Zdrowie

Rak wątroby: Masło orzechowe może powodować raka i uszkodzenie wątroby; Wiedz jak

  • 1 czerwca, 2024
  • 4 min read
Rak wątroby: Masło orzechowe może powodować raka i uszkodzenie wątroby;  Wiedz jak


Masło orzechowe to popularny produkt do smarowania i dobre źródło białka. Może to jednak być niebezpieczne, ponieważ według kontrowersyjnego australijskiego naturopaty masło orzechowe zawiera dużą liczbę aflatoksyn, które powodują choroby wątroby i raka, zwłaszcza u dzieci. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

Aflatoksyny zawarte w orzeszkach ziemnych mogą powodować zarówno ostre, jak i przewlekłe zatrucie, prowadzące do ostrego uszkodzenia wątroby, marskości, a nawet śmierci

Mówi się, że masło orzechowe należy do najbardziej pożywnych i bogatych w białko produktów spożywczych, bogatych w żelazo, magnez oraz witaminy B6 i E. Potencjalne korzyści ze stosowania orzeszków ziemnych i masła orzechowego obejmują regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz wspieranie zdrowia serca. Jednak ten chrupiący produkt może również powodować uszkodzenie wątroby i zagrażającego życiu raka.

Według kontrowersyjnej australijskiej naturopatki Barbary O’Neill aflatoksyny obecne w orzeszkach ziemnych mogą powodować zarówno ostre, jak i przewlekłe zatrucia, które skutkują uszkodzeniem wątroby, marskością wątroby, a nawet śmiercią. O’Neill twierdzi, że na Filipinach pojawił się niepokojący wzorzec – dzieci, niektóre nawet w wieku 8 lat, w zastraszającym tempie umierały na raka wątroby.

Warto przeczytać!  Dysproporcje w zakresie białka w diecie w Indiach: rozwiązanie problemu niedożywienia i otyłości

Aflatoksyna to rodzaj toksyny wywoływanej przez grzyby – niektóre rodzaje Aspergillus które występuje naturalnie w gorącym i wilgotnym klimacie. Nazywa się go cichym zabójcą, ponieważ nie zmienia smaku potraw. Aflatoksyny odpowiadają za aż 28% wszystkich przypadków raka wątroby. Prowadzi także do zahamowania wzrostu w dzieciństwie i immunosupresji. Aflatoksyny nie ulegają łatwo rozkładowi podczas normalnych procesów gotowania, a aflatoksyna B1 jest klasyfikowana jako substancja rakotwórcza dla ludzi.


Źródło