Gotowanie

Przepis na Chleb Focaccia | Krytyk receptury

  • 17 marca, 2023
  • 8 min read
Przepis na Chleb Focaccia |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Ten przepis na chleb Focaccia jest prostszy niż myślisz! Wykonany z zaledwie kilku składników i posmarowany oliwą z oliwek i włoskimi ziołami, jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku!

Chleb Focaccia to gruby i lekko ciągnący się placek, który świetnie nadaje się do maczania! Idealnie pasowałby do tej wolnowarowej zupy z pieczonych ziemniaków, tego kremowego białego kurczaka z chili lub tej niesamowitej zupy tortellini z kurczakiem w wolnej kuchence.

Chleb focaccia na desce do krojenia.

Włoski chleb Focaccia

Przygotowanie domowego chleba Focaccia może wydawać się onieśmielające, ale obiecuję, że jest tylko kilka składników i kilka prostych kroków. W rzeczywistości robienie podpłomyków to świetne wprowadzenie do pieczenia chleba, ponieważ po prostu zwijasz je w duży okrąg i robisz w nim wgłębienia drewnianą łyżką, zamiast martwić się o toczenie idealnych rund na bułki lub zwijanie bochenka chleba drożdżowego. Focaccia to jeden z moich ulubionych chlebów do maczania.

Po prostu nie ma nic lepszego niż złocista, gumowata strona zewnętrzna doprawiona włoskimi ziołami oraz miękkie i puszyste wnętrze. To najlepsze z obu światów i dobrze łączy się z niemal każdą zupą, chili lub pikantnym makaronem, jakie możesz wymyślić! To doskonały sposób na przygotowanie prostej zupy, takiej jak zupa kalafiorowa, która jest całkowicie sycąca. Osobiście uwielbiam maczać go w domowej zupie pomidorowej. Możesz nawet zachować prostotę i podawać to z dipem do chleba z oliwą z oliwek.

Składniki

Chleb Focaccia to naprawdę proste ciasto, które pokochasz! To świetny chleb do zrobienia, jeśli próbujesz chleba po raz pierwszy. To takie proste! I możesz zrobić zabawne rzeczy, aby udekorować górę. Widziałem tak wiele niesamowitych projektów, które obejmują paprykę, czerwoną cebulę, pomidory koktajlowe, bazylię i oliwki. Wierzch ciasta można udekorować w dowolny sposób lub skropić oliwą z oliwek i ewentualnie świeżymi ziołami. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Woda: Chcesz, aby woda była trochę ciepła, aby pomóc aktywować drożdże.
  • Suche drożdże: Ma to pomóc focacci wyrosnąć.
  • Cukier: Cukier słodzi ciasto i pomaga aktywować drożdże.
  • Oliwa z oliwek: Dzięki temu ciasto jest naprawdę wilgotne i miękkie.
  • przyprawa włoska: Lubię robić własną domową mieszankę, ponieważ smakuje tak świeżo i pysznie.
  • Czosnek w proszku: Ma to na celu dodanie pikantnego smaku.
  • Sól: Dzięki temu ciasto smakuje bardziej aromatycznie.
  • Mąka Uniwersalna: Z tym najłatwiej pracować.
  • Sól gruboziarnista lub płatkowa: Odrobina chrupnięcia soli na wierzchu przenosi ten chleb na wyższy poziom!
Warto przeczytać!  Przepis na placek bez drożdży | Krytyk receptury
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak zrobić ciasto i umieść je na patelni.

Przepis na chleb Focaccia

Uwielbiam to, jak łatwy jest ten przepis na chleb focaccia! Jest to ciasto drożdżowe, ale nie ma powodu do obaw, że ciasto wyjdzie. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, za każdym razem będzie lekki i puszysty!

  1. Aktywuj drożdże: W misce miksera stojącego wymieszaj wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut lub do powstania piany.
  2. Mieszanka oleju i przypraw: Wymieszaj 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy, ½ łyżeczki czosnku w proszku i ½ łyżeczki soli.
  3. Dodaj mąkę do miksera: Umieść miskę w mikserze z hakiem do wyrabiania ciasta. Następnie stopniowo dodawaj mąkę (na początek po jednej filiżance) i ugniataj na niskich obrotach, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać miękkie, ale niezbyt klejące ciasto
  4. Olej i reszta: Umieść ciasto w misce z olejem i obróć, aby pokryć. Następnie przykryj niestrzępiącym się ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Ciasto na poncz i odpoczynek: Odkryj ciasto i uderz w nie. Następnie uformuj z ciasta duży prostokąt na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia (10×15 cali). Jeśli wolisz, możesz zrobić mniejszy prostokąt na grubszy chleb. Następnie ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do ponownego podwojenia objętości.
  6. Rozgrzany piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
  7. Zrób wgłębienia: Odkrywamy ciasto, a następnie palcem robimy w nim wgłębienia.
  8. Mieszanka oleju i przypraw: Wymieszaj pozostałe 3 łyżki oleju, ½ łyżeczki włoskiej przyprawy i ¼ łyżeczki czosnku w proszku. Następnie posmarować ciasto i posypać gruboziarnistą lub płatkowaną solą.
  9. Upiec: Pieczemy w temperaturze 400 stopni przez 20-30 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Warto przeczytać!  Ciasta na tłusty czwartek - najlepsze przepisy - Książki kucharskie
Cała patelnia chleba focaccia.

