Gotowanie

Kurczak Lo Mein | Krytyk receptury

  • 10 kwietnia, 2023
  • 8 min read
Kurczak Lo Mein |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Domowy kurczak Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronem, które smakuje o wiele lepiej niż na wynos! Makaron zanurzony w pysznym pikantnym sosie w połączeniu z doskonale ugotowanym kurczakiem oraz delikatną papryką i marchewką to pyszny i sycący posiłek.

Ogólnie uwielbiam kuchnię azjatycką. Moje dzieci też uwielbiają azjatyckie smaki, więc w końcu robimy w moim domu DUŻO chińskiego i koreańskiego jedzenia. Może nie zawsze udaje mi się to całkowicie tradycyjne, ale wciąż okazuje się niesamowite, a nawet lepsze niż na wynos. Nie wspominając już o tym, że mogę wybrać jakość składników, co zawsze poprawia mi samopoczucie. Jeśli masz ochotę na inne pyszne dania inspirowane kuchnią azjatycką, musisz spróbować tej azjatyckiej sałatki ramen, tego pysznego kurczaka z orzechami nerkowca i tego kurczaka teriyaki.

Kurczak lo mein w czarnej misce z innymi miskami wokół niego.

Kurczak Lo Mein

Kurczak lo mein to klasyczne chińskie danie, które z łatwością wykonasz w domu. Jest tak aromatyczny i sycący, że spodoba się każdemu! Świeże papryki i marchewki są gotowane w aromatycznym sosie inspirowanym kuchnią azjatycką, który zostaje wchłonięty przez makaron. To najbardziej aromatyczne kluski, jakie będziesz mieć! Lubię dodawać kurczaka, aby posiłek był sycący i obfity. Warto mieć to danie w menu.

Naprawdę uwielbiam kurczaka chow mein, a różnica polega głównie na makaronie. Kurczak lo mein składa się z szerszego i bardziej ciągnącego się makaronu. Oba znajdziesz w menu prawie każdej chińskiej restauracji. Smaki w tej domowej wersji są o wiele lepsze niż na wynos, a ich przygotowanie jest naprawdę zabawne! Najlepsze w tym przepisie jest to, że nie musisz przygotowywać żadnego białego ryżu ani dodatkowych warzyw, ponieważ to cały posiłek w jednym! Lubię robić dodatkowy krok, aby zrobić domowe wontony, aby uzyskać pełne wrażenia z restauracji i nigdy tego nie żałuję!

Składniki

Lubię upraszczać ten przepis na kurczaka lo mein. Możesz dodać inne składniki, takie jak cebula, jajka i brokuły. Prawie każde warzywo, które chcesz, może zadziałać, ponieważ jest to podobne do smażonego mięsa. Jeśli nie masz woka, możesz po prostu użyć swojej ulubionej patelni. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Makaron Lo Mein: Będziesz chciał kupić szeroki makaron jajeczny, powinien być oznaczony jako makaron lo mein.
  • Pierś z kurczaka: Pokroisz go na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je jeść i gotować.
  • Olej roślinny: Aby ugotować kurczaka. Zamiast tego możesz użyć swojego ulubionego oleju.
  • Marchewka: Gotuje, aż będzie idealnie miękka i wchłonie sos.
  • Czerwona papryka: Nadaje daniu delikatny słodki smak.
  • Grzyby shiitake: Tak pikantne i umami, uwielbiam je! Możesz użyć innych grzybów, te są moimi ulubionymi.
  • Czosnek: Dla dodatkowego smaku. Lubię używać świeżego mielonego czosnku.
  • Brązowy cukier: Pomaga zrównoważyć wszystkie słone smaki i sprawia, że ​​sos jest lepki i pyszny.
  • Sos sojowy: To obowiązkowy składnik, baza do sosu!
  • Sos Hoisin: Z łatwością wykonasz je samodzielnie w domu! Uwielbiam robić własne, ponieważ to tylko kilka łatwych składników i smakuje tak świeżo.
  • Olej sezamowy: To nie do pomyślenia, tak pełne smaku!
  • Mielonego imbiru: Lubię używać mielonego imbiru, aby nie skończyć z ukąszeniami naprawdę pikantnego imbiru. Jeśli wolisz, możesz użyć świeżego imbiru.
  • Płatki czerwonej papryki: Używaj tyle, ile chcesz. Nie robię bardzo ostrych potraw, ponieważ moje dzieci tego nie lubią, więc dodaj więcej, jeśli chcesz.
  • Czarny Pieprz: Świeżo zmielony jest najlepszy!
Warto przeczytać!  Tygodniowy plan posiłków nr 2 | Krytyk przepisów
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak ugotować makaron, mięso i przygotować sos.

