poprawić zdrowie skóry: Według Healthline stosowanie rozcieńczonego miejscowego octu jabłkowego może „pomóc w przywróceniu równowagi naturalnemu pH skóry”. Jednak w artykule zauważono, że ogólne badania nie potwierdziły tej metody i może ona nawet podrażniać niektóre schorzenia skóry, takie jak egzema.
  • Może promować utratę wagi: Badanie kliniczne z 2018 roku opublikowane w Journal of Functional Foods wykazało, że w połączeniu z dietą o ograniczonej kaloryczności ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi. Naukowcy wierzyli, że takie łączenie pomaga zmniejszyć apetyt.
Warto przeczytać!  Zatwierdzone przez ekspertów asany jogi pomagające zarządzać PCOS | Wiadomości fitness

Co warto wiedzieć przed użyciem octu jabłkowego

Uniwersytet Zachodniej Wirginii zamieścił pewne ostrzeżenia dla tych, którzy chcą spożywać ocet jabłkowy.

  • Może zakłócać leczenie cukrzycy i chorób serca.
  • Jest to produkt kwaśny, więc może podrażniać gardło i żołądek. WVU zaleciło jego rozcieńczenie i nie spożywanie go na pusty żołądek.
  • Ocet jabłkowy może prowadzić do obniżenia poziomu wapnia i potasu, jeśli jest przyjmowany zbyt często.

Jeśli chodzi o najlepszą metodę stosowania octu jabłkowego, Healthline zasugerowała przygotowanie go poprzez gotowanie.

Alternatywnie można pić go rozcieńczony i zmieszany z napojem, w standardowym dawkowaniu od 1 łyżeczki do 2 łyżek dziennie.

Najlepiej jednak spożywać tylko niewielkie ilości na raz, ponieważ przyjęcie zbyt dużej ilości może prowadzić do szkodliwych skutków ubocznych, takich jak erozja szkliwa zębów, twierdzi Healthline.


Źródło