Nauka i technika

Nowe dane sugerują, że kofeina może chronić przed otyłością i chorobami stawów

  • 5 marca, 2024
  • 7 min read
Nowe dane sugerują, że kofeina może chronić przed otyłością i chorobami stawów


metalowy dzbanek do kawy i biały kubek w kolorowe plamki na niebieskim tle płytekUdostępnij na Pintereście
Nowe badanie wydaje się potwierdzać ochronne działanie kofeiny przeciwko otyłości i chorobom stawów. Źródło obrazu: Pietro Karras/Stocksy.
  • Naukowcy szacują, że na całym świecie na otyłość cierpi ponad 1 miliard ludzi.
  • Otyłość może zwiększać ryzyko wystąpienia kilku problemów zdrowotnych, w tym chorób stawów, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów.
  • Naukowcy z Imperial College London w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii odkryli niedawno, że utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom kofeiny we krwi, na który wpływa spożycie i genetycznie kontrolowany metabolizm, może pomóc chronić organizm zarówno przed otyłością, jak i chorobami stawów. choroba.

Według najnowszych badań, ponad 1 miliard ludzi na całym świecie – zarówno dorośli, jak i dzieci – cierpią na otyłość.

Otyłość może zwiększać ryzyko wystąpienia kilku problemów zdrowotnych, w tym schorzeń stawów, takich jak zapalenie kości i stawów. Dzieje się tak dlatego, że gdy dana osoba nosi zbyt dużą wagę, powoduje to dodatkowe obciążenie kolana, biodraI kostki.

Teraz naukowcy z Imperial College London w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii odkryli, że wyższy poziom kofeiny we krwi przez dłuższy czas może pomóc chronić organizm zarówno przed otyłością, jak i chorobami stawów.

Badanie ukazało się niedawno w czasopiśmie Medycyna BMC.

Powiedział dr Dipender Gill, klinicysta-naukowiec w Imperial College w Londynie i główny autor tego badania Wiadomości medyczne dzisiaj postanowili zbadać wpływ kofeiny na otyłość i zdrowie stawów, ponieważ kofeina jest powszechnie spożywana i uważają, że ważne jest lepsze zrozumienie jej szerokiego wpływu na zdrowie.

W tym badaniu dr Gill i jego zespół skupili się na krążąca kofeina w ciele.

„Jest to ilość kofeiny krążącej we krwi, a zatem wykazująca farmakologiczną aktywność wpływającą na funkcje organizmu” – wyjaśnił.

Warto przeczytać!  Widok od wewnątrz niezwykłego wzrostu Jima Pillena od producenta wieprzowiny z Nebraski do gubernatora Nebraski. - Swineweb.com

Ponadto badacze przyjrzeli się wariantom genetycznym związanym z metabolizmem kofeiny oraz temu, jak może to wpływać na poziom krążącej kofeiny we krwi, zwanej również kofeiną w osoczu, i rozkładać go.

„Wykorzystanie wielkoskalowych danych genetycznych człowieka pozwoliło nam zapewnić szybki i opłacalny, klinicznie istotny wgląd w wpływ kofeiny w osoczu na szeroki zakres cech i diagnoz” – dr Loukas Zagkos, honorowy pracownik naukowy w dziedzinie epidemiologii molekularnej w – powiedział Imperial College London i współpierwszy autor tego badania MNT.

Na potrzeby tego badania dr Gill i jego zespół najpierw stworzyli metodę ważoną ocena ryzyka genetycznego (GRS) dla kofeiny w osoczu przy użyciu dwóch wariantów genetycznych niezależnie powiązanych z poziomem kofeiny w osoczu.

Następnie wykorzystano GRS do przeprowadzenia a badanie asocjacyjne obejmujące cały fenomen (PheWAS) obejmujący 988 cech klinicznych zarejestrowanych w brytyjskim Biobanku związanych z poziomem krążącej kofeiny.

Stamtąd badacze wykorzystali a Randomizacja mendlowska analizę w celu ustalenia potencjalnych mechanizmów leżących u podstaw wpływu kofeiny w osoczu na wcześniej zgłoszone i nowe cechy.

Naukowcy uzyskali także dane genetyczne dotyczące kofeiny w osoczu z poprzednich badań badania asocjacyjne całego genomu (GWAS) około 9 900 osób, głównie Europejczyków w wieku od 47 do 71 lat. Otrzymali także informacje genetyczne dotyczące choroby zwyrodnieniowej stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów, a także szczegółowe informacje na temat wskaźnika masy ciała.

