Gotowanie

Przepis Palmiers | Krytyk receptury

  • 20 maja, 2023
  • 6 min read
Przepis Palmiers |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Palmiers, czyli po francusku „palmy”, to pyszne ciasto w kształcie liścia palmy. Dzięki maślanej, łuszczącej się konsystencji, której nie można się oprzeć, ciesz się świeżo wyjętym z piekarnika i przygotuj się na zaskoczenie.

Francuskie wypieki są rzeczywiście najlepsze. Jeśli masz ochotę podjąć wyzwanie, spróbuj zrobić świeże i pyszne macarons lub kouign amann!

Bohater obrazu palmier cookies.

Przepis Palmiersa

Palmiers mają kilka różnych nazw. Serca palmowe, świńskie uszy lub uszy słonia! Bez względu na to, jak je nazwiesz, te wypieki w kształcie serca z pewnością Cię przekonają. Są również łatwe do zrobienia, wymagające tylko jednego arkusza ciasta francuskiego, cukru pudru i posypki gruboziarnistego cukru. Naprawdę, czy jest coś lepszego niż prosty deser?

Tylko poczekaj, aż zobaczysz, jak wychodzą z piekarnika. Są lekkie, kruche i cudowne, z cudowną powłoką z karmelizowanego cukru na wierzchu. Jeden kęs i będziesz uzależniony! Palmiers: wypieki, które są łatwe do wykonania, ale którym nie sposób się oprzeć.

3 składniki

Tak, dobrze przeczytałeś. Potrzeba tylko 3 składników, aby ubić te płatkowate pyszności! Następnym razem, gdy będziesz w sklepie, kup paczkę schłodzonych arkuszy ciasta francuskiego! Nie pożałujesz.

  • Arkusz ciasta francuskiego: Gwiazda naszego show! Ciasto francuskie to podstawa naszych palmierów. Wykonane z warstw maślanej dobroci, to właśnie nadaje tym smakołykom ich nieodpartej konsystencji. Podczas pieczenia warstwy unoszą się, tworząc lekkie i przewiewne ciasto, które praktycznie rozpływa się w ustach.
  • Cukier granulowany: Granulowany cukier odgrywa kluczową rolę w przekształcaniu naszych palmiers w słodkie przysmaki. Podczas pieczenia cukier granulowany karmelizuje, tworząc delikatną i lekko chrupiącą skórkę.
  • Gruby Cukier: Gruboziarnisty cukier dodaje palmierom dodatkowego elementu tekstury i blasku. Te większe kryształki cukru nie rozpuszczają się całkowicie podczas pieczenia, pozostawiając kieszenie słodkiej niespodzianki.
Warto przeczytać!  Przepis na suwaki śniadaniowe | Krytyk receptury

Jak zrobić palmiery

Mam wrażenie, że to jeden z nielicznych francuskich przepisów na ciasto Właściwie niezawodny. Naprawdę, nie możesz zepsuć tych palmierowych ciasteczek. Oto jak osiągnąć maślaną, łuszczącą się dobroć:

  1. Rozgrzej piekarnik, przygotuj blachy do pieczenia: Rozgrzej piekarnik do 450 stopni Fahrenheita i wyłóż dwie blachy pergaminem.
  2. Dodaj cukier: Posyp czystą powierzchnię granulowanym i gruboziarnistym cukrem i ułóż ciasto francuskie na wierzchu. Posypać większą ilością cukru pudru i delikatnie gruboziarnistym cukrem. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto, aż cukier zostanie w niego wciśnięty.
  3. Zginać: Złóż dwa razy każdy bok ciasta francuskiego, aż spotkają się na środku. Posyp większą ilością cukru i złóż jeszcze raz, tak aby obie strony się stykały.
  4. Cięcie: Za pomocą ostrego noża pokrój kłodę na 24 plastry, każdy o grubości około ¼ cala.
  5. Dodaj do blachy do pieczenia: Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi 2-centymetrowe odstępy.
  6. Upiec: Piec przez 6 minut przed wyjęciem z piekarnika i odwróceniem każdego ciastka i pieczeniem przez 4-6 minut dłużej, aż do uzyskania głębokiego złocistego koloru.
  7. Schłodzić i cieszyć się: Całkowicie ostudzić przed podaniem.
Warto przeczytać!  Naśladowca Starbucks Lemon Loaf | Krytyk przepisów

plastikowe opakowanie

Kolaż 6 zdjęć arkuszy ciasta francuskiego posypanych cukrem i pokrojonych w plasterki.

Porady i wskazówki

Oto kilka prostych sposobów na dostosowanie palmierów do własnych upodobań. Wiem, że pokochasz je tak samo jak ja, gdy tylko posmakujesz ich kruchej konsystencji i słodkiego, maślanego smaku!

  • Dostosuj słodkość: W razie potrzeby dodaj dodatkowy cukier. Te ciasteczka mogą być mniej lub bardziej słodkie, w zależności od upodobań.
  • Dodaj inne smaki: Aby uzyskać dodatkowy smak, przed użyciem spróbuj zmieszać ½ łyżeczki mielonego cynamonu z cukrem pudrem. Możesz również spróbować użyć brązowego cukru zamiast białego cukru.
  • Sprawdź, czy Gotowe: Po upieczeniu palmiery powinny mieć dość ciemny kolor. Cukier topi się i karmelizuje podczas gotowania, dzięki czemu nadaje ciasteczkom ciemnobrązowy kolor bez ich przypalania.
  • Spraw, by były pikantne: Spraw, by Twoje palmiers były pikantne, zastępując cukier parmezanem, pieczonym czosnkiem i masłem; lub sosem pesto!

Widok z góry palmierów na pergaminie.

Przechowywanie resztek

Chociaż palmiery najlepiej spożywać świeże, resztki ciasteczek można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię przez 3-4 dni.

5 palmierów ułożonych jeden na drugim.

Warto przeczytać!  Co zrobić z dużej cukinii: 4 pomysły na obiady, przekąski i przetwory - Książki kucharskie

  • Rozgrzej piekarnik do 450 stopni Fahrenheita i wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.

  • Posyp czystą powierzchnię granulowanym i gruboziarnistym cukrem i ułóż ciasto francuskie na wierzchu. Posypać większą ilością cukru pudru i delikatnie gruboziarnistym cukrem. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto, aż cukier zostanie w niego wciśnięty.

  • Złóż dwa razy każdy bok ciasta francuskiego, aż spotkają się na środku. Posyp większą ilością cukru i złóż jeszcze raz, tak aby obie strony się stykały.

  • Za pomocą ostrego noża pokrój kłodę na 24 kawałki, każdy o grubości około ¼ cala.

  • Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi 2-centymetrowe odstępy.

  • Piec przez 6 minut przed wyjęciem z piekarnika i odwróceniem każdego ciastka i pieczeniem przez 4-6 minut dłużej, aż do uzyskania głębokiego złocistego koloru.

  • Całkowicie ostudzić przed podaniem.



Serwuje: 24

Kalorie75kcal (4%)Węglowodany9G (3%)Białko1G (2%)Tłuszcz4G (6%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Tłuszcz wielonienasycony0,5GTłuszcze jednonienasycone2GSód25mg (1%)Potas6mgBłonnik0,2G (1%)Cukier5G (6%)Witamina A0,1j.mWapń1mgŻelazo0,3mg (2%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Deser

Kuchnia jako sposób gotowania Francuski

Słowo kluczowe palmiery, przepis na palmiery


Źródło