Zdrowie

Nowe badania podkreślają korzyści dla serca i nerek wynikające ze spożywania owoców i warzyw

  • 12 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Nowe badania podkreślają korzyści dla serca i nerek wynikające ze spożywania owoców i warzyw


Rozważ dodanie dwóch szklanek owoców i warzyw do swojej codziennej diety, aby doświadczyć licznych korzyści zdrowotnych

Słyszałeś to w kółko. Jedz więcej owoców i warzyw.

Spożywanie dużej ilości produktów wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi – na przykład niższym ryzykiem udaru, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej, osteoporozy, zapalenia stawów, astmy, depresji, pogorszenia funkcji poznawczych i raka przewodu pokarmowego.

Jeśli cierpisz na nadciśnienie tętnicze i wczesną postać przewlekłej choroby nerek, rozważ dodanie do swojej codziennej diety co najmniej dwóch szklanek owoców i warzyw.

Jak wynika z nowego badania opublikowanego w tym miesiącu w czasopiśmie American Journal of Medicine, takie postępowanie nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale także chroni zdrowie nerek i serca.

Związek nadciśnienia tętniczego z przewlekłą chorobą nerek

Nadciśnienie tętnicze, na które cierpi prawie co czwarty Kanadyjczyk, jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca, zawału serca i udaru mózgu, jeśli nie jest kontrolowane.

Jest to również czynnik ryzyka przewlekłej choroby nerek, która wiąże się ze stopniową utratą funkcji nerek i może mieć różny przebieg – od łagodnego do ciężkiego.

Uszkodzenia spowodowane wysokim ciśnieniem krwi upośledzają zdolność naczyń krwionośnych w nerkach do filtrowania odpadów i nadmiaru płynów z krwiobiegu.

Warto przeczytać!  Z badania wynika, że ​​prawie 12% kwalifikujących się dzieci w Indiach nie otrzymało żadnej dawki szczepionki przeciwko odrze

Nerki równoważą poziom pH krwi poprzez usuwanie substancji kwaśnych. Niski poziom pH krwi (kwaśny) może powodować zagrażające życiu schorzenia.

O nowych badaniach

Badanie, pięcioletnie randomizowane badanie kontrolowane, objęło 153 dorosłych w wieku od 18 do 70 lat z wysokim ciśnieniem krwi i wczesną (stadium 1) przewlekłą chorobą nerek. W stadium 1 przewlekłej choroby nerek nerki nadal filtrują normalnie, ale występują oznaki łagodnego uszkodzenia nerek.

Celem badania była ocena skuteczności ograniczenia kwasów w diecie w spowalnianiu postępu przewlekłej choroby nerek i poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Owoce i warzywa są produktami alkalicznymi (zasadowymi), co oznacza, że ​​po strawieniu wytwarzają związki alkaliczne (zasadowe) we krwi, co zwiększa poziom pH we krwi. Fasola i soczewica również wytwarzają związki alkaliczne.

Trawienie pokarmów zwierzęcych, takich jak mięso, kurczak, ryba i ser, wytwarza związki kwasowe we krwi, które obniżają pH krwi. Zboża i napoje gazowane również wytwarzają kwas.

Uczestnicy zostali przydzieleni do jednej z trzech grup: jedna, która dodała dwie do czterech filiżanek owoców i warzyw dziennie do swojej zwykłej diety, jedna, która przyjmowała tabletki sody oczyszczonej dwa razy dziennie i druga, która kontynuowała zwykłą opiekę medyczną. Podobnie jak owoce i warzywa, soda oczyszczona zmniejsza kwasowość.

Warto przeczytać!  Pozbądź się 8 codziennych nawyków, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się

Wszyscy uczestnicy otrzymywali standardową terapię lekową przepisaną przez lekarza rodzinnego w celu ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego i nerek.

U uczestników wszystkich trzech grup zaobserwowano spadek ciśnienia krwi w trakcie badania, przy czym największą poprawę zaobserwowano u osób z grupy spożywającej owoce i warzywa.

U uczestników z grupy spożywającej owoce i warzywa oraz sodę oczyszczoną zaobserwowano wolniejszy spadek funkcji nerek w ciągu pięciu lat w porównaniu z uczestnikami otrzymującymi wyłącznie terapię farmakologiczną.

Chociaż obie strategie dietetyczne zmniejszające kwasowość skutkowały podobną ochroną nerek, tylko u uczestników spożywających dodatkowe dwie do czterech filiżanek owoców i warzyw dziennie zaobserwowano poprawę czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak cholesterol LDL i wskaźnik masy ciała.

Nowe odkrycia są zgodne z wynikami wcześniejszych badań przeprowadzonych przez badaczy. Zarówno u zwierząt, jak i u ludzi wykazano, że dieta kwasotwórcza (bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego) była szkodliwa dla nerek, podczas gdy dieta zasadotwórcza (bogata w owoce i warzywa) była zdrowa dla nerek.

Naukowcy doszli do wniosku, że „owoce i warzywa należy traktować jako podstawowe” w leczeniu nadciśnienia.

Powiązane: Czym jest dieta DASH i czy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi?

Zwiększ spożycie owoców i warzyw

Wysokie ciśnienie krwi czy nie, zwiększenie dziennego spożycia owoców i warzyw oferuje mnóstwo korzyści odżywczych i zdrowotnych. Uwzględniaj te produkty w każdym posiłku.

Warto przeczytać!  Markery zapalenia jelit powiązane z ryzykiem choroby Parkinsona: badanie

Do koktajli dodawaj zarówno owoce, jak i warzywa. Na przykład miksuj zielone warzywa liściaste, surową marchewkę lub puree z dyni z mrożonymi jagodami, mango lub ananasem.

Wzbogać posiłki zieleniną. Dodaj szpinak, posiekany jarmuż lub boćwinę do zup, chili, gulaszów i sosów do makaronu. Przed podaniem posyp pizzę warzywną młodą rukolą.

Do omletów i frittat dodawaj młody szpinak, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki.

Zamiast sięgać po batony zbożowe czy krakersy, jedz owoce i warzywa.

Przygotuj warzywa z wyprzedzeniem. Umyj i pokrój marchewki, seler i paprykę i włóż do lodówki na szybkie posiłki i przekąski. Ugrilluj dodatkowe warzywa, aby położyć je na pizzy, wrzucić do sałatek lub dodać do kanapek.

Aby zachować zapas świeżych produktów, gdy masz mało czasu, zaopatrz się w różnorodne mrożone warzywa.

Aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego, na deser podawaj świeże owoce.

Dodawaj do sałatek z zielonych liści suszone lub świeże jagody, cząstki pomarańczy lub plasterki jabłka.

Leslie Beck, dietetyczka z Toronto, jest dyrektorem ds. żywności i żywienia w Medcan. Obserwuj ją na Twitterze @LeslieBeckRD




Źródło