Rak wątroby: Masło orzechowe może powodować raka i uszkodzenie wątroby; Wiedz jak
Masło orzechowe to popularny produkt do smarowania i dobre źródło białka. Może to jednak być niebezpieczne, ponieważ według kontrowersyjnego australijskiego naturopaty masło orzechowe zawiera dużą liczbę aflatoksyn, które powodują choroby wątroby i raka, zwłaszcza u dzieci. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Aflatoksyny zawarte w orzeszkach ziemnych mogą powodować zarówno ostre, jak i przewlekłe zatrucie, prowadzące do ostrego uszkodzenia wątroby, marskości, a nawet śmierci
Mówi się, że masło orzechowe należy do najbardziej pożywnych i bogatych w białko produktów spożywczych, bogatych w żelazo, magnez oraz witaminy B6 i E. Potencjalne korzyści ze stosowania orzeszków ziemnych i masła orzechowego obejmują regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz wspieranie zdrowia serca. Jednak ten chrupiący produkt może również powodować uszkodzenie wątroby i zagrażającego życiu raka.
Według kontrowersyjnej australijskiej naturopatki Barbary O’Neill aflatoksyny obecne w orzeszkach ziemnych mogą powodować zarówno ostre, jak i przewlekłe zatrucia, które skutkują uszkodzeniem wątroby, marskością wątroby, a nawet śmiercią. O’Neill twierdzi, że na Filipinach pojawił się niepokojący wzorzec – dzieci, niektóre nawet w wieku 8 lat, w zastraszającym tempie umierały na raka wątroby.
Aflatoksyna to rodzaj toksyny wywoływanej przez grzyby – niektóre rodzaje Aspergillus które występuje naturalnie w gorącym i wilgotnym klimacie. Nazywa się go cichym zabójcą, ponieważ nie zmienia smaku potraw. Aflatoksyny odpowiadają za aż 28% wszystkich przypadków raka wątroby. Prowadzi także do zahamowania wzrostu w dzieciństwie i immunosupresji. Aflatoksyny nie ulegają łatwo rozkładowi podczas normalnych procesów gotowania, a aflatoksyna B1 jest klasyfikowana jako substancja rakotwórcza dla ludzi.
Według ekspertów połowa światowej populacji jest chronicznie narażona na aflatoksyny, które występują w dużych ilościach w maśle orzechowym wytwarzanym ze spleśniałych orzeszków ziemnych, spożywanym przez miliony osób.
Dzieje się tak dlatego, że orzeszki ziemne rosną pod ziemią, gdzie mogą zostać skolonizowane Aspergillus. Według National Cancer Institute na większości obszarów nie zgłoszono żadnych ognisk chorób związanych z aflatoksynami, istnieją jednak obawy dotyczące długoterminowego wpływu aflatoksyn na zdrowie, szczególnie w krajach rozwijających się.
Inne czynniki ryzyka raka wątroby
Kilka innych czynników ryzyka związanych z chorobami wątroby lub rakiem to:
Alkohol
Nadmierne spożycie alkoholu zwiększa ryzyko raka wątroby, marskości lub bliznowacenia wątroby. „Piwny brzuch” – otyłość to kolejny czynnik ryzyka.
Niektóre schorzenia
Niektóre schorzenia również zwiększają ryzyko, w szczególności cukrzyca, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i hemochromatoza – która występuje, gdy organizm gromadzi zbyt dużo żelaza.
Ponadto zarówno wirusowe zapalenie wątroby typu B, jak i C mogą powodować marskość wątroby, co znacznie zwiększa ryzyko raka wątroby. W Afryce Subsaharyjskiej i Azji Południowo-Wschodniej występuje wysoki wskaźnik zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu B i C, co wynika częściowo z niższego poziomu szczepień, częściowo z mniejszego użycia jednorazowych igieł i sprzętu medycznego oraz z powszechnej praktyki ponownego używania igieł do akupunktury.
Według statystyk rak wątroby występuje częściej u mężczyzn niż u kobiet. Chociaż przyczyny są niejasne, wydaje się, że są one związane z wpływem męskich hormonów na okres dojrzewania i rozwoju. Nie ma bezpośredniego związku z testosteronem.