Nowe dane sugerują, że kofeina może chronić przed otyłością i chorobami stawów
- Naukowcy szacują, że na całym świecie na otyłość cierpi ponad 1 miliard ludzi.
- Otyłość może zwiększać ryzyko wystąpienia kilku problemów zdrowotnych, w tym chorób stawów, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów.
- Naukowcy z Imperial College London w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii odkryli niedawno, że utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom kofeiny we krwi, na który wpływa spożycie i genetycznie kontrolowany metabolizm, może pomóc chronić organizm zarówno przed otyłością, jak i chorobami stawów. choroba.
Według najnowszych badań,
Otyłość może zwiększać ryzyko wystąpienia kilku problemów zdrowotnych, w tym schorzeń stawów, takich jak
Teraz naukowcy z Imperial College London w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii odkryli, że wyższy poziom kofeiny we krwi przez dłuższy czas może pomóc chronić organizm zarówno przed otyłością, jak i chorobami stawów.
Badanie ukazało się niedawno w czasopiśmie
Powiedział dr Dipender Gill, klinicysta-naukowiec w Imperial College w Londynie i główny autor tego badania Wiadomości medyczne dzisiaj postanowili zbadać wpływ kofeiny na otyłość i zdrowie stawów, ponieważ kofeina jest powszechnie spożywana i uważają, że ważne jest lepsze zrozumienie jej szerokiego wpływu na zdrowie.
W tym badaniu dr Gill i jego zespół skupili się na
„Jest to ilość kofeiny krążącej we krwi, a zatem wykazująca farmakologiczną aktywność wpływającą na funkcje organizmu” – wyjaśnił.
Ponadto badacze przyjrzeli się wariantom genetycznym związanym z metabolizmem kofeiny oraz temu, jak może to wpływać na poziom krążącej kofeiny we krwi, zwanej również kofeiną w osoczu, i rozkładać go.
„Wykorzystanie wielkoskalowych danych genetycznych człowieka pozwoliło nam zapewnić szybki i opłacalny, klinicznie istotny wgląd w wpływ kofeiny w osoczu na szeroki zakres cech i diagnoz” – dr Loukas Zagkos, honorowy pracownik naukowy w dziedzinie epidemiologii molekularnej w – powiedział Imperial College London i współpierwszy autor tego badania MNT.
Na potrzeby tego badania dr Gill i jego zespół najpierw stworzyli metodę ważoną
Następnie wykorzystano GRS do przeprowadzenia a
Stamtąd badacze wykorzystali a
Naukowcy uzyskali także dane genetyczne dotyczące kofeiny w osoczu z poprzednich badań
Dr Héléne Toinét Cronjé, badaczka z Uniwersytetu w Kopenhadze i współautorka tego badania, wyjaśniła MNT:
„Myślę, że najważniejszym aspektem tej pracy jest to, że pozwoliła nam ona przeformułować niektóre wcześniejsze ustalenia obserwacyjne dotyczące kofeiny i jej skutków zdrowotnych poprzez zbadanie poziomu kofeiny we krwi w porównaniu z zachowaniami związanymi z jej spożyciem, za pomocą metody randomizacji Mendla, która wykorzystuje losowo przydzieloną zmienność genetyczną w celu zbadania związku przyczynowego pomiędzy narażeniem a skutkiem.”
„Pozwoliło nam to ominąć wiele czynników zakłócających, które ograniczają badania obserwacyjne, takich jak brak wiedzy, czy działanie jest specyficzne dla kofeiny, czy też dotyczy innych związków zawartych w spożywanych produktach zawierających kofeinę” – dodał dr Toinét Cronjé.
Na zakończenie badania naukowcy odkryli, że długotrwały wzrost stężenia krążącej kofeiny może pomóc w obniżeniu masy ciała i zmniejszeniu ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów.
Potwierdzili także wcześniejsze dowody genetyczne wskazujące na ochronny wpływ kofeiny w osoczu na ryzyko otyłości u danej osoby.
„Wcześniej przeprowadzaliśmy takie analizy, aby znaleźć dowody potwierdzające tę tezę [the] wpływ kofeiny w osoczu na zmniejszenie otyłości” – stwierdziła dr Gill. „Bieżące prace potwierdziły te ustalenia i rozszerzyły je na potencjalny korzystny wpływ na ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów”.
„W tym badaniu wykazaliśmy związek między wyższym genetycznie przewidywanym poziomem kofeiny w osoczu a niższym ryzykiem choroby zwyrodnieniowej stawów” – dodał dr Zagkos.
„Około jedna trzecia ochronnego działania kofeiny w osoczu na ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów wynikała z niższej masy ciała. Powtórzyliśmy wcześniejsze ustalenia sugerujące ochronny wpływ wyższych poziomów kofeiny w osoczu na ryzyko otyłości. Dalsze kliniczne [studies] w formie randomizowanych badań może być teraz uzasadnione, aby zrozumieć znaczenie naszych ustaleń w tłumaczeniu” – przestrzegł.
„Spożywanie większej ilości kofeiny różni się od spożywania wysokiego poziomu kofeiny — w istocie osoby, które metabolizują kofeinę szybciej, zazwyczaj spożywają więcej kofeiny, aby mieć ten sam poziom kofeiny we krwi, niż osoby o niższym tempie metabolizmu, które spożywają mniej kofeiny” – stwierdziła dr Toinét Cronjé .
„Dlatego chociaż wcześniejsze badania wskazywały, że spożycie kofeiny może być czynnikiem ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów i otyłości, nasze wyniki wyjaśniają, że związek przyczynowy istnieje pomiędzy niższym poziomem kofeiny w ciągu życia a podatnością na choroby oraz że cecha behawioralna zwiększonego spożycia kofeiny odzwierciedla szybszy metabolizm kofeiny.”
– Doktor Héléne Toinét Cronjé
MNT rozmawiał także na temat tego badania z dr Mirem Alim, chirurgiem bariatrycznym i dyrektorem medycznym MemorialCare Surgical Weight Loss Center w Orange Coast Medical Center w Fountain Valley w Kalifornii.
Doktor Ali stwierdził, że nie był zaskoczony wynikami: „Widziałem
Na pytanie, ile kofeiny należy spożywać, aby potencjalnie zmniejszyć ryzyko otyłości lub zdrowia stawów, dr Ali stwierdziła, że niektóre badania wykazały, że
„A więc ktoś, kto ma około 70 lat [kg] – to 154 funty [pounds] — potrzebowałby około 210 [mg] kofeiny, czyli nieco więcej niż 2 filiżanki kawy” – wyszczególnił. „Widziałem ten zasięg gdziekolwiek
Jednak dr Ali radzi, że należy również pamiętać, że każdy reaguje na kofeinę inaczej.
„[For] niektórym ludziom dodaje to energii, [for] inni ludzie są przez to niespokojni lub roztrzęsieni” – kontynuował. „Musisz więc wziąć to pod uwagę, gdy ktoś spróbuje kofeiny”.