Zdrowie

Kate Middleton nie sama. Eksperci twierdzą, że ryzyko raka u osób poniżej 50. roku życia wzrasta

  • 27 marca, 2024
  • 5 min read
Kate Middleton nie sama.  Eksperci twierdzą, że ryzyko raka u osób poniżej 50. roku życia wzrasta


Kate Middleton nie sama.  Eksperci twierdzą, że ryzyko raka u osób poniżej 50. roku życia wzrasta

Kate Middleton ujawniła w piątek, że nowotwór wykryto u niej po operacji jamy brzusznej

Londyn:

Kiedy w zeszłym tygodniu Catherine, księżna Walii, ujawniła, że ​​leczy się na raka, po części szokiem był fakt, że skądinąd zdrowa 42-latka cierpi na chorobę, która nęka głównie osoby starsze.

Jednak badacze coraz częściej biją na alarm, że coraz więcej osób poniżej 50. roku życia choruje na raka – i nikt nie wie dlaczego.

Jak wykazało w zeszłym roku duże badanie przeprowadzone w BMJ Oncology, na całym świecie w latach 1990–2019 odsetek osób poniżej 50. roku życia, u których zdiagnozowano 29 powszechnych nowotworów, wzrósł o prawie 80 procent.

Naukowcy przewidywali, że do końca tej dekady liczba nowych przypadków raka wśród młodszych dorosłych wzrośnie o kolejne 30 procent, co będzie szczególnie dotknięte krajami zamożnymi.

Wzrost liczby przypadków – i gwałtownie rosnąca populacja globalna – oznacza, że ​​liczba zgonów z powodu raka wśród osób poniżej 50. roku życia wzrosła o prawie 28 procent w ciągu ostatnich 30 lat.

Stało się tak nawet wtedy, gdy w ciągu ostatniego półwiecza szanse osób w każdym wieku na przeżycie raka wzrosły mniej więcej dwukrotnie.

Warto przeczytać!  Praca na nocne zmiany może narazić Cię na ryzyko cukrzycy, depresji; poznaj 6 działań niepożądanych od eksperta | Zdrowie

Shivan Sivakumar, badacz nowotworów na brytyjskim Uniwersytecie w Birmingham, nazwał to „epidemią” raka u młodych dorosłych.

Odkąd Kate Middleton ujawniła w piątek, że nowotwór wykryto u niej po operacji jamy brzusznej na początku tego roku, Sivakumar i inni lekarze wypowiadali się na temat wzrostu liczby młodszych pacjentów chorych na raka, do których trafiają w swoich klinikach.

Chociaż rak piersi pozostaje najczęstszą chorobą u osób poniżej 50. roku życia, naukowcy wyrazili szczególne zaniepokojenie wzrostem liczby nowotworów przewodu pokarmowego – np. okrężnicy, trzustki, wątroby i przełyku – u młodszych dorosłych.

Według American Cancer Society rak jelita grubego jest obecnie główną przyczyną zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn poniżej 50. roku życia w Stanach Zjednoczonych. W przypadku kobiet jest to choroba numer dwa – zaraz za rakiem piersi.

Jednym z głośnych przypadków raka jelita grubego był aktor „Czarnej Pantery” Chadwick Boseman, który zmarł w 2020 roku w wieku 43 lat.

Dlaczego to się dzieje?

„Po prostu nie mamy jeszcze dowodów”, aby dokładnie określić, co jest przyczyną tego wzrostu, Sivakumar powiedział AFP, dodając, że prawdopodobnie jest to kombinacja czynników.

Warto przeczytać!  Ptasia grypa H5N1 przyczyną setek martwych pingwinów na Antarktydzie? Oto, co mówią badania naukowców

Helen Coleman, profesor epidemiologii nowotworów na Queen’s University w Belfaście, która badała nowotwory o wczesnym początku w Irlandii Północnej, powiedziała AFP, że istnieją dwa potencjalne wyjaśnienia.

Po pierwsze, ludzie po czterdziestce byli narażeni na czynniki powodujące raka – takie jak dym tytoniowy, alkohol czy otyłość – w młodszym wieku niż poprzednie pokolenia.

Podkreśliła, że ​​„epidemia otyłości” rozpoczęła się dopiero w latach 80. XX wieku.

Sivakumar uważał, że przynajmniej część układanki można wyjaśnić otyłością.

Jednakże istnieje „kolejna fala” pacjentów poniżej 50. roku życia, którzy nie są ani otyli, ani genetycznie predysponowani, a mimo to chorują na raka – podkreślił, dodając, że nie można tego przypisywać „przypadkowi statystycznemu”.

Inna teoria, twierdzi Coleman, głosi, że z jej pokoleniem dzieje się „coś innego”.

Wskazano szereg możliwych winowajców – w tym chemikalia, nowe leki i mikroplastiki – ale żadnego z nich nie udowodniono.

Niektórzy sugerują, że przyczyną może być tak zwana żywność ultraprzetworzona. „Ale istnieje bardzo mało danych, które mogłyby to potwierdzić” – powiedział Coleman.

Warto przeczytać!  Liczba przypadków świnki gwałtownie wzrosła z „prawie zera” do 5–6 tygodniowo, niski poziom szczepień z powodu Covida | Wiadomości z Delhi

Inna teoria głosi, że żywność, którą jemy, może zmieniać nasz mikrobiom jelitowy.

Choć nie ma jeszcze żadnych ostatecznych ustaleń, Coleman stwierdziła, że ​​jej własne badania sugerują, że to rak powoduje zmiany w mikrobiomie, a nie odwrotnie.

Teoretycy spiskowi przeciwni szczepionkom próbowali nawet zrzucić winę na szczepionki przeciwko Covid-19.

Można to łatwo obalić, ponieważ wzrost zachorowań na nowotwory u młodych dorosłych obserwuje się od kilkudziesięciu lat, a szczepionki istnieją dopiero od kilku lat.

Co można zrobić?

Aby zaradzić wzrostowi zachorowalności na raka jelita grubego u młodych osób, w 2021 r. w USA obniżono zalecany wiek badań przesiewowych do 45 lat. Inne kraje jeszcze nie poszły w ich ślady.

Naukowcy mieli jednak nadzieję, że doświadczenie Catherine przypomni domownikom, że powinni skonsultować się z lekarzem, jeśli wyczują, że coś jest nie tak.

„Ludzie naprawdę dobrze znają swoje ciała” – powiedział Sivakumar.

„Jeśli naprawdę czujesz, że coś jest nie tak, nie zwlekaj – po prostu poddaj się badaniu”.

(Z wyjątkiem nagłówka, ta historia nie została zredagowana przez personel NDTV i została opublikowana z kanału konsorcjalnego.)


Źródło