Dr Héléne Toinét Cronjé, badaczka z Uniwersytetu w Kopenhadze i współautorka tego badania, wyjaśniła MNT:

„Myślę, że najważniejszym aspektem tej pracy jest to, że pozwoliła nam ona przeformułować niektóre wcześniejsze ustalenia obserwacyjne dotyczące kofeiny i jej skutków zdrowotnych poprzez zbadanie poziomu kofeiny we krwi w porównaniu z zachowaniami związanymi z jej spożyciem, za pomocą metody randomizacji Mendla, która wykorzystuje losowo przydzieloną zmienność genetyczną w celu zbadania związku przyczynowego pomiędzy narażeniem a skutkiem.”

„Pozwoliło nam to ominąć wiele czynników zakłócających, które ograniczają badania obserwacyjne, takich jak brak wiedzy, czy działanie jest specyficzne dla kofeiny, czy też dotyczy innych związków zawartych w spożywanych produktach zawierających kofeinę” – dodał dr Toinét Cronjé.

Warto przeczytać!  Zidentyfikowano gen regulujący aktywność immunologiczną w siatkówce: Newsroom

Na zakończenie badania naukowcy odkryli, że długotrwały wzrost stężenia krążącej kofeiny może pomóc w obniżeniu masy ciała i zmniejszeniu ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów.

Potwierdzili także wcześniejsze dowody genetyczne wskazujące na ochronny wpływ kofeiny w osoczu na ryzyko otyłości u danej osoby.

„Wcześniej przeprowadzaliśmy takie analizy, aby znaleźć dowody potwierdzające tę tezę [the] wpływ kofeiny w osoczu na zmniejszenie otyłości” – stwierdziła dr Gill. „Bieżące prace potwierdziły te ustalenia i rozszerzyły je na potencjalny korzystny wpływ na ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów”.

„W tym badaniu wykazaliśmy związek między wyższym genetycznie przewidywanym poziomem kofeiny w osoczu a niższym ryzykiem choroby zwyrodnieniowej stawów” – dodał dr Zagkos.

„Około jedna trzecia ochronnego działania kofeiny w osoczu na ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów wynikała z niższej masy ciała. Powtórzyliśmy wcześniejsze ustalenia sugerujące ochronny wpływ wyższych poziomów kofeiny w osoczu na ryzyko otyłości. Dalsze kliniczne [studies] w formie randomizowanych badań może być teraz uzasadnione, aby zrozumieć znaczenie naszych ustaleń w tłumaczeniu” – przestrzegł.

„Spożywanie większej ilości kofeiny różni się od spożywania wysokiego poziomu kofeiny — w istocie osoby, które metabolizują kofeinę szybciej, zazwyczaj spożywają więcej kofeiny, aby mieć ten sam poziom kofeiny we krwi, niż osoby o niższym tempie metabolizmu, które spożywają mniej kofeiny” – stwierdziła dr Toinét Cronjé .

„Dlatego chociaż wcześniejsze badania wskazywały, że spożycie kofeiny może być czynnikiem ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów i otyłości, nasze wyniki wyjaśniają, że związek przyczynowy istnieje pomiędzy niższym poziomem kofeiny w ciągu życia a podatnością na choroby oraz że cecha behawioralna zwiększonego spożycia kofeiny odzwierciedla szybszy metabolizm kofeiny.”

– Doktor Héléne Toinét Cronjé

Warto przeczytać!  To jest post testowy

MNT rozmawiał także na temat tego badania z dr Mirem Alim, chirurgiem bariatrycznym i dyrektorem medycznym MemorialCare Surgical Weight Loss Center w Orange Coast Medical Center w Fountain Valley w Kalifornii.

Doktor Ali stwierdził, że nie był zaskoczony wynikami: „Widziałem podobne badania zanim pokazałem, że kofeina jest pomocna w odchudzaniu, ale dobrze było mieć na to kolejne potwierdzenie”.

Na pytanie, ile kofeiny należy spożywać, aby potencjalnie zmniejszyć ryzyko otyłości lub zdrowia stawów, dr Ali stwierdziła, że ​​niektóre badania wykazały, że 3 miligramy (mg) kofeiny na kilogram (kg) masy ciała jest wystarczająca.

„A więc ktoś, kto ma około 70 lat [kg] – to 154 funty [pounds] — potrzebowałby około 210 [mg] kofeiny, czyli nieco więcej niż 2 filiżanki kawy” – wyszczególnił. „Widziałem ten zasięg gdziekolwiek 200 do 400 [mg] dzień.”

Jednak dr Ali radzi, że należy również pamiętać, że każdy reaguje na kofeinę inaczej.

„[For] niektórym ludziom dodaje to energii, [for] inni ludzie są przez to niespokojni lub roztrzęsieni” – kontynuował. „Musisz więc wziąć to pod uwagę, gdy ktoś spróbuje kofeiny”.


Źródło