Zdrowie

Ptasia grypa rozprzestrzenia się w USA, ale czy może mieć wpływ na kurczaki, mleko i jajka? Eksperci twierdzą, że nie, jeśli jest dobrze ugotowane.

  • 14 kwietnia, 2024
  • 7 min read
Ptasia grypa rozprzestrzenia się w USA, ale czy może mieć wpływ na kurczaki, mleko i jajka?  Eksperci twierdzą, że nie, jeśli jest dobrze ugotowane.


Zdjęcie: Pixabay. Mleko jest zwykle poddawane obróbce w celu zabicia bakterii i wirusów, ale jury nadal nie zgadza się na surowe mleko w miarę możliwości przenoszenia ptasiej grypy i innych chorób.

– Reklama –

Wygląda na to, że ptasia grypa nie dotyczy tylko ptaków. Kilka tygodni po tym, jak największy producent jaj w USA wykrył chorobę wirusową u swoich kurcząt, ponad dwadzieścia stad mlecznych w USA znalazło dokładnie tego samego wirusa u swoich krów mlecznych.

Urzędnicy ds. zdrowia stwierdzili, że ryzyko przeniesienia choroby na społeczeństwo jest bardzo niskie, a dostawy żywności w USA są nadal bezpieczne.

Centrum Kontroli Chorób twierdzi, że „wirusy te w sposób naturalny rozprzestrzeniają się wśród dzikiego ptactwa wodnego na całym świecie i mogą zakażać drób domowy oraz inne gatunki ptaków i zwierząt. Wirusy ptasiej grypy zwykle nie zakażają ludzi. Zdarzały się jednak sporadyczne zakażenia ludzi wirusami ptasiej grypy.”

„Jednak osoby z bliskim lub długotrwałym narażeniem na kontakt z zakażonymi ptakami lub innymi zwierzętami (w tym zwierzętami gospodarskimi) lub ze środowiskiem skażonym przez zakażone ptaki lub inne zwierzęta są bardziej narażone na infekcję”.

Według CDC u jednego mężczyzny w USA, który pracował przy krowach, w tym miesiącu stwierdzono tę chorobę, ale jego jedynym objawem było zaczerwienienie oczu i podrażnienie, więc wkrótce wyzdrowiał bez innych objawów.

„W tej chwili nadal nie ma obaw, że okoliczność ta stwarza ryzyko dla zdrowia konsumentów lub że wpływa na bezpieczeństwo międzystanowych komercyjnych dostaw mleka” – stwierdziła w oświadczeniu amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków.

Brytyjska państwowa służba zdrowia podaje na swojej stronie internetowej, że „nie można zarazić się ptasią grypą poprzez zjedzenie w pełni ugotowanego drobiu lub jajek, nawet na obszarach, gdzie występuje epidemia ptasiej grypy”.

Oznacza to, że jajka należy gotować do momentu, aż żółtka będą twarde lub w przypadku mieszanek ciastowych lub kremów, temperatura wewnętrzna powinna osiągnąć 160 stopni.

Warto przeczytać!  Wynik Life's Essential 8 powiązany z poprawą/utrzymaniem zdrowia układu sercowo-naczyniowego

Uważa się, że region Karaibów jest narażony na ryzyko wystąpienia ptasiej grypy (AI) ze względu na duży system drobiu przydomowego, ważny system komercyjnej produkcji drobiu, obecność migrujących ptaków morskich oraz różnice w systemach nadzoru między jurysdykcjami.

Oto kilka kluczowych faktów na temat ptasiej grypy i żywności:

Od piątku szczep ptasiej grypy, który w ostatnich latach zabił miliony dzikich ptaków, wykryto w co najmniej 26 stadach bydła mlecznego w ośmiu stanach USA: Idaho, Kansas, Michigan, Nowy Meksyk, Karolina Północna, Ohio, Teksas i Południowa. Dakota.

Wirus znany jako typ A H5N1 wykryto w ciągu ostatnich kilku lat u wielu ssaków, ale według federalnych agencji ds. zdrowia i zwierząt po raz pierwszy wykryto go u bydła. Analiza genetyczna wirusa nie wykazała, że ​​zmienił się on tak, aby łatwiej rozprzestrzeniał się wśród ludzi – stwierdziło amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom.

Urzędnicy ds. rolnictwa w co najmniej 17 stanach ograniczyli import bydła mlecznego ze stanów, w których wykryto wirusa, ale jak dotąd agencje rządowe twierdzą, że miało to niewielki wpływ na komercyjną produkcję mleka. Urzędnicy uważają, że krowy prawdopodobnie zostały zarażone w wyniku kontaktu z dzikim ptactwem, ale „nie można wykluczyć przeniesienia się wirusa z krowy na krowę”.

Rolnicy badają krowy, które wykazują objawy infekcji, w tym znacznie zmniejszoną podaż mleka i letarg. Zwierzęta wykazujące oznaki choroby lub wykazujące pozytywny wynik testu na obecność choroby są oddzielane od innych zwierząt w gospodarstwach. Wydaje się, że zwierzęta wracają do zdrowia w ciągu dwóch tygodni.

