Polędwiczki wieprzowe na obiad. 3 przepisy
Polędwiczki wieprzowe dość często goszczą na naszych stołach, choć znacznie rzadziej niż np. schab czy szynka. A szkoda, bo są naprawdę smaczne i można z nich przygotować wyśmienite obiady. My mamy dla ciebie 3 pyszne i oryginalne propozycje: polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, szaszłyki z polędwiczkami i figami oraz polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce. Wszystkie rozpływają się w ustach!
Dzięki kilku aromatycznym dodatkom i naszym przepisom twoje mięsne dania z polędwiczek wieprzowych będą niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie delikatne. Palce lizać!
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe?
Polędwiczki wieprzowe to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Mniej popularne i nie tak doceniane jak schab, szynka czy karkówka, ale równie smaczne. Można je piec, smażyć, grillować, gotować – w każdej wersji smakują wyśmienicie.
Nie masz wprawy w pieczeniu wieprzowiny i obawiasz się, że twoje pieczenie wyjdą zbyt suche albo niedopieczone? Pomoże ci specjalny termometr do mięsa. Wbij go w pieczeń w najgrubszym miejscu i kontroluj temperaturę. Przez cały czas pieczenia powinna ona wynosić 50-60 st.
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne smaki, figi w szaszłykach zastąp suszonymi śliwkami. Najlepsze będą podwędzane węgierki (bez pestek).
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem
Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki zielonego pieprzu w ziarenkach
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy i dodatki:
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 5-6 goździków,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W brytfance rozgrzej olej z masłem. Włóż polędwiczki i obsmaż je. Wyjmij. Oprósz solą i pieprzem. Do brytfanki wlej mleko. Dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj. Do mlecznego sosu włóż polędwiczki. Poczekaj, aż sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 1 godzinę.
- Miękkie mięso wyjmij, posmaruj miodem i obtocz w zielonym pieprzu. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple. Sos gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Ponownie go przypraw. Polędwiczki podawaj z mlecznym sosem.
Szaszłyki z polędwiczkami wieprzowymi i figami
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 16 suszonych fig
- 8 plasterków boczku
- 3 łyżki musztardy miodowej
- Przyprawy i dodatki:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- olej,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozmaryn posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z olejem. Natrzyj polędwiczki. Posmaruj je musztardą. Posyp rozmarynem. Odstaw na 1 godzinę.
- Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Polędwiczki potnij na 16 plasterków. Każdy owiń paskiem boczku. Na długie patyczki ponabijaj po 2 medaliony w boczku i po 2 figi. Grilluj 15 minut, obracając.
Polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce
Składniki:
- 2 polędwiczki
- 2 kolby cykorii
- 4 plasterki szynki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
Przyprawy i dodatki:
- sól
- pieprz
- suszone płatki chili
- zioła prowansalskie
- olej do skropienia
Sposób przygotowania:
- Każdą polędwiczkę pokrój na 4 kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj mięso. Posyp je solą, pieprzem, chili. Odłóż na ok. 30 minut.
- Kolby cykorii podziel na pojedyncze liście. Każdy kawałek mięsa obłóż 2–3 liśćmi cykorii. Owiń plasterkami szynki. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu.
- Pozostałe liście cykorii włóż między łódeczki. Skrop olejem. Piecz 30-35 minut w temp. 190 st.