Gotowanie

Przepis na francuską zupę cebulową | Krytyk przepisów

  • 12 grudnia, 2023
  • 8 min read
Przepis na francuską zupę cebulową |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Francuska zupa cebulowa jest klasyczna i TAK łatwa do przygotowania! Cebulę powoli karmelizuje się do miękkości i słodkości, gotuje na wolnym ogniu z bulionem wołowym, tymiankiem, sherry i białym winem. Całość posypana jest chrupiącą grzanką, dużą ilością posiekanego sera Gruyere i pieczona w chrupiące, serowe zapomnienie. Tak dobrze!

Zupy to nasz dżem. Koniecznie wypróbuj tę wielokrotnie nagradzaną zupę Cheeseburger, zupę z serem brokułowym lub zupę Minestrone. Wszystkie są niesamowite i idealne, gdy robi się chłodno!

Widok z góry na miskę francuskiej zupy cebulowej, posypanej roztopionym serem Gruyere.

Przepis na francuską zupę cebulową

Wciąż pamiętam, kiedy pierwszy raz jadłam francuską zupę cebulową. Miało to miejsce w eleganckiej restauracji serwującej steki, kiedy miałem około siedmiu lat i kiedy zobaczyłem, jak na stół obok przynoszono gorącą, serową zupę, była to miłość od pierwszego wejrzenia.

Ta tandetna, bulionowa zupa z cebulą może wydawać się trudna do przygotowania, ale w rzeczywistości jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wygrać! Jedyne, czego potrzebujesz, to odrobina cierpliwości, aby cebula się skarmelizowała i aby nie wdychać bulionu, zanim ser rozpłynie się i zamieni się w lepką zapomnienie. Przejdźmy do wszystkich potrzebnych składników:

Składniki na francuską zupę cebulową

To klasyczne danie to czysta wygoda w misce, z bogatym, pikantnym bulionem gotowanym na wolnym ogniu z karmelizowaną cebulą dla niezapomnianego smaku. Całość uzupełnij roztopionym serem Gruyère i opiekaną bagietką, aby uzyskać najlepsze wrażenia. Zanurzmy się w prostych składnikach, które sprawiają, że dzieje się magia!

  • Masło niesolone: Tworzy gładką podstawę do smażenia cebuli.
  • Cebule: Dużo, dużo cebuli. Kiedy pozwolisz cebuli gotować się powoli, jej rozmiar ogromnie się zmniejszy. Użyłem około 6 1/2 szklanki pokrojonej w plasterki cebuli, co równa się około 3 dużym cebulom. Pokrój je cienko.
  • Sól: Wzmacnia pyszny, naturalny smak cebuli.
  • Mąka uniwersalna: Lubię dodawać tylko kilka łyżek mąki do mojej francuskiej zupy cebulowej, aby ją lekko zagęścić.
  • Sherry i wytrawne białe wino: Odgazowuje patelnię po karmelizowaniu cebuli. Dodają także kwasowości i złożoności do smaku zupy. Do białego wina polecam Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio.
  • Rosół wołowy: Użyj dobrej jakości bulionu lub bulionu wołowego. Lubię też potrawy o niskiej zawartości sodu, dzięki czemu mogę kontrolować ilość soli, która trafia do potrawy.
  • tymianek: Świeży tymianek, jeśli go masz. Około pięciu gałązek.
  • Plasterki Bagietki: Dobrze się podpiecze i wchłonie bulion z zupy.
  • Ser Gruyère: To prawdopodobnie najlepsza część francuskiej zupy cebulowej. Ser Gruyere jest orzechowy, słony i IDEALNIE się topi. Nie zamieniłbym tego na nic. Może być trochę drogi, ale inne składniki są dość tanie, więc to rekompensuje.

Jak to zrobić

Kiedy już składniki będą gotowe, oto jak przygotować pyszną, lepką miskę francuskiej zupy cebulowej. Gdy już wiesz, jak zrobić to od podstaw, będziesz tego chciał cały czas!

  1. Stopione masło: Podgrzej duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Dodać cebulę i sól, wymieszać.
  2. Podsmaż cebulę: Cebulę smaż przez 5-10 minut, aż zacznie robić się przezroczysta. Zmniejsz ogień do średniego i kontynuuj gotowanie cebuli przez kolejne 45 minut, sznurując co 5-10 minut, aby zapobiec przypaleniu. Jeżeli zamiast się karmelizować, przypalają się, zmniejsz ogień na mały i mieszaj częściej. Powinny być pachnące i przybrać głęboki złoty kolor. Rozmiar drastycznie się zmniejszy.
  3. Dodaj mąkę, sherry i wino: Zmniejsz ogień do średniego, wmieszaj mąkę do cebuli i smaż przez 1 minutę. Powoli dodawaj bulion, sherry i wino. Następnie doprowadzić do wrzenia. Gotuj, aż zupa zacznie gęstnieć i redukować się, około 4-5 minut. Wymieszaj tymianek. W razie potrzeby dostosuj sól.
  4. Bagietka Tostowa: Podczas gdy cebula się smaży, podpiecz kawałki chleba w piekarniku. Posmaruj obie strony oliwą z oliwek, a następnie piecz w temperaturze 350 stopni Fahrenheita przez 6-8 minut, przewracając chleb w połowie. Wyjmij z piekarnika i odłóż na bok.
  5. Podsmaż i podawaj: Wlej zupę do czterech żaroodpornych misek. Połóż kromkę lub dwie tostowego chleba na zupie i posyp serem. Umieść miski na dużej patelni i piecz, aż ser się roztopi i zacznie brązowieć i pienić się, około 2-3 minuty. Uważnie je obserwuj podczas smażenia, ponieważ niektóre brojlery gotują się szybciej niż inne. Natychmiast podawaj.
Warto przeczytać!  Przepis na stek Crockpot Salisbury | Krytyk przepisów
Cebula karmelizująca w garnku.

