Zdrowie

Po śmierci mężczyzny w Wielkiej Brytanii w wyniku „przedawkowania” eksperci wyjaśniają, jaka dawka jest zdrowa

  • 16 marca, 2024
  • 7 min read
Po śmierci mężczyzny w Wielkiej Brytanii w wyniku „przedawkowania” eksperci wyjaśniają, jaka dawka jest zdrowa


Brytyjski koroner naciska na krajową Agencję ds. Standardów Żywności, aby ulepszyła oznakowanie niektórych suplementów diety po tym, jak mężczyzna zmarł częściowo z powodu toksyczności witaminy D lub hiperwitaminozy D.

David Mitchener (89 l.) został przyjęty do szpitala East Surrey w maju zeszłego roku z powodu hiperkalcemii, co oznacza, że ​​jego krew była przeciążona wapniem. Był leczony, ale zmarł w szpitalu 10 dni później. W grudniu dochodzenie koronera stwierdziło, że Mitchener zmarł „w wyniku nieszczęśliwego wypadku”. To brytyjskie określenie oznacza, że ​​jego śmierć była nie tylko przypadkowa, ale także spowodowana działaniem, które podjął celowo. Rzekome ryzykowne zachowanie Mitchenera? Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy D.

Przyczyna śmierci Mitchenera była wielostronna; w jego raporcie z sekcji zwłok oprócz toksyczności witaminy D jako winowajców wymieniono hiperkalcemię, ostrą niewydolność nerek, zastoinową niewydolność serca i chorobę niedokrwienną serca. Mimo to zastępca koronera z Surrey, Jonathan Stevens, był na tyle zaniepokojony rolą suplementu w śmierci osiemdziesięciolatka, że ​​złożył w sądzie sądowym i trybunałach tak zwany raport mający na celu zapobieganie przyszłym zgonom.

Z raportu z 19 stycznia wynika, że ​​Mitchener przyjmował suplementy witaminy D zakupione w NaturPlus UK przez co najmniej dziewięć miesięcy przed śmiercią. Kilka produktów tego sprzedawcy zawiera witaminę D, ale w zredagowanym raporcie nie określono, które produkty Mitchener przyjmował, jak często ani w jakich dawkach. Niezależnie od tego w dokumencie zarzuca się, że opakowanie NaturPlus UK nie zawierało odpowiednich ostrzeżeń o przedawkowaniu suplementów.

„Suplementy witaminowe mogą wiązać się z potencjalnie bardzo poważnym ryzykiem i skutkami ubocznymi, jeśli są przyjmowane w nadmiarze” – napisał Stevens. „Obecne wymagania dotyczące etykietowania żywności nie wymagają zapisywania informacji o ryzyku i skutkach ubocznych [on] opakowanie.”

Dodał: „Moim zdaniem należy podjąć działania, aby zapobiec przyszłym zgonom i uważam, że masz siłę, aby podjąć takie działania”.

Warto przeczytać!  Herald: Zrozumieć ludzi chorych na schizofrenię

Raport został przesłany do NaturPlus UK, Agencji ds. Standardów Żywności oraz Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej, które miały obowiązek odpowiedzieć do 15 marca.

Bez witaminy D organizm nie może wchłaniać wapnia i dlatego nie może budować i utrzymywać mocnych kości. Ten składnik odżywczy, zwany także kalcyferolem, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowo-szkieletowego. Ponieważ jednak niewiele produktów spożywczych zawiera naturalnie witaminę D, suplementy diety zawierające ją są bardzo popularne. Nadmiar witaminy D może być jednak niebezpieczny.

Ile witaminy D należy przyjmować dziennie?

W USA ilość witaminy D w produkcie jest zazwyczaj podawana w jednostkach międzynarodowych (IU) i/lub mikrogramach (mcg). Biuro Suplementów Diety zaleca dzienne spożycie witaminy D na poziomie 600 jm (15 mcg) dla dorosłych w wieku od 19 do 70 lat i 800 jm (20 mcg) dla osób w wieku 71 lat i starszych.

Ludzie zwykle mają pozytywne skojarzenia z witaminami, więc trudno zrozumieć, że mogą one być toksyczne, mówi dr Joanne Slavin, profesor na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu w Minnesocie.

„Wiemy, że mogą tak być, zwłaszcza witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina A i witamina D to te, o które najbardziej się martwimy” – mówi Slavin Fortuna, nazywając je składnikami odżywczymi budzącymi obawy. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że ​​mogą rozpuszczać się w tłuszczach i olejach oraz są magazynowane w wątrobie i tkance tłuszczowej. „Jeśli z czasem zażyjesz za dużo, możesz uzyskać wyższy poziom niż potrzebujesz, a organizm tak naprawdę nie będzie mógł się go pozbyć”.

Aby zapobiec nadmiernemu spożyciu, Urząd ds. Suplementów Diety ustalił dzienne górne limity (UL) tego, co można bezpiecznie spożywać. Na przykład osoby w wieku 9 lat i starsze mogą spożywać maksymalnie 4000 jm (100 mcg) witaminy D dziennie.

