Po raz pierwszy irlandzki nacjonalista zostaje wybrany na stanowisko szefa rządu Irlandii Północnej

• 3 lutego, 2024

LONDYN (AP) – Irlandzki nacjonalista przeszedł w sobotę do historii, zostając pierwszym ministrem Irlandii Północnej, gdy rząd wrócił do pracy po dwuletnim bojkocie związkowców.

Wiceprezydent Sinn Fein Michelle O’Neill została mianowana pierwszą ministrem w rządzie, który zgodnie z postanowieniami umowy z 1998 r. Porozumienie pokojowe w Wielki Piątek dzieli władzę między dwiema głównymi społecznościami Irlandii Północnej – brytyjskimi związkowcami, którzy chcą pozostać w Wielkiej Brytanii, i irlandzkimi nacjonalistami, którzy pragną zjednoczyć się z Irlandią. Irlandia Północna została utworzona jako związkowa część Wielkiej Brytanii z większością protestancką w 1921 r., po uzyskaniu przez Republikę Irlandii niepodległości.

Jedna strona nie może rządzić bez zgody drugiej. Działalność rządowa spadła o połowę w ciągu ostatnich dwóch lat po Partia Demokratyczno-Unionistyczna wyszła aby zaprotestować przeciwko kwestiom handlowym związanym z brexitem.

O’Neill podzieli się władzą z wicepierwszą ministrem Emmą Little-Pengelly z DUP. Obaj będą sobie równi, ale O’Neill, czyja partia zdobył więcej mandatów w Zgromadzeniu Irlandii Północnej w wyborach w 2022 r. będzie posiadała bardziej prestiżowy tytuł.

Były lider DUP Edwin Poots został wybrany na spikera izby.

TO JEST WAŻNA AKTUALIZACJA. Poniżej znajduje się wcześniejsza historia AP.

Warto przeczytać!  Kandydat tureckiej opozycji stoi w obliczu trudnej bitwy, by rzucić wyzwanie Erdoğanowi

LONDYN (AP) – Wiceprezydent Sinn Fein Michelle O’Neill ma w sobotę przejść do historii, stając się pierwszym irlandzkim przywódcą nacjonalistycznym w Irlandii Północnej, gdy rząd wrócił do pracy po dwuletnim bojkocie związkowców.

Oczekuje się, że O’Neill zostanie mianowany pierwszym ministrem w rządzie, który zgodnie z postanowieniami umowy z 1998 r Porozumienie pokojowe w Wielki Piątek dzieli władzę między dwiema głównymi społecznościami Irlandii Północnej – brytyjskimi związkowcami, którzy chcą pozostać w Wielkiej Brytanii, i irlandzkimi nacjonalistami, którzy pragną zjednoczyć się z Irlandią. Irlandia Północna została utworzona jako związkowa część Wielkiej Brytanii z większością protestancką w 1921 r., po uzyskaniu przez Republikę Irlandii niepodległości.

O’Neill będzie dzielić władzę z wicepierwszym ministrem z DUP, który nie został jeszcze mianowany. Obaj będą sobie równi, ale O’Neill, czyja partia zdobył więcej mandatów w Zgromadzeniu Irlandii Północnej w wyborach w 2022 r. będzie posiadała bardziej prestiżowy tytuł.

„To historyczny dzień” – powiedziała O’Neill w X, znanym wcześniej jako Twitter. „Jako pierwszy minister wszystkich jestem zdeterminowany przewodzić pozytywnym zmianom dla wszystkich i współpracować z innymi, aby rozwijać nasze społeczeństwo w duchu szacunku, współpracy i równości”.

Warto przeczytać!  Rada Bezpieczeństwa ONZ ma się spotkać na powszechnie potępianej wizycie Bena Gvira na Wzgórzu Świątynnym

O’Neill (47 l.) został wybrany do Zgromadzenia Stormont w 2007 r. i pochodzi z rodziny irlandzkich republikanów. Jej partia, Sinn Fein, była powiązana z bojową Irlandzką Armią Republikańską podczas kłopotów, czyli okresu około 30 lat gwałtownego konfliktu o przyszłość Irlandii Północnej, który zakończył się Porozumieniem Wielkopiątkowym.

Były prezydent Sinn Fein Gerry Adams, który pomógł w zawarciu historycznego porozumienia pokojowego, był w galerii zgromadzenia, aby zobaczyć nominację O’Neilla.

Powrót do rządu nastąpił dokładnie dwa lata po bojkocie DUP w związku ze sporem dotyczącym ograniczeń w handlu towarami przybywającymi do Irlandii Północnej z Wielkiej Brytanii. W Irlandii Północnej pozostało 1,9 miliona mieszkańców bez działającej administracji ponieważ koszty życia poszybowały w górę, a usługi publiczne były nadwyrężone.

Kluczowym filarem była otwarta granica między północą a republiką Proces pokojowy to zakończyło kłopoty, dlatego zamiast tego wprowadzono kontrole między Irlandią Północną a resztą Wielkiej Brytanii

Porozumienie rok temu pomiędzy Wielką Brytanią a UE, tzw Ramy Windsorazłagodził kontrole celne i inne przeszkody, ale nie posunął się wystarczająco daleko dla DUP, która kontynuowała bojkot.

Warto przeczytać!  CISA dzieli się wskazówkami dotyczącymi ochrony infrastruktury krytycznej przed chińskimi hakerami

Rząd Wielkiej Brytanii zgodził się w tym tygodniu na nowe zmiany, które wyeliminują rutynowe kontrole i formalności w przypadku większości towarów wprowadzanych do Irlandii Północnej, chociaż niektóre kontrole pozostaną w przypadku towarów nielegalnych lub zapobiegania chorobom.

Nowe zmiany obejmowały ustawodawstwo „potwierdzające konstytucyjny status Irlandii Północnej” jako części Wielkiej Brytanii i przyznające lokalnym politykom „demokratyczny nadzór” nad wszelkimi przyszłymi przepisami UE, które mogą mieć zastosowanie do Irlandii Północnej.

Rząd Wielkiej Brytanii zgodził się także przekazać Irlandii Północnej ponad 3 miliardy funtów (3,8 miliarda dolarów) na pokrycie zniszczonych usług publicznych, gdy rząd w Belfaście zacznie ponownie działać.

„Wierzę, że moja partia osiągnęła to, czego wielu uważało za niemożliwe” – powiedział lider DUP Jeffrey Donaldson przed salą zgromadzeń w Stormont. „Doprowadziliśmy do zmian, które według wielu były niemożliwe, i uważam, że dzisiaj jest dobry dzień dla Irlandii Północnej, dzień, w którym po raz kolejny nasze miejsce w Wielkiej Brytanii i jej rynek wewnętrzny są szanowane i chronione w naszym prawie oraz przywrócone aby wszyscy nasi ludzie mogli cieszyć się korzyściami płynącymi z członkostwa w związku”.