Owoce i warzywa w diecie mogą obniżyć ciśnienie krwi i poprawić zdrowie nerek
Udowodniono, że dieta bogata w owoce i warzywa obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawia zdrowie nerek.
Potwierdza to nowe badanie opublikowane w czasopiśmie The American Journal of Medicine.
Pomimo trwających wysiłków w celu leczenia nadciśnienia za pomocą leków, przypadki przewlekłej choroby nerek i choroby serca związanej z nadciśnieniem są coraz częstsze. Choroba serca pozostaje główną przyczyną śmierci pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Dieta DASH, bogata w owoce i warzywa, jest znana z obniżania ciśnienia krwi i jest zalecana jako podstawowe leczenie nadciśnienia. Jednak jest często niedostatecznie przepisywana i niedostatecznie stosowana, pomimo silnych dowodów potwierdzających jej korzyści.
Dieta bogata w owoce i warzywa wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, mniejszym ryzykiem przewlekłej choroby nerek oraz mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia i zgonów.
Poprzednie badania na zwierzętach wykazały, że dieta bogata w produkty zwierzęce (produkujące kwasy) może szkodzić nerkom, natomiast dieta bogata w owoce i warzywa (produkujące zasady) jest zdrowsza dla nerek.
Podobne wyniki uzyskano w badaniach na ludziach. Postawiono hipotezę, że owoce i warzywa są korzystne zarówno dla nerek, jak i serca, ponieważ zmniejszają kwasowość diety.
Aby to sprawdzić, przeprowadzono pięcioletnie badanie z udziałem 153 uczestników, którzy mieli nadciśnienie i bardzo wysoki poziom wydalania albumin z moczem, co wskazywało na przewlekłą chorobę nerek i wysokie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Uczestników podzielono na trzy grupy:
- Osoby, które dodały do swojej codziennej diety 2–4 szklanek owoców i warzyw.
- Osoby, które przyjmowały tabletki wodorowęglanu sodu (NaHCO3) dwa razy dziennie.
- Osoby, które otrzymały standardową opiekę medyczną.
- Badanie wykazało, że zarówno owoce i warzywa, jak i NaHCO3 poprawiają zdrowie nerek. Jednak tylko owoce i warzywa obniżają ciśnienie krwi i poprawiają wskaźniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Dr Maninder Kahlon, współbadacz, zauważył, że owoce i warzywa przynoszą te korzyści przy niższych dawkach leków, co czyni je skuteczniejszą opcją leczenia.
Zespół zaleca rozpoczęcie leczenia nadciśnienia tętniczego od diety bogatej w owoce i warzywa oraz w razie potrzeby dołączenie leków.
Dr Wesson podkreślił znaczenie interwencji dietetycznych w leczeniu chorób przewlekłych, zwracając uwagę na ich skuteczność w ochronie zdrowia nerek i układu krążenia. Wzywa do zwiększenia wysiłków na rzecz włączenia zdrowej diety do opieki nad pacjentem i uczynienia jej bardziej dostępną.
Naukowcy radzą również pacjentom z nadciśnieniem, aby zwrócili się do lekarzy z prośbą o zmierzenie stosunku albuminy do kreatyniny w moczu (UACR) w celu sprawdzenia, czy u pacjenta nie występuje choroba nerek lub zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe.