„Jeśli producenci przypraw zostaną uznani za winnych, rząd nie zawaha się cofnąć licencji” | Aktualności
Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI), posiadający 237 laboratoriów testujących, zebrał ponad 1500 próbek przypraw z całego kraju
Akshara SrivastavaSanjeeba Mukherjee Nowe Delhi
Rząd nie zawaha się anulować licencji producentom przypraw, jeśli okaże się, że naruszają oni normy dotyczące dopuszczalnych limitów pozostałości pestycydów w pakowanych produktach, powiedział w piątek Business Standard wysoki urzędnik.
Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI), który posiada 237 laboratoriów badawczych, zebrał ponad 1500 próbek przypraw z całego kraju i obecnie jest w trakcie testowania ich pod kątem substancji chemicznych, drobnoustrojów, mikotoksyn, barwnika sudańskiego i tak wielu jak 234 pestycydy, w tym tlenek etylenu (ETO).
Kliknij tutaj, aby śledzić nasz kanał WhatsApp
Oczekuje się, że raporty z testów zostaną opublikowane w ciągu 15 dni – dodał urzędnik.
25 kwietnia organ regulacyjny ds. żywności zlecił ogólnokrajowe kontrole jakości przypraw dostępnych na rynku.
Nastąpiło to po tym, jak Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) w Hongkongu i Singapurska Agencja ds. Żywności zgłosiły obecność ETO w próbkach pakowanych mieszanek przypraw dwóch indyjskich marek – MDH i Everest Spices.
Źródła podają, że organ regulacyjny zebrał próbki od wszystkich indyjskich producentów przypraw.
W piśmie do indyjskiej Rady ds. przypraw z piątku Amerykańskie Stowarzyszenie Handlu Przyprawami (ASTA) wyjaśniło, że przepisy amerykańskie zezwalają na stosowanie obróbki ETO w przypadku importowanych przypraw i produktów przyprawowych, o ile pozostałości nie przekraczają zalecanych limitów.
„Zakaz tej krytycznej metody przetwarzania może potencjalnie skutkować poważnymi, niezamierzonymi konsekwencjami dotyczącymi zgodności indyjskich przypraw z amerykańskimi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności” – czytamy w piśmie skierowanym do indyjskiej Izby ds. przypraw.
Organ regulacyjny prowadzi także badania próbek żywności dla niemowląt. Raporty z testów spodziewane są w ciągu najbliższych 15 dni, dodał urzędnik rządowy.
Ministerstwo Spraw Konsumenckich i Krajowa Komisja Ochrony Praw Dziecka (NCPCR) poleciły FSSAI sprawdzenie zawartości cukru w żywności dla dzieci po zapoznaniu się z raportem z dochodzenia szwajcarskiej organizacji pozarządowej Public Eye.
Organizacja pozarządowa zarzuciła, że Nestle, największa na świecie firma zajmująca się pakowaną żywnością, dodała cukier w postaci sacharozy lub miodu do asortymentu Nido i Cerelac sprzedawanych w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej.
Jednakże Nestle India odrzuciła te twierdzenia.
RZĄD PRZYPRAW
5 kwietnia: CFS z Hongkongu sygnalizuje obecność ETO w czterech produktach przyprawowych firm MDH i Everest Spices
18 kwietnia: Singapurska Agencja ds. Żywności wydaje powiadomienie o wycofaniu rybnego curry masala z Everestu po znalezieniu śladów ETO
25 kwietnia: FSSAI zleca ogólnokrajowe kontrole jakości przypraw
10 maja: ASTA wyjaśnia wykorzystanie ETO w imporcie przypraw do USA