Warto przeczytać!  Jak zresetować zdrowie jelit w trzy dni

Zobacz ten interaktywny wykres na Fortune.com

„Suplementy, przynajmniej w USA, nie powinny zawierać więcej niż UL w pojedynczej dawce” – mówi Slavin. „Ale możesz przyjąć 10 dawek – nie możemy tego kontrolować”.

W Wielkiej Brytanii Naukowy Komitet Doradczy ds. Żywienia zaleca 400 jm (10 mcg) dziennie dla wszystkich osób w wieku 4 lat i starszych. W kraju przestrzega się dziennego dopuszczalnego limitu spożycia określonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na poziomie 4000 jm (100 mcg) dla osób w wieku 11 lat i starszych. Co najmniej dwa suplementy NaturPlus UK zawierają 5000 IU (125 mcg) witaminy D w jednej kapsułce.

Przed śmiercią Mitchenera zbadano poziom witaminy D. Raport koronera wykazał wynik 380, „maksymalny poziom zarejestrowany przez laboratorium”. Nie podano żadnej jednostki miary, ale liczba ta prawdopodobnie wynikała z badania krwi wyrażonego w nanomolach na litr (nmol/l). Amerykańskie Biuro ds. Suplementów Diety uważa, że ​​odczyt powyżej 125 nmol/l jest wystarczająco wysoki, aby powodować problemy zdrowotne.

W 2022 r. do amerykańskiego krajowego systemu danych o zatruciach zgłoszono prawie 10 500 przypadków, w których wymieniono witaminę D, w porównaniu z około 5900 w 2012 r.

Ponieważ witamina D pomaga regulować poziom wapnia w organizmie, hiperkalcemia jest bezpośrednim skutkiem toksyczności witaminy D, mówi Jamie Alan, Pharm.D., profesor nadzwyczajny na Wydziale Farmakologii i Toksykologii na Uniwersytecie Stanowym Michigan.

„Oznaki zwiększonego stężenia wapnia mogą obejmować osłabienie, zmęczenie i ból kości” – mówi Alan Fortuna poprzez e-mail. „Poważniejsze objawy mogą obejmować osłupienie, śpiączkę, kamienie nerkowe, wrzody żołądka, nudności, wymioty i biegunkę oraz zaburzenia rytmu serca”.

Choć toksyczność witaminy D występuje rzadko, dobrze jest monitorować spożycie witaminy D i informować lekarza o wszelkich przyjmowanych suplementach, mówi Alan.

Warto przeczytać!  Siedzenie kontra stanie: jak zrównoważyć 24 godziny, aby zoptymalizować zdrowie i dlaczego dobry sen jest kluczowy

„Suplementy dostępne bez recepty mogą być zawodne pod względem zawartości suplementu i dawki, jaką faktycznie otrzymasz” – mówi Alan, zauważając, że niektóre firmy, takie jak ConsumerLab, przeprowadzają niezależne testy. „Warto to sprawdzić, jeśli zdecydujesz się wypróbować suplement OTC.”

Zdrowa żywność zawierająca witaminę DZdrowa żywność zawierająca witaminę D

Zdrowa żywność zawierająca witaminę D. Widok z góry

Jak zapewnić bezpieczną ilość witaminy D?

Witaminę D nazywa się „witaminą słońca”, ponieważ organizm wytwarza tę substancję odżywczą, gdy światło słoneczne dotyka jej nagiej skóry. Jednakże czynniki genetyczne i środowiskowe, takie jak ciemna skóra lub mieszkanie w zadymionym miejscu, mogą ograniczać produkcję witaminy D w organizmie. Noszenie filtrów przeciwsłonecznych, które pomagają chronić skórę przed rakotwórczym promieniowaniem ultrafioletowym, również utrudnia ten proces. Miejsce zamieszkania i pora roku również wpływają na konwersję witaminy D.

„Dlatego mleko [is] wzmocniona w USA witaminą D, aby mieć pewność, że większość ludzi ją otrzyma” – mówi Slavin Fortuna. „Co miało sens w latach czterdziestych XX wieku, kiedy wszyscy pili dwie porcje mleka dziennie, ale teraz ludzie tego nie robią”.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zachęca do spożywania tych produktów, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość witaminy D w diecie:

  • Lekki tuńczyk z puszki

  • Konserwy sardynek

  • Flądra

  • Wzmocniony niskotłuszczowy lub beztłuszczowy ser amerykański

  • Wzmocniony sok pomarańczowy

  • Pstrąg tęczowy słodkowodny

  • Śledź

  • Mleko o niskiej lub beztłuszczowej zawartości

  • Jogurt zwykły o niskiej lub niskiej zawartości tłuszczu

  • Kefir zwykły o niskiej zawartości tłuszczu

  • Surowe grzyby

  • Łosoś

  • Tilapia

  • Niesłodzone mleko sojowe, ryżowe lub migdałowe

Według Urzędu Suplementów Diety wiele zbóż jest wzbogaconych w witaminę D, a inne produkty spożywcze, w tym jajka, wątroba wołowa, pierś z kurczaka i ser cheddar, zawierają tę substancję odżywczą w niewielkich ilościach.

Więcej informacji na temat bezpiecznego spożywania witaminy D:

Ta historia została pierwotnie opublikowana na Fortune.com


Źródło