Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może przyspieszyć starzenie się komórek
Nowe badania sugerują, że dieta bogata w składniki odżywcze i z niewielką ilością dodanego cukru może spowolnić tempo biologicznego starzenia się u kobiet.
W nowym badaniu opublikowanym w poniedziałek (29 lipca) w czasopiśmie Sieć JAMA otwartaNaukowcy odkryli, że kobiety w średnim wieku, które spożywały więcej produktów bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, miały „młodziej wyglądające” komórki niż te, których dieta była uboga w składniki odżywcze.
Oceniono młodość komórek, badając znaczniki chemiczne, znane jako grupy metylowe, znajdujące się na ich powierzchni. DNA cząsteczki. Te znaczniki modyfikują aktywność określonych genów bez zmiany podstawowego kodu DNA — proces znany jako modyfikacja epigenetycznaWzór tych grup metylowych zmienia się wraz z wiekiem, co uważa się za czynnik przyczyniający się do przyspieszone starzenie się komórek.
Choć diety bogate w składniki odżywcze wiążą się ze spowolnieniem procesu starzenia, dodane cukry zdają się osłabiać ten efekt.
Powiązany: Krótkotrwała dieta wegańska może spowolnić proces starzenia, ale pozostają pytania
W badaniu kobiety, które spożywały większe ilości dodanych cukrów, wykazywały oznaki przyspieszonego starzenia się komórek w porównaniu z innymi, nawet jeśli stosowały zdrową dietę, odkryli naukowcy. „Dodane cukry” odnoszą się do cukrów dodawanych do żywności w trakcie produkcjitakich jak te zawarte w napojach słodzonych cukrem i wypiekach, w przeciwieństwie do cukrów naturalnie występujących w mleku, owocach i warzywach.
Nowe badanie jest jednym z pierwszych, które wykazało związek między spożyciem dodanego cukru a tak zwanym starzeniem się epigenetycznym, powiedzieli autorzy. Jest to również pierwsze badanie tego związku zarówno u czarnoskórych, jak i białych kobiet w średnim wieku, zauważyli. Uczestnicy mieli średnio 39 lat.
„Wiedzieliśmy, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z pogorszenie zdrowia metabolicznego i wczesnej choroby, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny” – powiedział współautor badania Elissa Epelprofesor psychiatrii na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco, powiedział w oświadczenie.
„Teraz wiemy, że przyczyną tej zależności jest przyspieszone starzenie epigenetyczne i jest to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza zdrową długowieczność” – dodała.
Epel i współpracownicy przeanalizowali zapisy dotyczące żywności skatalogowane przez 342 kobiety w ciągu trzech, nie następujących po sobie dni. Następnie zespół ocenił dietę każdej kobiety na podstawie tego, jak ściśle przestrzegała ona różnych ustalonych diet. Obejmowały one: dieta śródziemnomorskaktóry jest bogaty w rośliny, pełne ziarna i nienasycone tłuszcze, a ubogi w czerwone mięso, tłuszcze nasycone i cukry. Inny, podobna dietanazywany Alternatywny indeks zdrowego odżywianiakładzie szczególny nacisk na produkty spożywcze i składniki odżywcze, o których uważa się, że zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Naukowcy opracowali również nową miarę spożycia składników odżywczych zwaną „Epigenetic Nutrient Index”. Obejmuje ona składniki odżywcze powiązane z procesami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi w organizmie, a także z utrzymaniem i naprawą DNA. Na przykład obejmuje witaminy A, C, B12 i E, a także kwas foliowy i magnez.
Oprócz oceny diety uczestników, zespół ocenił, ile dodanego cukru spożywały kobiety — wahało się to od 0,1 do 11 uncji (2,7 do 316 gramów) dodanego cukru dziennie. Zespół obliczył wiek epigenetyczny uczestników, badając metylację DNA komórek w próbkach śliny.
Dane te ujawniły powiązania między dietą a starzeniem się komórek, jednak odzwierciedlały one jedynie fragmentaryczny obraz.
Wyniki potwierdzają tezę, że spożywanie pożywnych produktów o niskiej zawartości dodanego cukru może poprawić stan zdrowia człowieka, rozumiany jako okres życia, w którym cieszymy się zdrowiem, a nie tylko przeżywamy.
Autorzy artykułu piszą jednak, że potrzeba więcej badań, aby ocenić, w jaki sposób stosowanie tych diet może wpłynąć na starzenie się epigenetyczne w dłuższej perspektywie.
Niniejszy artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej.
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się dlaczego niektórzy ludzie budują mięśnie łatwiej niż inni Lub dlaczego piegi pojawiają się na słońcu? Wyślij nam swoje pytania dotyczące tego, jak działa ludzkie ciało społeczność@livescience.com wpisując w temacie wiadomości „Health Desk Q”, a być może znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie na stronie internetowej!