Amerykańscy producenci jaj uważnie obserwują sytuację po wykryciu ptasiej grypy u kurczaków w Teksasie i Michigan. Zabito miliony ptaków, ale FDA stwierdziła, że ​​ryzyko przedostania się zakażonych jaj na rynek detaliczny lub spowodowania infekcji u ludzi jest niskie ze względu na inspekcje federalne i inne zabezpieczenia.

Warto przeczytać!  Nigeria jest pionierem w opracowaniu nowej szczepionki przeciw zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych. Dlaczego to ma znaczenie

Czy pasteryzacja zabija ptasią grypę?

Naukowcy twierdzą, że nie ma dowodów sugerujących, że ludzie mogą zarazić się wirusem poprzez spożywanie żywności pasteryzowanej, poddanej obróbce cieplnej lub odpowiednio ugotowanej.

„Nie dotyczy to bezpieczeństwa żywności” – stwierdziła Lee-Ann Jaykus, emerytowana mikrobiolog żywności i wirusolog z North Carolina State University.

Do tej pory dwie osoby w USA zostały zarażone ptasią grypą. U pracownika mleczarstwa w Teksasie, który miał bliski kontakt z zakażoną krową, doszło niedawno do łagodnej infekcji oka i wyzdrowiał. W 2022 r. więzień objęty programem pracy złapał go podczas zabijania zarażonych ptaków na fermie drobiu w Kolorado. Jego jedynym objawem było zmęczenie i wyzdrowiał.

Czy mleko ze sklepu spożywczego jest bezpieczne przed ptasią grypą?

Tak, według ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności i urzędników rządowych.

Amerykańskim producentom nie wolno sprzedawać mleka od chorych krów i muszą je przekierować i zniszczyć. Ponadto mleko sprzedawane w różnych stanach musi być pasteryzowane lub poddane obróbce cieplnej w procesie zabijającym bakterie i wirusy, w tym grypę.

„Jesteśmy głęboko przekonani, że pasteryzacja zapewnia bezpieczne zaopatrzenie w mleko” – powiedziała w tym tygodniu uczestnikom seminarium internetowego Tracey Forfa, dyrektor Centrum Medycyny Weterynaryjnej FDA.

Czy surowe mleko jest bezpieczne przed ptasią grypą?

FDA i CDC są mniej pewne co do niepasteryzowanego, czyli surowego mleka sprzedawanego w wielu stanach, twierdząc, że informacje na temat możliwego przenoszenia wirusa H5N1 przez takie produkty są ograniczone.

Jak dotąd żadne stado powiązane z dostawcami surowego mleka nie zgłosiło zakażenia krów ptasią grypą, jednak agencje zalecają, aby branża nie produkowała ani nie sprzedawała surowego mleka ani produktów serowych wytwarzanych z mleka od krów wykazujących objawy lub narażonych na zakażenie krowy.

Warto przeczytać!  Czy czosnek może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi?

Urzędnicy ds. zdrowia w USA od dawna ostrzegali przed ryzykiem chorób przenoszonych przez żywność związanych z surowym mlekiem, które według CDC spowodowało ponad 200 ognisk, na które w latach 1998–2018 zachorowało ponad 2600 osób.

Mimo to zwolennicy surowego mleka, tacy jak Mark McAfee, właściciel Raw Farm USA w Fresno w Kalifornii, twierdzą, że wybuch wirusa H5N1 u krów komercyjnych wydaje się pobudzić wyższą sprzedaż produktów pomimo ostrzeżeń federalnych.

Czy można zarazić się ptasią grypą od jajek lub mięsa?

Jak twierdzą urzędnicy ds. rolnictwa, do chwili obecnej tylko krowy mleczne, a nie bydło mięsne, zostały zarażone lub wykazywały oznaki choroby.

Największy producent jaj w USA tymczasowo wstrzymał działalność 2 kwietnia po wykryciu u swoich kurcząt ptasiej grypy. Po wykryciu tej choroby firma Cal-Maine Foods dokonała uboju około 1,6 miliona kur niosek i kolejnych 337 000 młodych kur.

Firma stwierdziła, że ​​nie ma zagrożenia dla jaj na rynku i że żadne jaja nie zostały wycofane z rynku.

Jajka, z którymi obchodzi się właściwie i dokładnie gotuje, są bezpieczne do spożycia, powiedziała w wywiadzie dla AP News Barbara Kowalcyk, dyrektor Centrum Bezpieczeństwa Żywności i Bezpieczeństwa Żywienia na Uniwersytecie George’a Washingtona.

„Wielu ludzi lubi płynne jajka. Osobiście, jeśli zjem jajko, jest ono bardzo dobrze ugotowane” – stwierdziła.

Kowalczyk i inni ostrzegali jednak, że sytuacja może się zmienić.

„To pojawiający się problem i wyraźnie ten patogen ewoluuje, a wielu rzeczy nie wiemy” – stwierdziła.

Sources: AP, CDC, NHS, PubMed.

– Reklama –


Źródło