Wskazówki dotyczące sukcesu

Skorzystaj z tych dodatkowych porad i wskazówek, aby mieć pewność, że otrzymasz francuską zupę cebulową godną Twojej ulubionej, eleganckiej restauracji!

  • Użyj swojego ulubionego rodzaju cebuli: Możesz użyć żółtej cebuli, czerwonej cebuli, słodkiej cebuli, białej cebuli… prawie dowolnego rodzaju lub kombinacji! 10 filiżanek będzie wydawać się dużo, ale obiecuję, że ugotują tonę.
  • Substytuty alkoholu: Zamiast sherry i wina można użyć gotowanej sherry i białego wina lub dodatkowego bulionu wołowego. Ale oba wina dodają naprawdę świetnej głębi smaku, która dodaje zupie sporo smaku, dlatego zachęcam do ich wykorzystania!
  • Uważaj na cebulę: Uważaj na cebulę, nie chcesz, żeby się przypaliła. Jeśli zaczną się palić, zmniejsz nieco ogień i kontynuuj mieszanie.
  • Pamiętaj, aby sezonować w miarę upływu czasu! Dopraw cebulę. Po dodaniu bulionu i win ponownie doprawić. Gdy bulion zagotuje się z tymiankiem, ponownie spróbuj doprawić. Podniebienie każdego jest inne i to, co moim zdaniem jest zbyt słone lub niewystarczająco słone, może być inne dla Twojego.
  • Nie zostawiaj pieczącego się sera bez nadzoru! Ser pali się SZYBKO. Naprawdę trzeba uważać na zupę, gdy jest pod brojlerem, w przeciwnym razie szybko możesz mieć złą sytuację na rękach.

Kolaż składający się z 5 zdjęć przedstawiający smażoną cebulę, połączoną z innymi składnikami i dodaną do miski posypanej bagietką i serem Gruyere.

Czy mogę przygotować francuską zupę cebulową wcześniej?

Tak! Faktycznie, proszę! Przygotuj zupę, od początku do końca bez chleba i sera. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub w garnku z pokrywką. Pozostanie dobre przez 3-4 dni. Ser posiekaj i przechowuj osobno. Gdy będziesz gotowy do podgrzania, postaw garnek z powrotem na kuchence i zagotuj. Przygotuj zupę według przepisu.

Miska francuskiej zupy cebulowej.

Więcej przepisów na zupy do wypróbowania tej zimy:

  • Podgrzej duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Dodać cebulę i sól, wymieszać.

  • Smaż cebulę przez 5-10 minut, aż zacznie robić się przezroczysta. Zmniejsz ogień do średniego i kontynuuj gotowanie cebuli przez kolejne 45 minut, sznurując co 5-10 minut, aby zapobiec przypaleniu. Jeżeli zamiast się karmelizować, przypalają się, zmniejsz ogień na mały i mieszaj częściej. Powinny być pachnące i przybrać głęboki złoty kolor. Rozmiar drastycznie się zmniejszy.

  • Zmniejsz ogień do średniego, wmieszaj mąkę do cebuli i smaż przez 1 minutę. Powoli dodawaj bulion, sherry i wino. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj, aż zupa zacznie gęstnieć i redukować się, około 4-5 minut. Wymieszaj tymianek. W razie potrzeby dostosuj sól.

  • Podczas gdy cebula się smaży, podpiecz kawałki chleba w piekarniku. Posmaruj obie strony oliwą z oliwek, a następnie piecz w temperaturze 350 stopni Fahrenheita przez 6-8 minut, przewracając chleb w połowie. Wyjmij z piekarnika i odłóż na bok.

  • Wlej zupę do czterech żaroodpornych misek. Połóż kromkę lub dwie tostowego chleba na zupie i posyp serem. Umieść miski na dużej patelni i piecz, aż ser się roztopi i zacznie brązowieć i pienić się, około 2-3 minuty. Uważnie je obserwuj podczas smażenia, ponieważ niektóre brojlery gotują się szybciej niż inne. Natychmiast podawaj.

Pierwotnie opublikowane 13 grudnia 2019 r
Zaktualizowano 11 grudnia 2023 r

Porcja: 1miska zupyKalorie: 621kcalWęglowodany: 57GBiałko: 28GTłuszcz: 29GTłuszcz nasycony: 17GTłuszcz wielonienasycony: 2GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8GTłuszcze trans: 0,3GCholesterol: 85mgSód: 1951mgPotas: 845mgBłonnik: 8GCukier: 19GWitamina A: 867j.mWitamina C: 32mgWapń: 725mgŻelazo: 3mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło