Zdrowie

Czy wiesz, że lobia może pomóc Ci schudnąć?

  • 17 marca, 2024
  • 4 min read
Czy wiesz, że lobia może pomóc Ci schudnąć?


Lobia, znana również jako groszek czarnooki lub groszek wspięgi, to wszechstronna roślina strączkowa, często spychana do drugoplanowej roli w przystawkach. Ale nie dajcie się zwieść jego niepozornemu wyglądowi! Ta odżywcza bomba zawiera zaskakującą dawkę witamin, minerałów i niezbędnych składników odżywczych.

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym entuzjastą zdrowia, czy po prostu chcesz urozmaicić swoją dietę i uzupełnić ją białkiem, lobia zasługuje na główną rolę na Twoim talerzu.

Ekta Singhwal, dietetyk z grupy szpitali Ujala Cygnus, pomogła nam zgłębić imponujący profil żywieniowy lobii, badając oferowane przez nią witaminy, minerały i błonnik oraz potencjalne korzyści zdrowotne.

Profil żywieniowy Lobii

The profil żywieniowy Zawartość 100 gramów surowego lobii (czarnookiego groszku) wygląda następująco, powiedział Singhwal.

– Kalorie: 120 kcal
– Węglowodany: 21,45 gramów
– Błonnik pokarmowy: 6,7 grama
– Cukry: 4,4 grama
– Białko: 8,3 grama
– Tłuszcz: 0,9 grama
– Witamina C
– Witamina A
– Witamina K
– Kompleks witamin z grupy B (w tym B1, B2, B3 i B5)
– Wapń
– Fosfor
– Żelazo
– Potas
– Magnez
– Miedź
– Mangan
– Przeciwutleniacze: Lobia zawiera różne przeciwutleniacze, w tym polifenole, flawonoidy i garbniki, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Warto przeczytać!  Badanie pokazuje, dlaczego nie należy ignorować bólu stawów i sztywności ciała – India TV

Oferta świąteczna

Korzyści zdrowotne Lobii

– Zdrowie serca: Lobia jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dodatkowo zawartość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi.

– Zdrowie układu trawiennego: Błonnik w lobii wspomaga zdrowe trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit.

Kontroli wagi: Lobia ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, ale jest bogata w białko i błonnik, dzięki czemu jest pożywieniem sycącym, które może pomóc w kontrolowaniu wagi poprzez promowanie uczucia sytości.

utrata masy ciała cukrzyca trener zdrowia świadoma dieta Korzyści zdrowotne Lobii (plik)

– Kontrola poziomu cukru we krwi: Rozpuszczalny błonnik w lobii spowalnia wchłanianie cukru, pomagając ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegać skokom, co jest korzystne dla osób chorych na cukrzycę.

– Zdrowie kości: Lobia zawiera minerały, takie jak wapń, fosfor i magnez, które są niezbędne do utrzymania mocnych i zdrowych kości.

Czy diabetycy mogą spożywać Lobię?

Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać lobię w ramach zbilansowanej diety, powiedział Singhwal. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika sprawiają, że jest to odpowiednia opcja żywieniowa poziom cukru we krwi.

Warto przeczytać!  Powikłania ciąży zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

Czy Lobia jest korzystna dla kobiet w ciąży?

Lobia może być korzystna dla kobiet w ciąży ze względu na wysoką wartość odżywczą, w tym białko, błonnik, witaminy i minerały. Jednak kobiety w ciąży powinny dokładnie ugotować lobię, aby uniknąć ryzyka chorób przenoszonych przez żywność – wyjaśnił Singhwal.

Uzyskaj wgląd w środki ostrożności, uwagi i znaczenie konsultacji ze specjalistą ds. płodności w celu uzyskania spersonalizowanych wskazówek dotyczących zapłodnienia in vitro. Czy Lobia jest korzystna dla kobiet w ciąży? (Źródło; Pexels)

Rzeczy, o których warto pamiętać

– Alergie: Niektóre osoby mogą być uczulone na rośliny strączkowe, takie jak lobia, dlatego należy uważać na wszelkie niepożądane reakcje.
– Umiar: Nadmierne spożycie lobii może prowadzić do dyskomfort żołądkowo-jelitowy ze względu na dużą zawartość błonnika.
– Konsultacja: Osoby przyjmujące określone leki powinny skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia przed włączeniem lobii do swojej diety.

Mity i fakty

Mit: Lobia może powodować kamienie nerkowe.
Fakt: Chociaż niektórzy uważają, że rośliny strączkowe, takie jak lobia, mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych ze względu na zawartość szczawianów, jest mało prawdopodobne, aby umiarkowane spożycie w ramach zbilansowanej diety spowodowało problemy u większości ludzi.

Warto przeczytać!  Doładowanie komórek odpornościowych do walki z rakiem krwi: postępy w immunoterapii nowotworów


Źródło