Przepis na Kurczaka Lo Mein

Kurczak lo mein jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia w domu! Jeśli opanowałeś spaghetti i smażone mięso, z pewnością możesz zrobić to danie. Polecam mieć dwa garnki w tym samym czasie. Jeden to głęboki garnek do gotowania makaronu, a drugi to wok lub patelnia do gotowania kurczaka i warzyw. Sos robisz osobno, a potem wszystko razem. Takie proste, a takie pyszne!

  1. Gotuj Makaron: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzić i odstawić.
  2. Gotuj kurczaka i warzywa: Podczas gdy makaron się gotuje, rozgrzej olej roślinny na średniej wielkości patelni na średnim ogniu, dodaj kurczaka z odrobiną soli i pieprzu do smaku, gotuj kurczaka, aż będzie prawie ugotowany. Następnie dodaj czosnek, marchew, czerwoną paprykę i grzyby i smaż przez dodatkowe 3-4 minuty.
  3. Zrób sos: W małej misce wymieszaj czosnek, brązowy cukier, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy, mielony imbir, płatki czerwonej papryki i pieprz.
  4. Poskładać wszystko do kupy: Dodaj ugotowany makaron na patelnię z kurczakiem i warzywami. Następnie wlej mieszaninę sosu na patelnię i wrzuć do pokrycia, smaż wszystko razem, aż sos zgęstnieje i wszystko się połączy, około 5-8 minut.
  5. Cieszyć się: Zdjąć z ognia i podawać świeże.
Warto przeczytać!  Sheet Pan Chrupiący Parmezan Czosnkowy Kurczak
Kurczak lo mein na patelni.

Wskazówki dotyczące robienia kurczaka Lo Mein

Zawsze uwielbiam słuchać wskazówek innych osób, jeśli chodzi o tworzenie nowych przepisów, więc przygotowałem kilka dla Ciebie. Mam nadzieję, że te wskazówki oraz moje instrukcje dadzą ci pewność, której potrzebujesz, aby ugotować ten łatwy przepis na kurczaka lo mein.

  • Zamienniki makaronu: Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniego makaronu lub nie masz go pod ręką, użyłem makaronu spaghetti i fettuccini i oba działały świetnie.
  • Zmień białko: Możesz zrobić to danie z wieprzowiną, wołowiną, krewetkami, a nawet tofu. W każdej chwili możesz to zmienić! Tylko upewnij się, że mięso jest ugotowane tak, jak lubisz, zanim dodasz je do makaronu.
  • Dostosuj lub dodaj przyprawę: Osobiście lubię przyprawy w moim azjatyckim jedzeniu. Możesz dodać sriracha lub dodatkowe płatki pieprzu, aby podnieść poziom przyprawy. Lub możesz całkowicie pominąć płatki czerwonej papryki, jeśli w ogóle nie chcesz żadnych przypraw. To danie jest bardzo łagodne, więc możesz je skosztować, zanim dodasz więcej przypraw.

Zbliżenie na kurczaka lo mein na patelni z drewnianą łyżką.


  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odstawić.

  • Podczas gdy makaron się gotuje, rozgrzej olej roślinny na średniej wielkości patelni na średnim ogniu, dodaj kurczaka z odrobiną soli i pieprzu do smaku, gotuj kurczaka, aż będzie prawie ugotowany. Dodaj czosnek, marchew, czerwoną paprykę i grzyby i smaż przez dodatkowe 3-4 minuty.

  • W małej misce wymieszaj czosnek, brązowy cukier, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy, mielony imbir, płatki czerwonej papryki i pieprz.

  • Dodaj ugotowany makaron na patelnię z kurczakiem i warzywami. Wlej mieszankę sosu na patelnię i wrzuć do pokrycia, smaż wszystko razem, aż sos zgęstnieje i wszystko się połączy, około 5-8 minut.

  • Zdjąć z ognia i podawać świeże.



Serwuje: 6

Kalorie303kcal (15%)Węglowodany44G (15%)Białko22G (44%)Tłuszcz4G (6%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Tłuszcz wielonienasycony1GTłuszcze jednonienasycone1GTłuszcze trans0,01Gcholesterol49mg (16%)Sód844mg (35%)Potas515mg (15%)Błonnik3G (12%)Cukier13G (14%)Witamina A2368j.m (47%)Witamina C27mg (33%)Wapń23mg (2%)Żelazo1mg (6%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Kolacja

Kuchnia jako sposób gotowania Azjatyckie, chińskie

Słowo kluczowe kurczak Lo Mein


Źródło