Zdrowie

Globalne badanie wykazało związek między czerwonym i przetworzonym mięsem a cukrzycą typu 2

  • 21 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Globalne badanie wykazało związek między czerwonym i przetworzonym mięsem a cukrzycą typu 2


Zapisz się na program CNN „Eat, But Better: Mediterranean Style”. Nasz ośmioczęściowy przewodnik pokaże Ci pyszny styl odżywiania opracowany przez ekspertów, który poprawi Twoje zdrowie na całe życie.



CNN

Martwisz się o ryzyko cukrzycy typu 2? Według nowego badania powinieneś przyjrzeć się rodzajom mięsa, które jesz.

Według analizy danych z 31 badań kohortowych, opublikowanej we wtorek w czasopiśmie The Lancet Diabetes & Endocrinology, regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jak dotąd jest to najbardziej kompleksowe badanie wykazujące związek między przetworzonym mięsem i nieprzetworzonym czerwonym mięsem a cukrzycą typu 2, powiedziała w wiadomości e-mail starsza autorka badania, dr Nita Forouhi, profesor zdrowia populacji i żywienia na Uniwersytecie Cambridge w Wielkiej Brytanii.

Cukrzyca typu 2, przewlekła choroba, która występuje, gdy poziom cukru we krwi jest regularnie zbyt wysoki, jest najczęstszym typem cukrzycy, według National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Jeśli nie jest leczona, cukrzyca typu 2 może prowadzić do problemów, w tym chorób serca, udaru i choroby nerek.

Warto przeczytać!  5 powszechnych problemów zdrowotnych, na które powinny uważać młode mamy

Jest więcej pytań dotyczących mięsa, które należy zadać, takich jak ryzyko związane z drobiem i możliwe skutki różnych metod gotowania, powiedziała dr Hilda Mulrooney, wykładowczyni w dziedzinie żywienia i zdrowia na London Metropolitan University, w komunikacie prasowym. Nie była zaangażowana w badanie.

Jednak nowe badania są zgodne z obowiązującymi wytycznymi żywieniowymi, które zalecają ograniczenie spożycia mięsa – powiedział Mulrooney.

Badanie miało charakter obserwacyjny, dlatego naukowcy nie mogli wyciągnąć wniosku, że spożywanie mięsa było bezpośrednią przyczyną cukrzycy – powiedział Mulrooney.

Ale związek był silny, powiedział Forouhi, zauważając, że „wyniki te były spójne we wszystkich populacjach w różnych regionach świata i krajach”.

Naukowcy przeanalizowali dane od prawie 2 milionów osób z 20 krajów. Zespół uwzględnił również czynniki, takie jak „jakość diety, aktywność fizyczna, palenie, spożycie alkoholu, spożycie energii i wskaźnik masy ciała, które mogą mieć wpływ na wyniki i które w przeciwnym razie mogą wyolbrzymiać lub maskować związek mięsa z cukrzycą typu 2” — dodał Forouhi.

Jednak dane nie pozwoliły badaczom uwzględnić innych czynników, które mogą przyczyniać się do cukrzycy typu 2, w tym historii rodzinnej, insulinooporności i obwodu talii, według dr Duane’a Mellora, dietetyka i rzecznika British Dietetic Association oraz honorowego pracownika naukowego na Aston University w Wielkiej Brytanii. Nie był on zaangażowany w badania.

Warto przeczytać!  Jak geny mogą pomóc w przewidywaniu ryzyka wysokiego ciśnienia krwi

Eksperci zalecają ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa oraz ograniczenie jego ilości.

Dodał w komunikacie prasowym, że czynniki te mają silniejszy związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę niż czynniki, które udało się uwzględnić naukowcom.

„Możliwe, że zwiększone ryzyko związane ze spożyciem przetworzonego i czerwonego mięsa może być wynikiem tych innych czynników zakłócających” – powiedział Mellor.

Mimo tych ograniczeń, dowody z nowego badania i aktualne zalecenia dietetyczne stanowią mocny argument za ograniczeniem spożycia mięsa – powiedział Mulrooney.

„Spożycie mięsa zazwyczaj przekracza zalecenia dietetyczne” – powiedziała. „Obecne zalecenia dietetyczne zalecają również zastępowanie czerwonego i przetworzonego mięsa mięsem takim jak drób, oprócz zmniejszenia ogólnego spożycia mięsa poprzez stosowanie alternatyw takich jak groch, fasola, soczewica i tofu”.

Jak dodał Mulrooney, mimo że nie ma jeszcze jednoznacznych badań na temat tego, czy spożycie drobiu i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 są ze sobą powiązane, najnowsze badania wykazały, że zastąpienie czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa drobiem faktycznie skutkuje niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

„Powszechnie wiadomo, że ogólnie dostępne przetworzone mięso, takie jak szynka, kiełbasa, bekon, parówki, salami czy pepperoni, jest wysoko przetworzone, zawiera chemiczne dodatki i ma wysoką zawartość soli, co sprawia, że ​​jest niezdrowe w przypadku wielu schorzeń” – powiedział Forouhi.

Warto przeczytać!  Wybuch wirusa Chandipura w Gudżaracie: Wszystko o śmiertelnej infekcji

Istnieje wiele sposobów na ograniczenie spożycia tych mięs, m.in. „rzadsze spożywanie tych mięs, spożywanie mniejszych porcji lub zastępowanie ich alternatywnymi produktami spożywczymi bogatymi w białko” – dodała.

Jak mówi Mellor, osoby chore na cukrzycę, oprócz stosowania diety bogatej w warzywa, owoce, orzechy i fasolę, powinny zadbać o regularne ćwiczenia fizyczne.


Źródło