Gotowanie

Muffuletta | Krytyk przepisów

  • 27 lutego, 2024
  • 7 min read
Muffuletta |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Muffuletta to kultowa kanapka z Nowego Orleanu, wypełniona warstwami mięsa, sera i pyszną sałatką z oliwek! Podawane z włoskim chlebem lub muffulettą, zachwycisz się nim już po pierwszym kęsie!

Kanapki są po prostu tak dobre, a można je zrobić na wiele różnych sposobów! Będziesz chciał spróbować wszystkich naszych ulubionych dań, takich jak kanapka kubańska, naprawdę sycąca kanapka z peklowaną wołowiną oraz lekka i orzeźwiająca kanapka z ogórkiem.

Przepis na Muffuletę

Ta Muffuletta to najlepsza opcja, jeśli masz ochotę na mięsną, tandetną, świeżą kanapkę z mnóstwem konsystencji i smaku! Smakuje włosko, choć we Włoszech takiej kanapki nie ma. Ta imponująca kanapka powstała w Nowym Orleanie w Central Grocery w 1906 roku, gdzie jest produkowana do dziś.

Pysznie przekładane włoskimi wędlinami, w tym capocollo, salami genui i salami kalabryjnymi, plastrami mozzarelli i sera provolone oraz niesamowitą domową sałatką z oliwek, która idealnie kontrastuje z mięsem. Uwielbiamy robić to wcześniej na przyjęcia lunchowe i inne spotkania. To zawsze hit! Podawaj z frytkami ziemniaczanymi, klasyczną sałatką ziemniaczaną, sałatką z pomidorów z ogórkiem lub fasolką po bretońsku, aby uzyskać kompletny posiłek.

Potrzebne składniki

Ta muffuletta najlepiej smakuje ze świeżymi składnikami! Wszystko powinieneś znaleźć w swoim sklepie spożywczym. Składników jest sporo, ale większość dotyczy sałatki z oliwek, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dlatego warto! Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

Sałatka z oliwek

  • Oliwki: Będziesz potrzebował pestek zielonych oliwek i czarnych oliwek. Połączenie tych dwóch odmian dodaje sałatce większej złożoności.
  • Pieczona czerwona papryka: Lubimy używać pieczonej czerwonej papryki w słoikach, ponieważ jest wygodna i ma wspaniały smak.
  • Kapary: Mają podobny smak do zielonych oliwek, ale z nutami cytrynowymi i nieco bardziej pikantnym.
  • Czosnek: Dodaje lekko pikantnego, ostrego smaku, który świetnie sprawdza się w sałatkach!
  • Ubieranie się: Ocet z czerwonego wina i oliwa z oliwek łączą się w winegret.
  • Przyprawy: Mieszanka pietruszki i oregano do przyprawienia sałatki.
  • Sól i pieprz: Łączy w sobie wszystkie smaki. Uważaj, aby nie dodać za dużo soli, ponieważ mięsa w tej kanapce są naturalnie słone.
Warto przeczytać!  Deser z borówkami - 7 przepisów na pyszne przekąski - Desery

Kanapka

  • Chleb: Użyj dobrego, mocnego chleba, takiego jak chleb włoski lub chleb muffuletta, który jest wystarczająco mocny, aby pomieścić dużą ilość nadzienia.
  • Oliwa z oliwek: Aby lekko posmarować wnętrze chleba przed złożeniem kanapki.
  • Mięsa: Salami genueńskie, salami kalabryczne i capocollo to wędliny, do których dodano mnóstwo przypraw, tworząc niesamowitą kanapkę.
  • Ser: Pokrojony ser mozzarella i pokrojony provolone to klasyka muffuletty, ale jeśli wolisz, możesz użyć innego rodzaju sera.

Jak zrobić kanapkę z Muffuletta

Przygotowanie muffuletty w domu jest naprawdę proste! Wymieszaj sałatkę z oliwek, a następnie złóż kanapkę i połknij. Wszyscy będą zszokowani, że to arcydzieło nie pochodzi z fantazyjnych delikatesów! Oto jak to się składa:

Zrób sałatkę z oliwek

  1. Na sałatkę: Dodaj zielone i czarne oliwki, czerwoną paprykę, kapary, czosnek, ocet winny z czerwonego wina, oliwę z oliwek, pietruszkę, oregano, sól i pieprz do robota kuchennego i pulsuj, aż uzyskasz grubo zmielone mięso. Sałatka.

Złóż kanapkę

  1. Przygotuj chleb: Chleb przekroić na pół i każdą połówkę lekko posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Na spodzie pokrojonego bochenka rozsmaruj sałatkę z oliwek.
  2. Składniki warstwy: Na sałatkę z oliwek ułóż salami z genui, salami kalabryjskie, capocollo, mozzarellę i provolone. Dodać sól i pieprz do smaku i przykryć drugą stroną chleba.
  3. Podawać: Pokrój kanapkę na ćwiartki i ciesz się smakiem!

