Zdrowie

To jest żywność ultraprzetworzona, której nigdy nie kupuję

  • 22 sierpnia, 2024
  • 4 min read
To jest żywność ultraprzetworzona, której nigdy nie kupuję


Im więcej wiemy o żywności wysoko przetworzonej, tym bardziej zdajemy sobie sprawę, jak niekorzystnie wpływa ona na ogólny stan zdrowia.

Według lekarzy z Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego regularne spożywanie żywności wysoko przetworzonej może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób, takich jak choroby serca i demencja.

Żywność wysoko przetworzona zazwyczaj zawiera dużo cukru i soli i jest wytwarzana ze składników, „których normalnie nie znajdziemy w naszej kuchni” – powiedziała w lipcu w wywiadzie dla CNBC Make It Jinan Banna, dietetyk i profesor żywienia na Uniwersytecie Hawajskim.

Gdyby Banna musiała wybrać żywność ultraprzetworzoną nr 1, której by unikała, byłaby to cola, powiedziała. Ale inny szybki i łatwy, ale niezdrowy wybór również nie spełnia jej standardów zdrowotnych.

Dietetyk twierdzi, że zupa instant to „nie jest coś, co kupuję”

„Generalnie w ogóle nie jem zupy instant” – mówi Banna w wywiadzie dla CNBC Make It. „To nie jest coś, co kupuję. A gdybym jadł zupę w ogóle, przygotowywałbym ją sam”.

Banna uważa, że ​​zupy instant, które zazwyczaj zawierają makaron i saszetki z przyprawami, są zazwyczaj bogate w sód i tłuszcze nasycone. Zazwyczaj mają też mało błonnika.

Warto przeczytać!  Miesiąc świadomości zapalenia wątroby promuje badania przesiewowe i szczepienia

„Generalnie rzecz biorąc, nie uważam zupy instant za zbyt zdrową żywność” – mówi w wywiadzie dla Make It.

Według Banny produkty o wysokiej zawartości sodu lub tłuszczów nasyconych mogą przyczyniać się do rozwoju przewlekłych chorób, takich jak choroby serca.

„Oczywiście, potrzebujemy trochę sodu, więc mówimy o nadmiernym spożyciu jako o problemie tutaj”.

Jeśli sięgasz po zupę błyskawiczną, rozważ wybór zupy w puszce, która ma niską zawartość sodu i zawiera warzywa oraz fasolę – sugeruje.

Jeśli chodzi o zawartość sodu i substancji nasyconych, „dobrym sposobem na zrozumienie, czy produkt ma niską czy wysoką zawartość tych składników odżywczych, byłoby zastosowanie reguły 5/20” — mówi Banna.

„Możesz więc spojrzeć na dzienną wartość i jeśli dzienna wartość wynosi 5% lub mniej, możesz ogólnie uznać, że jest to niskie źródło tego składnika odżywczego. Jeśli 20% lub więcej, to jest to wskazówka, że ​​ma całkiem sporo”.

Możesz również przygotować własną zupę w domu, która zazwyczaj będzie miała znacznie mniej sodu, a także możesz dodać ulubione warzywa i fasolę, aby uzyskać błonnik, mówi. Większość Amerykanów nie otrzymuje wystarczającej ilości błonnika, a składnik odżywczy jest ważny dla „zdrowego trawienia i utrzymania zdrowej wagi”, dodaje.

Warto przeczytać!  Hałas komunikacyjny może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, takich jak zawał serca, cukrzyca, udar mózgu: badania | Zdrowie

Ale jeśli zupa instant jest jedną z twoich ulubionych potraw, nie martw się. „Czasami nie będzie problemu, jeśli ją zjesz” – mówi Banna. „Wszystkie potrawy się zmieszczą [in your diet] z umiarem.”

Chcesz odnieść większy sukces i mieć większą pewność siebie w zarządzaniu swoimi pieniędzmi? Brać CNBC Make It to nowy kurs onlineNasi doświadczeni instruktorzy pomogą Ci opanować Twoje pieniądze i odkryć praktyczne strategie, aby zwiększyć oszczędności, zmniejszyć zadłużenie i pomnożyć swój majątek — w sposób, który najlepiej Ci odpowiada. Zapisz się na „Osiągnij dobrobyt finansowy: bądź szczęśliwszy, bogatszy i bardziej bezpieczny finansowo„aby rozpocząć swoją podróż do wolności finansowej już dziś! Otrzymaj 30% zniżki z kodem kuponu EARLYBIRD do 2 września 2024 r.

Plus, zapisz się na newsletter CNBC Make It aby uzyskać porady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w pracy, w finansach i w życiu.

5 toksycznych produktów dla mózgu, których należy unikać, według dietetyka z Harvardu


Źródło