Fotografia

Przestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności

  • 21 maja, 2024
  • 5 min read
Przestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności


Przestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności

Karen Thomas w swoich fotografiach ma jeden cel: wywołać głód i z pewnością udaje jej się to osiągnąć. Niezależnie od tego, czy kręci niemożliwego burgera, czy filmuje plusk drinka w zwolnionym tempie, jej zdjęcia emanują bogactwem przepychu, którego niemal można posmakować bezpośrednio na stronie.

Prawdopodobnie znasz już wyśmienitą pracę Karen, chociaż wybaczono by ci, że nie zdawałeś sobie z tego sprawy. Karen to fotografka specjalizująca się w produktach spożywczych, napojach i stylu życia, której prace zdobiły billboardy i magazyny największych światowych marek. Została wybrana przez firmę Hasselblad w ramach kampanii Hasselblad Heroines, a DIYP miała szczęście zadać jej kilka pytań na temat jej pracy.

Przestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywnościPrzestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności

DIYP: Co zainspirowało Cię do zostania fotografem jedzenia? Czy możesz nam opowiedzieć trochę o swojej przeszłości?

Karen: Studiowałem fotografię na uniwersytecie, ale wtedy nie fotografowałem jedzenia (poza obowiązkową martwą naturą owocową!). Opuściłem uniwersytet i pomagałem wielu fotografom zajmującym się modą, martwą naturą, zdjęciami korporacyjnymi i samochodami, ale dopiero gdy zacząłem pomagać fotografom jedzenia, zacząłem zdawać sobie sprawę, że to jest obszar, w którym chcę pracować. Zawsze kochałem gotowania, więc był to naturalny postęp.

Warto przeczytać!  Wycieczka po Madagaskarze z fotografią przyrody, część 2: The Red Tsingy: Przegląd fotografii cyfrowej
Przestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, mówi koktajl najlepszego komercyjnego fotografa żywnościPrzestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, mówi koktajl najlepszego komercyjnego fotografa żywności

DIYP: Jakie było największe wyzwanie, z jakim musiałeś się zmierzyć w swojej karierze?

Karen: Przejście z filmu na technologię cyfrową było dużym wyzwaniem, ale to było tak dawno temu. Wyzwaniem jest ciągły rozwój i bycie na bieżąco z trendami. Największym wyzwaniem jest obecnie sztuczna inteligencja i konsekwencje, jakie ze sobą niesie.

Przestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, radzi czołowy fotograf kanapkowy zajmujący się komercyjnymi zdjęciami żywnościPrzestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, radzi czołowy fotograf kanapkowy zajmujący się komercyjnymi zdjęciami żywności

DIYP: Co sprawia Ci największą przyjemność w fotografowaniu jedzenia?

Karen: Dla mnie chodzi przede wszystkim o to, aby jedzenie wyglądało naprawdę smakowicie. Współpracuj ze stylistą jedzenia, aby wydobyć wszystko, co spowoduje ślinienie się, niezależnie od tego, czy będzie to czekoladowy budyń roztopiony w środku, czy soczysty burger z odrobiną sosu spływającego po bokach. Uwielbiam pracować z plamami w napojach, to zawsze świetna zabawa.

Przestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności Glazurowane żebraPrzestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności Glazurowane żebra

DIYP: Jakie są obecnie główne trendy w fotografii kulinarnej? Czy pozwalasz im w ogóle kierować Twoją pracą?

Karen: Zawsze pojawiają się nowe trendy i korzystam z mediów społecznościowych, aby zobaczyć, co się dzieje z nowymi, ekscytującymi przepisami. Latające jedzenie i akcja są już dostępne od jakiegoś czasu i dostarczają mnóstwo frajdy. Oczywiście widzimy teraz zmiany w sztucznej inteligencji, ale jeśli chodzi o żywność, to wciąż dopiero początek. Jeśli chodzi o trendy w jedzeniu, cieszę się, widząc wszystkie niesamowite steki robione z grzybów Lion’s Mane!