Wskazówki i odmiany

Oto kilka wskazówek i wskazówek dotyczących bezproblemowej muffuletty, którą pokocha cała Twoja rodzina!

  • Kupno mięsa: Mięsa zawarte w tej kanapce można zastąpić dowolnymi ulubionymi wędlinami/delikatesami. Zakup zestawu mięs wędliniarskich Trio to łatwy sposób na znalezienie odpowiedniego wyboru mięs do tej kanapki.
  • Dodatkowa sałatka z oliwek: Jeśli nie chcesz użyć całej sałatki z oliwek na kanapce, będzie to również świetny dip do krakersów lub chleba.
  • Wybór chleba: Możesz użyć dowolnego twardego chleba, czegoś wystarczająco mocnego, aby utrzymać kanapkę w całości, zwykły chleb w plasterkach może nie wystarczyć i tradycyjnie ta kanapka jest przygotowywana z chleba muffuletta, ale nie zawsze jest to łatwe do znalezienia.
  • Zrób naprzód: Zdobądź przewagę, przygotowując wcześniej sałatkę z oliwek. Możesz przygotować go nawet 24 godziny wcześniej, a następnie przechowywać go pod przykryciem w lodówce, aż będziesz gotowy do złożenia kanapki.
  • Zrobić więcej: Ten przepis jest na około 1 dużą kanapkę. Rozważ skalowanie tego przepisu, aby nakarmić więcej, jeśli obsługujesz rodzinę lub wiele osób.
Warto przeczytać!  Przepis na stek Crockpot Salisbury | Krytyk przepisów

Przechowywanie resztek

Aby składniki muffuletty były świeże i smaczne, przechowuj sałatkę, mięsa i sery oddzielnie od chleba i przechowuj je w lodówce do czasu przygotowania kanapki.

  • Przechowywanie złożonej kanapki: Gotową kanapkę przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 2 dni. Najlepiej jednak cieszyć się nim jak najszybciej, ponieważ wilgoć zawarta w sałatce i innych składnikach nadzienia może z czasem spowodować rozmoknięcie chleba.

Więcej przepisów na kanapki

Każdy uwielbia pyszną kanapkę! Niezależnie od tego, czy jest to śniadanie, lunch czy kolacja, mamy mnóstwo wspaniałych przepisów na kanapki, którymi możemy się z Tobą podzielić! Oto kilka ulubionych dań całej rodziny, które koniecznie musisz wypróbować jak najszybciej!

Zrób sałatkę z oliwek

  • Dodaj zielone i czarne oliwki, czerwoną paprykę, kapary, czosnek, ocet winny z czerwonego wina, oliwę z oliwek, pietruszkę, oregano, sól i pieprz do robota kuchennego i pulsuj, aż uzyskasz grubo zmielone mięso. Sałatka.

Złóż kanapkę

  • Chleb przekroić na pół i każdą połówkę lekko posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Na spodzie pokrojonego bochenka rozsmaruj sałatkę z oliwek.

  • Na sałatkę z oliwek ułóż salami z genui, salami kalabryjskie, capocollo, mozzarellę i provolone. Dodać sól i pieprz do smaku i przykryć drugą stroną chleba.

  • Pokrój kanapkę na ćwiartki i ciesz się smakiem!

Mięsa zawarte w tej kanapce można zastąpić dowolnymi ulubionymi wędlinami/delikatesami. Zakup zestawu mięs wędliniarskich Trio to łatwy sposób na znalezienie odpowiedniego wyboru mięs do tej kanapki.
Jeśli nie chcesz użyć całej sałatki z oliwek na kanapce, będzie to również świetny dip do krakersów lub chleba.
Możesz użyć dowolnego twardego chleba, czegoś wystarczająco mocnego, aby utrzymać kanapkę w całości, zwykły chleb w plasterkach może nie wystarczyć i tradycyjnie ta kanapka jest przygotowywana z chleba muffuletta, ale nie zawsze jest to łatwe do znalezienia.
Najlepiej smakuje na świeżo, ale resztki można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Porcja: 1kanapkaKalorie: 930kcalWęglowodany: 6GBiałko: 55GTłuszcz: 81GTłuszcz nasycony: 26GTłuszcz wielonienasycony: 10GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 41GCholesterol: 191mgSód: 5398mgPotas: 505mgBłonnik: 2GCukier: 0,3GWitamina A: 107j.mWitamina C: 2mgWapń: 92mgŻelazo: 5mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło