Nauka i technika

Przegląd systematyczny pokazuje, że spożycie orzechów wiąże się z poprawą płodności u mężczyzn

  • 21 listopada, 2023
  • 7 min read
Przegląd systematyczny pokazuje, że spożycie orzechów wiąże się z poprawą płodności u mężczyzn


W niedawnym przeglądzie systematycznym opublikowanym w czasopiśmie Postępy w żywieniu, Naukowcy zbadali powiązania między spożyciem orzechów a płodnością u dorosłych ludzi. Zebrano literaturę z czterech internetowych naukowych baz danych i poddano ją metaanalizie. Po przeglądzie pełnotekstowym uwzględniono cztery publikacje obejmujące 875 uczestników. Wyniki badania wykazały, że spożywanie ≥ 60 g orzechów dziennie miało ogromny korzystny wpływ na płodność mężczyzn poprzez zwiększoną żywotność i ruchliwość plemników oraz lepszą morfologię plemników w porównaniu z grupą kontrolną. Choć badań nad wpływem orzechów na płodność kobiet jest wciąż niewiele, w tym badaniu podkreślono, że już dwie porcje orzechów dziennie mogą znacząco poprawić parametry nasienia bezpośrednio związane z płodnością u mężczyzn.

Przegląd: Spożycie orzechów i płodność: przegląd systematyczny i metaanaliza.  Źródło obrazu: fotografia Marie Sonmez / ShutterstockPrzegląd: Spożycie orzechów i płodność: przegląd systematyczny i metaanaliza. Źródło obrazu: fotografia Marie Sonmez / Shutterstock

Coraz większy problem niepłodności

Niepłodność to ciężki stan charakteryzujący się niemożnością zajścia w ciążę pomimo 12 miesięcy regularnego współżycia seksualnego bez zabezpieczenia. Zaobserwowano, że niepłodność ma negatywny wpływ na zdrowie społeczne, finansowe i psychiczne par, a jej występowanie wiąże się z wiekiem rodziców, odżywianiem, stanem klinicznym i genetycznymi zaburzeniami hormonalnymi.

Niepłodność jest problemem globalnym, szacuje się, że dotyka 8–12% wszystkich dorosłych w wieku rozrodczym (18–49 lat). Niepokojące jest to, że liczba przypadków niepłodności rośnie, zwłaszcza w krajach słabo rozwiniętych i rozwijających się, gdzie co czwarta para ma trudności z zajściem w ciążę. W niektórych obszarach wskaźniki niepłodności osiągają lub przekraczają 30%.

Pomimo szeroko zakrojonych badań nad przyczynami i mechanizmami tej choroby, 10–15% niepłodności nie ma podłoża diagnostycznego. Podstawową interwencją w takich przypadkach jest zastosowanie technologii wspomaganego rozrodu (ART). Interwencje te wiążą się jednak ze znacznym obciążeniem finansowym, a standardowy cykl zapłodnienia in vitro (IFV) kosztuje ponad 19 200 dolarów.

„Istnieją również znaczne różnice ekonomiczne, rasowe, etniczne, geograficzne i kulturowe w dostępie do leczenia niepłodności, dlatego badania mające na celu maksymalizację naturalnej płodności są sprawą najwyższej wagi”.

Ostatnie badania skupiły się na identyfikacji modyfikowalnych czynników, w tym diety i zachowań zdrowotnych, które mogą poprawić wyniki w zakresie płodności. Najlepiej zbadaną pozostaje dieta śródziemnomorska (MedDiet), charakteryzująca się dużym spożyciem ryb, owoców i warzyw, a jej wyniki sugerują, że przestrzeganie MedDiet zwiększa liczbę dostępnych zarodków i poprawia współczynnik zapłodnień u kobiet, które wcześniej były niepłodne. U mężczyzn dieta wiąże się ze zwiększoną koncentracją i ruchliwością plemników oraz zwiększoną liczbą plemników.

Warto przeczytać!  Genetyczne wskazówki prowadzące do depresji ujawnione w dużym badaniu

Opierając się na MedDiet, Gaksins i in. opracowała dietę Pro-Fertility, charakteryzującą się wysokim stężeniem witamin B12 i D oraz kwasu foliowego, mającą na celu maksymalizację płodności kobiety i optymalny rozwój płodu. Biorąc pod uwagę, że stosowanie pestycydów wiąże się z obniżoną płodnością i niekorzystnymi skutkami dla płodu, dieta Pro-Fertility dodatkowo zaleca niskie narażenie na żywność pochodzącą z upraw wzbogaconych pestycydami.

„Chociaż badania mające na celu ustalenie związku między wzorcami żywieniowymi a wynikami dotyczącymi płodności mogą dostarczyć wnikliwych informacji, mogą również stanowić wyzwanie dla osób o bardzo odmiennych nawykach żywieniowych. Zatem identyfikacja korzyści płynących z określonych pokarmów może wyjaśnić strategie żywieniowe, które są łatwiejsze do wdrożenia”.

