Prawie 40% zgonów z powodu raka można by zapobiec, zmieniając styl życia: badanie
Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem sugeruje, że utrzymanie prawidłowej masy ciała, zaprzestanie lub ograniczenie spożycia alkoholu (w przypadku osób pijących), stosowanie zdrowej diety i aktywność fizyczna mogą znacząco zmniejszyć liczbę zachorowań na raka i zgonów.
Naukowcy przyjrzeli się 30 rodzajom raka i 18 czynnikom ryzyka, na które można wpływać poprzez zmianę stylu życia, np. palenie tytoniu i masę ciała.
Wśród uczestników badania, którzy pochodzili ze Stanów Zjednoczonych, palenie papierosów okazało się głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na raka, przyczyniając się do prawie 20% wszystkich zachorowań na raka i 30% wszystkich zgonów z powodu raka.
W badaniu przeanalizowano dane z 2019 r. i ustalono, że czynniki związane ze stylem życia mają związek z ponad 700 000 nowych przypadków raka i ponad 262 000 zgonów wśród osób dorosłych w wieku 30 lat i starszych.
Ten Dziesięć najważniejszych czynników ryzyka zachorowania na rakazidentyfikowane w nowym badaniu, obejmują:
Palenie
Spośród potencjalnie modyfikowalnych czynników ryzyka ocenianych w tym badaniu, palenie papierosów pozostaje głównym czynnikiem przyczyniającym się do zachorowań na raka i zgonów zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Chociaż ten czynnik można zmienić lub nim zarządzać, otrzymywanie zalecanych badań przesiewowych w kierunku raka płuc wśród osób palących obecnie i w przeszłości z grupy wysokiego ryzyka pozostaje niskie.
Masy ciała
„Oszacowaliśmy, że spośród wszystkich przypadków raka i zgonów w Stanach Zjednoczonych, prawie 7%–8% można przypisać nadwadze ciała, 4%–5% spożyciu alkoholu, 4% czynnikom dietetycznym (wszystkie oceniane czynniki dietetyczne łącznie), a 3% brakowi aktywności fizycznej” – stwierdzili naukowcy.
Spożywanie alkoholu
Spożywanie alkoholu przyczyniło się do 5,4% zachorowań na raka u mężczyzn i 4,1% u kobiet.
Zła dieta
Spośród czynników dietetycznych, do większości zachorowań na raka i zgonów przyczyniło się niskie spożycie owoców i warzyw.
Brak doświadczenia
Połączenie nadmiernej masy ciała, spożycia alkoholu, czynników dietetycznych i braku aktywności fizycznej przyczyniło się do największej liczby zachorowań na raka u kobiet (prawie jedna czwarta wszystkich przypadków), ustępując jedynie paleniu tytoniu u mężczyzn.
Brak badań przesiewowych w kierunku raka
Brak badań przesiewowych w kierunku raka lub zawieszenie badań przesiewowych w kierunku raka, zwłaszcza podczas pandemii koronawirusa w 2020 r., zakłócenia w zatrudnieniu i ubezpieczeniu zdrowotnym oraz obawy przed chorobą koronawirusową 2019 przyczyniły się do wzrostu liczby zachorowań.
ekspozycja na słońce
Według badaczy, prawie 93% wszystkich przypadków czerniaka skóry i zgonów z tego powodu w Stanach Zjednoczonych można przypisać promieniowaniu UV.
W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka skóry zaleca się stosowanie różnych środków ochrony przeciwsłonecznej, takich jak ograniczenie nadmiernego wystawiania się na słońce, noszenie odzieży ochronnej, kapelusza i okularów przeciwsłonecznych, a także regularne stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym o szerokim spektrum blokowania promieniowania UVA i UVB z faktorem ochrony przeciwsłonecznej 30 lub wyższym.
Zakażenia
Zakażenie wirusem HPV przyczyniło się do największego odsetka zachorowań na raka (1,8%) i zgonów (1,2%) spowodowanych jakąkolwiek infekcją rakotwórczą ocenianą w tym badaniu.