Zdrowie

Niedoceniony bohater: odkrywanie mocy pokarmów kochających wątrobę | Zdrowie

  • 7 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Niedoceniony bohater: odkrywanie mocy pokarmów kochających wątrobę |  Zdrowie


Kluczem do zdrowej wątroby są pyszne wybory każdego dnia, ale czy wiesz jak? Nasze ciała to niesamowite maszyny, nieustannie pracujące za kulisami, aby zapewnić nam zdrowie, ale niektóre narządy zasługują na szczególne wyróżnienie – na przykład wątroba, ponieważ ten niedoceniony bohater po cichu wykonuje ponad 500 ważnych funkcji, od filtrowania toksyn po regulację poziomu cukru we krwi.

Niedoceniany bohater: odkrywanie mocy potraw sprzyjających wątrobie (zdjęcie: The Amino Company)

Jak więc możemy okazać naszej wątrobie trochę miłości? Odpowiedź leży na naszych talerzach! W wywiadzie dla HT Lifestyle Saravana Kumar Mohanraj, dyrektor generalny i współzałożycielka OORLA, powiedziała: „Wiele pysznych potraw ma potężny wpływ na zdrowie wątroby. Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i kalafior, są mistrzami w detoksykacji, ponieważ ich zawartość sulforafanu i zdrowych tłuszczów, takich jak te znajdujące się w awokado i oliwie z oliwek, pomagają w wchłanianiu niezbędnych witamin i ochronie komórek wątroby, ale wschodzącą gwiazdą w świecie kochającym wątrobę jest ryż Sivappu Kavuni (Czerwony ryż).”

Odblokuj wyłączny dostęp do historii wyborów powszechnych w Indiach, tylko w aplikacji HT. Pobierz teraz!

Wyjaśnił: „Czerwony ryż z żywym pigmentem antocyjanowym może poszczycić się wyjątkowym profilem odżywczym. Jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga regulować trawienie i utrzymywać przepływ toksyn w organizmie. Dodatkowo czerwony ryż zawiera złożone węglowodany, które zapewniają trwałą energię, zapobiegając skokom poziomu cukru we krwi, które mogą obciążać wątrobę. Wszyscy wiemy o komosie ryżowej, prosu, ragi i owsie, ale wiele osób nie wie, że gryka jest również znana jako – kuttu. Ilekroć pościmy, nasze babcie i matki delektują się nami chlebem francuskim kuttu lub halwą, rzeczywiście stoi za tym nauka o żywności, po co marnować proces detoksykacji, dlatego wybrano zboża takie jak kasza gryczana. Jest bogaty w niezbędne minerały, takie jak fosfor, miedź i magnez, które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie energetycznym w komórkach wątroby.

Warto przeczytać!  Odblokowanie roli snu w zdrowiu emocjonalnym

Dodał: „Fosfor podlega bezpośrednim wahaniom i bierze udział w różnych reakcjach enzymatycznych, a miedź jest głównym źródłem czynnika napędzającego regulującego i kontrolującego szlaki biochemiczne wpływające na ogólny stan zdrowia wątroby. Zatem regulując poziom cukru we krwi i zmniejszając ryzyko insulinooporności i stłuszczenia wątroby, sprawdza wszystkie wskaźniki, aby utrzymać dobrą równowagę zarówno w wątrobie, jak i organizmie. Zatem następnym razem, gdy będziesz komponował posiłek, zamiast siać owies, spróbuj poczęstować swój organizm przysmakami z kaszy gryczanej i rozważ przybicie swojej wątrobie piątki za pomocą tych pysznych i funkcjonalnych potraw. Pamiętaj, że zdrowa wątroba jest niezbędna dla ogólnego dobrego samopoczucia, a przy odrobinie planowania możesz utrzymać najlepsze funkcjonowanie tego niezbędnego narządu!”

Przekazując swoją wiedzę tej samej certyfikowanej dietetyczce Nupuur Patil, powiedziała: „Wątroba, jako kluczowy narząd odpowiedzialny za filtrowanie toksyn i wspomaganie trawienia, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia. Wspomaganie funkcji wątroby poprzez zbilansowaną dietę jest niezbędne dla ogólnego dobrego samopoczucia i zapobiegania chorobom wątroby. Włączenie do diety zielonych liści, takich jak szpinak i boćwina, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, który pomaga w funkcjonowaniu i naprawie wątroby. Dodatkowo warzywa te są bogate w chlorofil, który pomaga neutralizować toksyny i wspomagać procesy detoksykacji. Oprócz warzyw liściastych dodanie do diety warzyw kapustnych, takich jak brokuły, brukselka i kapusta, to świetny sposób na poprawę zdrowia wątroby. Warzywa te są bogate w związki zwane glukozynolanami, które wspomagają enzymy detoksykujące wątrobę.

Warto przeczytać!  Spersonalizowane badania przesiewowe na wczesnym etapie ciąży mogą ułatwić wykrywanie stanu przedrzucawkowego

Zasugerowała: „Innym sposobem na utrzymanie wątroby w dobrej kondycji jest włączenie zdrowych tłuszczów, takich jak te znajdujące się w awokado, orzechach, nasionach i tłustych rybach, takich jak łosoś i sardynki, ponieważ mają one właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć zapalenie wątroby i poprawić pracę wątroby. funkcjonować. Smacznym sposobem zadbania o zdrowie wątroby jest przeżuwanie jagód, takich jak jagody, truskawki i maliny, ponieważ są one bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Owoce te zawierają również błonnik i witaminę C, które wspomagają trawienie i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Ekspert fitness podsumował: „Poza tym jak najlepiej wykorzystaj kurkumę, składnik znajdujący się w każdej indyjskiej kuchni. Kurkumina, aktywny związek kurkumy, ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie wątroby. Dodanie kurkumy do diety, poprzez gotowanie lub suplementację, może pomóc zmniejszyć zapalenie wątroby i zapobiec uszkodzeniu wątroby. I wreszcie, picie zielonej herbaty może nie tylko pomóc w procesie odchudzania. Powiązano go z poprawą czynności wątroby i zmniejszonym ryzykiem chorób wątroby, takich jak stłuszczenie wątroby. Zielona herbata zawiera katechiny, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem.

Warto przeczytać!  Zamień maski w płachcie na te domowe maski na twarz
Oscary 2024: Od nominowanych do blasku z czerwonego dywanu! Uzyskaj ekskluzywną ochronę na HT. Kliknij tutaj

Złap swoją dzienną dawkę mody, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości o stylu życia na stronie internetowej i aplikacjach Hindustan Times.


Źródło