Zdrowie

Jedz dobrze przez cały dzień dzięki przepisom zdrowym dla mózgu

  • 13 czerwca, 2024
  • 6 min read
Jedz dobrze przez cały dzień dzięki przepisom zdrowym dla mózgu



Światowa Federacja Neurologii – przy wsparciu Amerykańskiej Akademii Neurologii – ogłosiła 22 lipca 2024 r. Światowym Dniem Mózgu. Aby uczcić tę okazję, jedz zdrowe posiłki przez cały dzień, korzystając z tych przepisów na śniadanie, lunch, przekąskę, kolację i deser.

Tost pełnoziarnisty z masłem migdałowym i jagodami

Śniadanie

Tost pełnoziarnisty z masłem migdałowym i jagodami

Podaje jeden

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki stołowe. kremowe solone masło migdałowe
  • ¼ szklanki pokrojonych truskawek
  • ¼ szklanki całych jagód
  • ½ łyżeczki syrop klonowy

Tostuj chleb pełnoziarnisty. Rozsmaruj równą warstwę masła migdałowego na grzance. Ułóż truskawki w rzędzie na środku tostu. Dodaj jagody po obu stronach. Skropić syropem klonowym i natychmiast podawać.

Sałatka Farro z rukolą, oliwkami, papryką i orzechami włoskimi

Obiad

Sałatka Farro z rukolą, oliwkami, papryką i orzechami włoskimi

Porcja 4-6

  • 1 ½ szklanki suchego farro
  • ¼ szklanki + 2 łyżki. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 ½ łyżeczki lawendowy lub miód z kwiatu pomarańczy
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • ¼ szklanki posiekanych liści bazylii
  • ½ łyżeczki drobnomielona sól morska
  • ¼ łyżeczki zmielony czarny pieprz
  • 4 szklanki zapakowanej rukoli dziecięcej lub grubo posiekanej rukoli o dużych liściach
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • ½ szklanki pokrojonych w plasterki oliwek kalamata
  • 1/3 szklanki kawałków surowych orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe. mielony szczypiorek

Ugotuj farro zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gdy Farro gotuje, przygotuj dressing. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, miód, czosnek, bazylię, sól i pieprz.

Warto przeczytać!  Temperatura powierzchni morza na Oceanie Indyjskim może pomóc w przewidywaniu epidemii dengi: badanie | Wiadomości zdrowotne

Gdy farro będzie gotowe, przenieś je do dużej miski. Wymieszaj rukolę, pozwalając, aby ciepłe farro lekko zwiędło. Dodać paprykę, oliwki, orzechy włoskie i szczypiorek, wymieszać. Wlać dressing i wymieszać tak, aby wszystkie składniki się pokryły. Podawać na ciepło lub schłodzone.

Mieszanka Trail Mix z pestkami dyni, migdałami i suszoną żurawiną

Przekąska

Mieszanka szlaków

Na 6 filiżanek

  • 1 szklanka surowych całych migdałów
  • ½ szklanki kawałków surowego orzecha włoskiego
  • ½ szklanki kawałków surowych nerkowców
  • ½ szklanki surowych nasion dyni
  • ½ szklanki surowych połówek orzechów pekan
  • ½ szklanki prażonych i solonych pistacji
  • ½ szklanki prażonych i solonych nasion słonecznika
  • 1 szklanka kawałków lub kawałków ciemnej czekolady
  • 1 szklanka naturalnie słodzonej suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki pokrojonego w kostkę kandyzowanego imbiru

Połącz wszystkie składniki w dużej misce i wymieszaj. Przenieść mieszaninę do szklanego słoika lub plastikowej torby. Jedz, gdy jesteś głodny. Mieszankę można przechowywać w temperaturze pokojowej do miesiąca.

