Jedz dobrze przez cały dzień dzięki przepisom zdrowym dla mózgu
Światowa Federacja Neurologii – przy wsparciu Amerykańskiej Akademii Neurologii – ogłosiła 22 lipca 2024 r. Światowym Dniem Mózgu. Aby uczcić tę okazję, jedz zdrowe posiłki przez cały dzień, korzystając z tych przepisów na śniadanie, lunch, przekąskę, kolację i deser.
Śniadanie
Tost pełnoziarnisty z masłem migdałowym i jagodami
Podaje jeden
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżki stołowe. kremowe solone masło migdałowe
- ¼ szklanki pokrojonych truskawek
- ¼ szklanki całych jagód
- ½ łyżeczki syrop klonowy
Tostuj chleb pełnoziarnisty. Rozsmaruj równą warstwę masła migdałowego na grzance. Ułóż truskawki w rzędzie na środku tostu. Dodaj jagody po obu stronach. Skropić syropem klonowym i natychmiast podawać.
Obiad
Sałatka Farro z rukolą, oliwkami, papryką i orzechami włoskimi
Porcja 4-6
- 1 ½ szklanki suchego farro
- ¼ szklanki + 2 łyżki. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 ½ łyżeczki lawendowy lub miód z kwiatu pomarańczy
- 1 średni ząbek czosnku, posiekany
- ¼ szklanki posiekanych liści bazylii
- ½ łyżeczki drobnomielona sól morska
- ¼ łyżeczki zmielony czarny pieprz
- 4 szklanki zapakowanej rukoli dziecięcej lub grubo posiekanej rukoli o dużych liściach
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- ½ szklanki pokrojonych w plasterki oliwek kalamata
- 1/3 szklanki kawałków surowych orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe. mielony szczypiorek
Ugotuj farro zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gdy Farro gotuje, przygotuj dressing. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, miód, czosnek, bazylię, sól i pieprz.
Gdy farro będzie gotowe, przenieś je do dużej miski. Wymieszaj rukolę, pozwalając, aby ciepłe farro lekko zwiędło. Dodać paprykę, oliwki, orzechy włoskie i szczypiorek, wymieszać. Wlać dressing i wymieszać tak, aby wszystkie składniki się pokryły. Podawać na ciepło lub schłodzone.
Przekąska
Mieszanka szlaków
Na 6 filiżanek
- 1 szklanka surowych całych migdałów
- ½ szklanki kawałków surowego orzecha włoskiego
- ½ szklanki kawałków surowych nerkowców
- ½ szklanki surowych nasion dyni
- ½ szklanki surowych połówek orzechów pekan
- ½ szklanki prażonych i solonych pistacji
- ½ szklanki prażonych i solonych nasion słonecznika
- 1 szklanka kawałków lub kawałków ciemnej czekolady
- 1 szklanka naturalnie słodzonej suszonej żurawiny
- ¼ szklanki pokrojonego w kostkę kandyzowanego imbiru
Połącz wszystkie składniki w dużej misce i wymieszaj. Przenieść mieszaninę do szklanego słoika lub plastikowej torby. Jedz, gdy jesteś głodny. Mieszankę można przechowywać w temperaturze pokojowej do miesiąca.
Kolacja
Miska warzywna Quinoa z ciecierzycą i dressingiem Tahini
Służy 4
- ¼ szklanki + 1 łyżka. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, podzielona
- 3 łyżki. sok cytrynowy
- ¼ szklanki tahini
- ¼ łyżeczki drobnomielona sól morska
- 1 średni ząbek czosnku, posiekany
- 4 szklanki zapakowanych kręconych liści jarmużu, usuń grube łodygi
- 1 szklanka suszonej komosy ryżowej, opłukanej i odsączonej
- 2 szklanki różyczek brokułów pokrojonych na średnie kawałki
- 1 15,5 uncji puszki fasoli garbanzo, odsączonej i przepłukanej
- ½ łyżeczki mielony kminek
- ¼ łyżeczki mielona kolendra
- ¼ łyżeczki wędzona papryka
- ¼ łyżeczki drobnomielona sól morska
- ½ szklanki surowych krążków marchewki
- ¼ szklanki prażonych, posiekanych migdałów
Zrób dressing dodając 2 łyżki. do małej miski oliwa z oliwek, sok z cytryny, tahini, sól i czosnek. Mieszaj do połączenia w gęstą pastę. Dodaj 2 łyżki. wodę i ponownie wymieszaj, aż mieszanina będzie gładka. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, dodać jedną łyżkę. wodę i ponownie wymieszaj, aż dressing będzie lejący.
W średniej misce połącz liście jarmużu z ½ szklanki sosu. Mieszaj, aż jarmuż zostanie równomiernie pokryty dressingiem lub użyj dłoni, aby wmasować dressing w jarmuż, zgniatając go garściami na raz. Odłożyć na bok.
Dodaj komosę ryżową do małego rondla z 1¾ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż komosa ryżowa wchłonie całą wodę, około 10 do 15 minut. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Podczas gdy komosa ryżowa się gotuje, przygotuj brokuły i fasolę garbanzo. Wlać jedną łyżkę. oliwę z oliwek na średniej patelni na średnio-małym ogniu. Dodaj brokuły i smaż trzy minuty, od czasu do czasu mieszając. Ustaw ogień na niski i ostrożnie dodaj jedną łyżkę. woda. Przykryj pokrywką i gotuj brokuły na parze przez dwie minuty. Przełożyć do małej miski.
Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki. oliwę z oliwek na małym ogniu. Dodać fasolę garbanzo, kminek, kolendrę, wędzoną paprykę i sól, wymieszać. Gotuj przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu, aż fasola garbanzo zacznie nabierać koloru i zostanie podgrzana.
Gdy komosa ryżowa będzie już gotowa, rozłóż ją równomiernie do misek, posyp jarmużem, brokułami, fasolą garbanzo i marchewką. Każdą miskę posyp dodatkowym dressingiem. Posyp migdałami. Natychmiast podawaj.
Deser
Granita Arbuzowa
Na około 4 filiżanki
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżki. świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
- 2 łyżeczki cienko pokrojone świeże liście mięty
Dodaj składniki do blendera lub robota kuchennego. Puree aż będzie gładkie.
Przenieść do kwadratowego naczynia o średnicy 8 lub 9 cali i bokach o wysokości co najmniej 2 cali i zamrażać przez godzinę. Za pomocą widelca zeskrob mieszankę, rozbijając ewentualne grudki. Przykryć folią aluminiową i zamrozić na kolejne 30 minut. Ponownie energicznie zeskrobać mieszaninę widelcem, tworząc lodowate płatki. Jeśli mieszanina nie jest całkowicie zamrożona, włóż ją ponownie do zamrażarki i ponownie zamieszaj przez kolejne 30 minut. Przełóż płatki do małej miski lub szklanki, udekoruj listkami mięty i natychmiast podawaj. Pozostałą część przełożyć do pojemnika odpornego na zamrażanie z pokrywką i przechowywać do miesiąca.