Zdrowie

Eksperci uważają, że roślinne zamienniki mięsa są zdrowsze dla serca niż mięso. Oto, co możesz jeść

  • 1 lipca, 2024
  • 3 min read
Eksperci uważają, że roślinne zamienniki mięsa są zdrowsze dla serca niż mięso. Oto, co możesz jeść


Roślinne zamienniki mięsa to wysoko przetworzone produkty roślinne, które zazwyczaj zastępują mięso w diecie. Te produkty spożywcze mogą mieć smak, konsystencję lub wygląd podobny do mięsa, ale nie zawierają mięsa. W ostatnich latach znacząco wzrosło zapotrzebowanie na roślinne produkty mięsne, a wiele osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej decyduje się na właśnie te produkty w swojej diecie. Niewiele jednak wiadomo na temat wpływu tych zamienników mięsa na nasze zdrowie. Naukowcy, w tym główny autor Matthew Nagra, Dakota Północna, Vancouver, Kolumbia Brytyjska, Kanada, starali się dokonać przeglądu dostępnej literatury, aby lepiej zrozumieć związek pomiędzy ryzykiem dla zdrowia serca a spożyciem roślinnych zamienników mięsa.

Autorzy artykułu przeglądowego przeanalizowali badania opublikowane w latach 1970–2023 na temat roślinnych alternatyw mięsnych, ich zawartości, profili odżywczych i ich wpływu na czynniki ryzyka chorób układu krążenia, takie jak poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Przeczytaj także: Masz przeczucie po tym monsunie? Ten skromny przepis na wodę Moong jest odpowiedzią

Oto kilka pozytywnych wyników dla mięsa pochodzenia roślinnego, jak wykazała analiza:

  • Średnio rzecz biorąc, roślinne zamienniki mięsa mają korzystniejszy dla serca profil odżywczy niż mięso, chociaż wysoka zawartość sodu w niektórych produktach może budzić obawy.
  • W kilku randomizowanych badaniach kontrolowanych wykazano, że roślinne zamienniki mięsa poprawiają niektóre czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym poziom cholesterolu.
  • Nie wykazano, aby roślinne zamienniki mięsa podnosiły ciśnienie krwi, mimo że niektóre produkty zawierają dużo sodu.
Warto przeczytać!  Wpływ ćwiczeń na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zegar dobowy

Słowo ostrzeżenia

Choć roślinne zamienniki mięsa mogą mieć pozytywne skutki zdrowotne, eksperci sugerują, że „przy regularnym spożywaniu może być korzystne wybranie produktów o niższej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu”.

Najlepsze roślinne zamienniki mięsa

Szukasz roślinnych alternatyw mięsnych? Oto kilka produktów, które możesz wypróbować:

1. Tofu

Tofu, ulubione danie wegetarian poszukujących alternatyw mięsnych, powstaje ze skondensowanego mleka sojowego. Pomimo łagodnego smaku, tofu ma konsystencję gąbki, co czyni je idealnym do namaczania przypraw i sosów. Jest idealnym substytutem wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka.

2. Grzyby

Grzyby mają ziemisty, mocny smak i są bogate w niezbędne minerały i witaminy. Dzięki konsystencji przypominającej mięso, to ciągnące się warzywo można przekształcić w wegańskiego burgera „jagnięcego”.

3.Dżakfrut

Pomimo tego, że jest owocem, jackfruit może przypominać mięso, jeśli jest odpowiednio przygotowany. Jego subtelnie słodki profil sprawia, że ​​idealnie nadaje się do kanapek, frytek, biryani lub dowolnego dania, które zazwyczaj zawiera kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę.

4. Tempe

Tempeh to tradycyjny indonezyjski produkt spożywczy wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Ma długą historię stosowania jako bogaty w białko substytut mięsa. Ugotowany tempeh łatwo się kruszy i można go stosować zamiast mięsa mielonego. Dobrze wchłania również sosy, podobnie jak tofu.

Warto przeczytać!  Korzyści z badania gęstości prostaty MRI Plus PSA u pacjentów z podejrzeniem raka prostaty

5. Czarna fasola

Burgery z czarnej fasoli są popularną, odżywczą alternatywą dla mięsnych odpowiedników. Mocne w smaku i pełne białka, czarne fasole oferują treściwą konsystencję i ziemisty smak, co czyni je doskonałym zamiennikiem mięsa.
Przeczytaj także: Te 5 popularnych potraw może być powodem, dla którego nie możesz się skoncentrować

Czy wolisz jeść roślinne alternatywy mięsne? Podziel się z nami w sekcji komentarzy.


Źródło