Miska warzywna Quinoa z ciecierzycą i dressingiem Tahini

Kolacja

Miska warzywna Quinoa z ciecierzycą i dressingiem Tahini

Służy 4

  • ¼ szklanki + 1 łyżka. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, podzielona
  • 3 łyżki. sok cytrynowy
  • ¼ szklanki tahini
  • ¼ łyżeczki drobnomielona sól morska
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • 4 szklanki zapakowanych kręconych liści jarmużu, usuń grube łodygi
  • 1 szklanka suszonej komosy ryżowej, opłukanej i odsączonej
  • 2 szklanki różyczek brokułów pokrojonych na średnie kawałki
  • 1 15,5 uncji puszki fasoli garbanzo, odsączonej i przepłukanej
  • ½ łyżeczki mielony kminek
  • ¼ łyżeczki mielona kolendra
  • ¼ łyżeczki wędzona papryka
  • ¼ łyżeczki drobnomielona sól morska
  • ½ szklanki surowych krążków marchewki
  • ¼ szklanki prażonych, posiekanych migdałów
Warto przeczytać!  Horoskop zdrowotny na dziś, 14 lipca 2024 r.: Poznaj swoją prognozę dotyczącą zdrowia

Zrób dressing dodając 2 łyżki. do małej miski oliwa z oliwek, sok z cytryny, tahini, sól i czosnek. Mieszaj do połączenia w gęstą pastę. Dodaj 2 łyżki. wodę i ponownie wymieszaj, aż mieszanina będzie gładka. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, dodać jedną łyżkę. wodę i ponownie wymieszaj, aż dressing będzie lejący.

W średniej misce połącz liście jarmużu z ½ szklanki sosu. Mieszaj, aż jarmuż zostanie równomiernie pokryty dressingiem lub użyj dłoni, aby wmasować dressing w jarmuż, zgniatając go garściami na raz. Odłożyć na bok.

Dodaj komosę ryżową do małego rondla z 1¾ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż komosa ryżowa wchłonie całą wodę, około 10 do 15 minut. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.

Podczas gdy komosa ryżowa się gotuje, przygotuj brokuły i fasolę garbanzo. Wlać jedną łyżkę. oliwę z oliwek na średniej patelni na średnio-małym ogniu. Dodaj brokuły i smaż trzy minuty, od czasu do czasu mieszając. Ustaw ogień na niski i ostrożnie dodaj jedną łyżkę. woda. Przykryj pokrywką i gotuj brokuły na parze przez dwie minuty. Przełożyć do małej miski.

Warto przeczytać!  W jaki sposób cukrzyca może powodować raka macicy?

Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki. oliwę z oliwek na małym ogniu. Dodać fasolę garbanzo, kminek, kolendrę, wędzoną paprykę i sól, wymieszać. Gotuj przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu, aż fasola garbanzo zacznie nabierać koloru i zostanie podgrzana.

Gdy komosa ryżowa będzie już gotowa, rozłóż ją równomiernie do misek, posyp jarmużem, brokułami, fasolą garbanzo i marchewką. Każdą miskę posyp dodatkowym dressingiem. Posyp migdałami. Natychmiast podawaj.

Granita Arbuzowa

Deser

Granita Arbuzowa

Na około 4 filiżanki

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżki. świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
  • 2 łyżeczki cienko pokrojone świeże liście mięty

Dodaj składniki do blendera lub robota kuchennego. Puree aż będzie gładkie.

Przenieść do kwadratowego naczynia o średnicy 8 lub 9 cali i bokach o wysokości co najmniej 2 cali i zamrażać przez godzinę. Za pomocą widelca zeskrob mieszankę, rozbijając ewentualne grudki. Przykryć folią aluminiową i zamrozić na kolejne 30 minut. Ponownie energicznie zeskrobać mieszaninę widelcem, tworząc lodowate płatki. Jeśli mieszanina nie jest całkowicie zamrożona, włóż ją ponownie do zamrażarki i ponownie zamieszaj przez kolejne 30 minut. Przełóż płatki do małej miski lub szklanki, udekoruj listkami mięty i natychmiast podawaj. Pozostałą część przełożyć do pojemnika odpornego na zamrażanie z pokrywką i przechowywać do miesiąca.



Źródło