Przerywany post zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób serca
Z nowego badania wynika, że osoby, które ograniczają jedzenie do mniej niż 8 godzin dziennie, są bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca.
Wstępne badania zaprezentowane podczas sesji naukowych dotyczących stylu życia i kardiometabolizmu American Heart Association 2024 w dniach 18–21 marca w Chicago sugerują, że u osób stosujących ograniczony czasowo plan żywieniowy ryzyko śmierci z powodu serca było wyższe. Choroba może wystąpić u osoby, która jadła od 12 do 16 godzin dziennie.
Jedzenie ograniczone czasowo, popularnie zwane postem przerywanym, polega na ograniczeniu czasu jedzenia do określonej liczby godzin każdego dnia, co może wynosić od 4 do 12 godzin w ciągu 24 godzin.
Naukowcy zauważyli, że większość osób stosujących post przerywany spożywa posiłki wyłącznie w 8-godzinnym oknie i pości przez 16 godzin.
Poprzednie badania wykazały, że jedzenie ograniczone w czasie poprawia kilka wskaźników zdrowia kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
„Ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, np. 8 godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach popularność jako sposób na utratę wagi i poprawę zdrowia serca” – powiedział starszy autor badania Victor Wenze Zhong, profesor i kierownik katedry epidemiologii i biostatystyki w Szanghajskiej Szkole Medycznej Jiao Tong University w Szanghaju w Chinach.
„Jednak długoterminowe skutki zdrowotne ograniczonego czasowo jedzenia, w tym ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny lub choroby układu krążenia, są nieznane” – dodał.
CO WYNIKAŁO Z BADANIA?
- Ryzyko śmierci z powodu chorób serca było o 91% większe u osób, które jadły całość w mniej niż 8 godzin dziennie.
- Zwiększone ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano także u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory.
- Wśród osób z istniejącą chorobą układu krążenia czas jedzenia nie krótszy niż 8, ale krótszy niż 10 godzin dziennie był również powiązany z 66% większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu.
- Jedzenie ograniczone w czasie nie zmniejszyło ogólnego ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
- Jedzenie trwające dłużej niż 16 godzin dziennie wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworu wśród osób chorych na nowotwór.
„Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że osoby, które przestrzegały 8-godzinnego, ograniczonego czasowo harmonogramu posiłków, były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Mimo że ten rodzaj diety stał się popularny ze względu na potencjalne krótkoterminowe korzyści, nasze badania wyraźnie pokazuje, że w porównaniu z typowym zakresem czasu jedzenia wynoszącym od 12 do 16 godzin dziennie, krótszy czas jedzenia nie był powiązany z dłuższym życiem” – stwierdziła Zhong.
SZCZEGÓŁY BADANIA I TŁO
- W badaniu wzięło udział około 20 000 dorosłych w USA, których średni wiek wynosił 49 lat.
- Uczestnicy badania byli obserwowani przez medianę długości 8 lat i maksymalnie 17 lat.
- Do badania włączono dane dotyczące uczestników NHANES (National Health and Nutrition Examination Surveys), którzy w chwili włączenia do badania mieli co najmniej 20 lat, w latach 2003–2018 i którzy w pierwszym roku od włączenia wypełnili dwa 24-godzinne kwestionariusze przypominające o diecie.
- Około połowa uczestników określiła się jako mężczyźni, a połowa jako kobiety.
OGRANICZENIA BADANIA
Badanie ma jednak ograniczenia, ponieważ większość danych opierała się na samodzielnie zgłaszanych informacjach na temat diety.
Na dane te może mieć wpływ pamięć lub wspomnienia uczestnika i mogą one nie umożliwiać dokładnej oceny typowych wzorców odżywiania.
Badanie to sugeruje, że jedzenie ograniczone w czasie może przynosić krótkoterminowe korzyści, ale długoterminowe niekorzystne skutki.
Dr Christopher D. Gardner, profesor medycyny w Rehnborg Farquhar na Uniwersytecie Stanforda w Stanford w Kalifornii, podkreślił potrzebę dalszych badań nad jakością składników odżywczych w dietach i porównaniami demograficznymi, aby lepiej zrozumieć wyniki badania.