Orzechy stanowią idealne potencjalne rozwiązanie dla osób przestrzegających zachodniej diety i podobnych nieoptymalnych wartości odżywczych. Orzechy charakteryzują się wysokim stężeniem białek, błonnika, minerałów, witamin i związków bioaktywnych, co ma korzystny wpływ na płodność. Stwierdzono, że ich stosunek kwasów tłuszczowych Omega-3:Omega-6 i niskie stężenie tłuszczów nasyconych hamuje wiele chorób przewlekłych związanych ze zdrowiem układu krążenia i psychicznym.

Warto przeczytać!  Geny wpływają na reakcję kotów na leki na choroby: badanie

O badaniu

Niniejsze badanie ma na celu zbadanie powiązań między spożyciem orzechów a pozytywnymi wynikami w zakresie płodności. Zawiera przegląd systematyczny i metaanalizę oraz jest zgodny z wytycznymi dotyczącymi pozycji sprawozdawczych dla przeglądów systematycznych i metaanaliz (Oświadczenie PRISMA).

Gromadzenie danych obejmowało przeszukanie czterech internetowych baz danych: MEDLINE, Scopus, Embase i CINAHL, od momentu powstania do 30 czerwca 2023 r., pod kątem całej literatury na temat diety (w szczególności spożycia orzechów) i płodności. Kryteria włączenia obejmowały dowolne badanie przekrojowe, kohortowe, kliniczno-kontrolne lub randomizowane badanie kliniczne (RCT), które obejmowało ludzi w wieku rozrodczym (18–49 lat) przez co najmniej trzy miesiące. Trzymiesięczny okres został wymuszony, ponieważ regularne cykle dojrzewania plemników trwają 76 dni.

Do wstępnej selekcji (tytuł i streszczenie) oraz późniejszej ekstrakcji danych wykorzystano oprogramowanie Covidence Systematic Review. Do oceny włączonych publikacji pod kątem metodologii i błędu wyników wykorzystano narzędzia Cochrane Risk of Bias 2 i Risk Of Bias In Nonrandomized Studies–of Interventions (ROBINS-I).

Analizy statystyczne obejmowały metaanalizy losowego modelu efektów mieszanych, w których oceniano standaryzowaną średnią różnicę (SDM) między wynikami przypadku i grupy kontrolnej dla każdego uwzględnionego badania. Statystyka Cochrane Q i I2 Do pomiaru heterogeniczności między badaniami wykorzystano metryki.

Wyniki badań

Po wstępnym przeszukaniu bazy danych zidentyfikowano 11 691 publikacji do przeglądu tytułów i abstraktów, z których 57 zachowano. W wyniku przeglądu pełnotekstowego odrzucono 53 artykuły, w wyniku czego uzyskano ostateczny zbiór danych obejmujący 4 publikacje obejmujące 646 mężczyzn i 229 kobiet. Wszystkie badania zostały włączone do przeglądu systematycznego. Stwierdzono, że dwa badania charakteryzują się wysoką jakością i niską heterogenicznością, dlatego włączono je do metaanalizy.

Warto przeczytać!  Genetyka i wstrząs mózgu – dlaczego niewielkie pukanie może być katastrofalne dla niektórych osób

Obydwa badania obejmowały metaanalizy przeprowadzone zgodnie z metodologią RCT i skupiały się na skutkach spożycia orzechów przez mężczyzn w połączeniu z dietą w stylu zachodnim. Interwencje obejmowały przyjmowanie 60–75 g orzechów lub suplementów orzechowych codziennie przez 12 tygodni. Analizy wykazały, że przypadki (samce suplementowane orzechami) wykazały znacznie lepsze parametry nasienia (ruchliwość, żywotność i morfologię) w porównaniu z ich odpowiednikami z grupy kontrolnej (nie zawierającymi orzechów w diecie) po spożyciu zaledwie 60 g orzechów dziennie.

„Z drugiej strony, dwa nierandomizowane badania z udziałem uczestniczek o różnym stanie płodności nie znalazły przekonujących dowodów na związek pomiędzy spożyciem orzechów w diecie na poziomie ≤ 1 porcji dziennie a markerami jakości nasienia (mężczyźni) lub częstością implantacji zarodków, ciążą kliniczną lub żywym organizmem. poród według ART (kobiety i mężczyźni).”

Co ciekawe, dieta w stylu zachodnim jest uważana za niezdrową i wiąże się z poważnymi problemami zdrowia psychicznego i fizycznego, w tym depresją, chorobami układu krążenia i nowotworami. We wcześniejszej literaturze korelowano wysokie przestrzeganie zachodniej diety ze spadkiem sukcesu reprodukcyjnego mężczyzn. Odkrycie, że spożycie orzechów może nie tylko odwrócić wady zachodniej diety, ale także poprawić parametry nasienia powyżej średniej MedDiet, podkreśla znaczenie suplementacji diety orzechami jako bezpiecznej, naturalnej i niedrogiej interwencji przeciwko niepłodności.

Niestety, dowody na korzystny wpływ orzechów na płodność kobiet są ograniczone. Przyszłe badania powinny zbadać to powiązanie, a jeśli wyniki będą pozytywne, zalecić orzechy pracownikom służby zdrowia i przyszłym rodzicom jako kluczową modyfikację behawioralną poprawiającą wyniki w zakresie płodności.


Źródło