Wskazówki dotyczące robienia chleba Focaccia

Ten przepis jest naprawdę prosty i idealny na pierwszą próbę. Jeśli chcesz podnieść swój chleb focaccia na wyższy poziom, możesz skorzystać z niektórych z tych wskazówek. Jest tak wiele zabawnych sposobów, aby ten chleb był nowy i pyszny!

  • Drożdże błyskawiczne: Możesz zamienić aktywne suche drożdże w tym przepisie na drożdże instant i nic nie zmieniać. Nadal lubię sprawdzać moje drożdże instant, aby upewnić się, że nie są stare ani nieświeże. Korekta drożdży polega na rozpuszczeniu ich w ciepłej wodzie. Stanie się gęsty, pieniący się i bąbelkowy, jeśli działa.
  • Dodawanie projektu: Jeśli widziałeś w Internecie jakieś piękne patelnie z chlebem focaccia, zwykle są one zwieńczone wspaniałymi „obrazami” jedzenia. Możesz wykazać się kreatywnością przy wierzchu chleba, dodając wzory wykonane z posiekanych warzyw, takich jak czerwona cebula, papryka i pomidorki koktajlowe.
  • ser na wierzchu: Uwielbiam posypać tak parmezanem na wierzchu. Możesz użyć sproszkowanej lub nawet świeżo startej po wyjęciu z piekarnika.

Zbliżenie na chleb focaccia.

Przechowywanie resztek

Focaccia to super pyszny chleb na kanapki i jako dodatek. Przechowuje się również bardzo dobrze, a oto moje wskazówki.

  • na ladzie: Przechowuj chleb owinięty w folię lub szczelny pojemnik na blacie do 5 dni. Świeży domowy chleb nie trwa tak długo, jak kupiony w sklepie, ponieważ nie zawiera konserwantów, więc pamiętaj, aby zamrozić połowę chleba, jeśli nie będziesz w stanie zjeść wszystkiego w ciągu tygodnia.


  • W misce miksera stojącego wymieszaj wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut lub do powstania piany.

  • Wymieszaj 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy, ½ łyżeczki czosnku w proszku i ½ łyżeczki soli.

  • Umieść miskę w mikserze z hakiem do wyrabiania ciasta. Stopniowo dodawaj mąkę (na początek po jednej filiżance) i ugniataj na niskich obrotach, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać miękkie, ale niezbyt lepkie ciasto (ja użyłam 3,5 szklanki).

  • Umieść ciasto w misce z olejem i obróć, aby pokryć. Przykryj niestrzępiącym się ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Odkryj ciasto i uderz w nie. Wciśnij ciasto w duży prostokąt na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia (10 × 15 „) – możesz zrobić mniejszy prostokąt na grubszy chleb, jeśli wolisz. Ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do ponownego podwojenia objętości.

  • Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.

  • Odkrywamy ciasto i palcem robimy w nim wgłębienia.

  • Wymieszaj pozostałe 3 łyżki oleju, ½ łyżeczki włoskiej przyprawy i ¼ łyżeczki czosnku w proszku. Posmarować ciasto i posypać solą gruboziarnistą lub płatkową (mniej lub więcej w zależności od upodobań).

  • Pieczemy w temperaturze 400 stopni przez 20-30 minut, aż uzyskają złoty kolor. (Dokładny czas pieczenia zależy od grubości ciasta)


Pierwotnie opublikowano 11 marca 2023 r
Zaktualizowano 17 marca 2023 r

Serwuje: 24

Kalorie85kcal (4%)Węglowodany12G (4%)Białko2G (4%)Tłuszcz3G (5%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Sód98mg (4%)Potas21mg (1%)Błonnik1G (4%)Cukier1G (1%)Witamina A2j.mWapń5mg (1%)Żelazo1mg (6%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Chleb

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański, włoski

Słowo kluczowe pieczywo focaccia


Źródło