Zdrowie

Przerywany post zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób serca

  • 19 marca, 2024
  • 4 min read
Przerywany post zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób serca


Z nowego badania wynika, że ​​osoby, które ograniczają jedzenie do mniej niż 8 godzin dziennie, są bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca.

Wstępne badania zaprezentowane podczas sesji naukowych dotyczących stylu życia i kardiometabolizmu American Heart Association 2024 w dniach 18–21 marca w Chicago sugerują, że u osób stosujących ograniczony czasowo plan żywieniowy ryzyko śmierci z powodu serca było wyższe. Choroba może wystąpić u osoby, która jadła od 12 do 16 godzin dziennie.

Jedzenie ograniczone czasowo, popularnie zwane postem przerywanym, polega na ograniczeniu czasu jedzenia do określonej liczby godzin każdego dnia, co może wynosić od 4 do 12 godzin w ciągu 24 godzin.

Naukowcy zauważyli, że większość osób stosujących post przerywany spożywa posiłki wyłącznie w 8-godzinnym oknie i pości przez 16 godzin.

Poprzednie badania wykazały, że jedzenie ograniczone w czasie poprawia kilka wskaźników zdrowia kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

„Ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, np. 8 godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach popularność jako sposób na utratę wagi i poprawę zdrowia serca” – powiedział starszy autor badania Victor Wenze Zhong, profesor i kierownik katedry epidemiologii i biostatystyki w Szanghajskiej Szkole Medycznej Jiao Tong University w Szanghaju w Chinach.

Warto przeczytać!  Nowa szczepionka typu „wszystko w jednym” może okazać się skuteczna przeciwko wszystkim koronawirusom, ET HealthWorld
Poprzednie badania wykazały, że jedzenie ograniczone w czasie poprawia kilka wskaźników zdrowia kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu we krwi. (Zdjęcie: Getty Images)

„Jednak długoterminowe skutki zdrowotne ograniczonego czasowo jedzenia, w tym ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny lub choroby układu krążenia, są nieznane” – dodał.

CO WYNIKAŁO Z BADANIA?

  • Ryzyko śmierci z powodu chorób serca było o 91% większe u osób, które jadły całość w mniej niż 8 godzin dziennie.
  • Zwiększone ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano także u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory.
  • Wśród osób z istniejącą chorobą układu krążenia czas jedzenia nie krótszy niż 8, ale krótszy niż 10 godzin dziennie był również powiązany z 66% większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu.
  • Jedzenie ograniczone w czasie nie zmniejszyło ogólnego ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
  • Jedzenie trwające dłużej niż 16 godzin dziennie wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworu wśród osób chorych na nowotwór.

„Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że osoby, które przestrzegały 8-godzinnego, ograniczonego czasowo harmonogramu posiłków, były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Mimo że ten rodzaj diety stał się popularny ze względu na potencjalne krótkoterminowe korzyści, nasze badania wyraźnie pokazuje, że w porównaniu z typowym zakresem czasu jedzenia wynoszącym od 12 do 16 godzin dziennie, krótszy czas jedzenia nie był powiązany z dłuższym życiem” – stwierdziła Zhong.

Warto przeczytać!  Program EPI WHO ratuje życie 154 milionów osób

SZCZEGÓŁY BADANIA I TŁO

  • W badaniu wzięło udział około 20 000 dorosłych w USA, których średni wiek wynosił 49 lat.
  • Uczestnicy badania byli obserwowani przez medianę długości 8 lat i maksymalnie 17 lat.
  • Do badania włączono dane dotyczące uczestników NHANES (National Health and Nutrition Examination Surveys), którzy w chwili włączenia do badania mieli co najmniej 20 lat, w latach 2003–2018 i którzy w pierwszym roku od włączenia wypełnili dwa 24-godzinne kwestionariusze przypominające o diecie.
  • Około połowa uczestników określiła się jako mężczyźni, a połowa jako kobiety.
Chociaż ten rodzaj diety jest popularny ze względu na potencjalne krótkoterminowe korzyści, nasze badania wyraźnie pokazują, że w porównaniu z typowym zakresem czasu jedzenia wynoszącym 12–16 godzin dziennie, krótszy czas jedzenia nie był powiązany z dłuższym życiem. (Zdjęcie: Getty Images)

OGRANICZENIA BADANIA

Badanie ma jednak ograniczenia, ponieważ większość danych opierała się na samodzielnie zgłaszanych informacjach na temat diety.

Na dane te może mieć wpływ pamięć lub wspomnienia uczestnika i mogą one nie umożliwiać dokładnej oceny typowych wzorców odżywiania.

Badanie to sugeruje, że jedzenie ograniczone w czasie może przynosić krótkoterminowe korzyści, ale długoterminowe niekorzystne skutki.

Dr Christopher D. Gardner, profesor medycyny w Rehnborg Farquhar na Uniwersytecie Stanforda w Stanford w Kalifornii, podkreślił potrzebę dalszych badań nad jakością składników odżywczych w dietach i porównaniami demograficznymi, aby lepiej zrozumieć wyniki badania.


Źródło