Warto przeczytać!  Jak zostać profesjonalnym fotografem portretowym (+ kurs)
Przestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, radzi dim sum czołowy komercyjny fotograf żywnościPrzestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, radzi dim sum czołowy komercyjny fotograf żywności

DIYP: Jaki jest według Ciebie największy błąd popełniany przez ludzi podczas fotografowania jedzenia?

Karen: Traktowanie go za bardzo jak martwą naturę i nie nadawanie mu wyglądu pysznego. Zwykle można rozpoznać, kiedy fotograf kulinarny tak naprawdę nie przepada za jedzeniem. Jest trochę rozłączenia. Nie możesz być oddzielony; trzeba naprawdę wydobyć z jedzenia to, co najlepsze i sprawić, że widzowi naprawdę ślini się.

Przestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, mówi czołowy komercyjny fotograf żywności ChaPrzestań popełniać ten błąd w fotografii żywności, mówi czołowy komercyjny fotograf żywności Cha

Zrób to sam: Oświetlenie jest potężnym elementem Twojej pracy; jaka jest Twoja ulubiona konfiguracja oświetlenia lub styl?

Karen: Używam głównie lampy błyskowej Broncolor. Jest naprawdę wszechstronny i używam różnych modyfikatorów, aby uzyskać różne efekty. Idealnie nadaje się do pracy w trybie rozpryskowym. Kiedyś często korzystałem ze światła dziennego, ale teraz symuluję światło dzienne za pomocą lampy błyskowej, aby zapewnić większą stabilność zdjęć (szczególnie zimą, gdy dni są krótsze). Mam kino, czerwone głowy i inne światła, ale preferuję lampę błyskową.

Przestań popełniać ten błąd w fotografii jedzenia, radzi czołowy komercyjny fotograf jedzenia, szarpana wieprzowinaPrzestań popełniać ten błąd w fotografii jedzenia, radzi czołowy komercyjny fotograf jedzenia, szarpana wieprzowina

DIYP: Dlaczego zdecydowałeś się robić zdjęcia aparatami Hasselblad i jak się czujesz, że zostałeś wybrany do kampanii Heroines?

Karen: Moimi pierwszymi aparatami średnioformatowymi były Mamiya (RZ), ale kiedy przeszedłem na aparat cyfrowy, zmieniłem go na Hasselblad. Testowałem wówczas różne aparaty i Hasselblad zapewnił mi jakość zdjęć, jakiej oczekiwałem. Poczułam się zaszczycona, że ​​zostałam wybrana na Bohaterkę Hasselblada. To niesamowite zyskać uznanie marki, którą cenisz. Wiedziałem też, że w kampanię nie był wcześniej zaangażowany żaden fotograf kulinarny, więc z radością przedstawiłem ten gatunek.

Warto przeczytać!  Ricoh ogłasza wprowadzenie na rynek przemysłowych, wytrzymałych kompaktów G900 II i G900SE II z obsługą Wi-Fi
Przestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności NoodlesPrzestań popełniać ten błąd w fotografii kulinarnej, radzi czołowy komercyjny fotograf żywności Noodles

DIYP: Jaką masz radę dla każdego, kto chce zostać fotografem jedzenia?

Karen: Powiedziałbym, że najlepszym podejściem jest pomaganie fotografom żywności i uczenie się w pracy. Zdobędziesz nie tylko wiedzę techniczną, ale także zrozumienie branży i tego, jak się w niej przebić. Asystując fotografom przez kilka lat (ja asystowałam przez 4 lata), możesz samodzielnie nauczyć się wszystkiego, czego potrzebujesz, aby odnieść sukces, budując portfolio prac, aby pokazać je potencjalnym klientom.

Więcej prac Karen można zobaczyć na jej stronie internetowej lub śledzić ją na Instagramie.




Źródło