Zdrowie

Według dietetyków 4 produkty dodające energii

  • 16 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Według dietetyków 4 produkty dodające energii


Według ekspertów te cztery rodzaje żywności są kluczem do uzyskania większej ilości energii.

1. Węglowodany złożone

Proste węglowodany, w tym biały chleb, szybko rozkładają się na cukier i natychmiast prowadzą do skoków poziomu cukru we krwi, powiedziała CNBC Make It w styczniu 2023 r. dr Nancy Rahnama, internista i dietetyk kliniczny.

„A wszystko, co osiągnie szczyt, rozbije się” – powiedział Rahnama. „Ta wysokiej klasy awaria i spalanie w ciągu dnia prowadzi do zmęczenia, drażliwości, zmian nastroju, bólów głowy, głodu [and] pragnienia.”

Według American Heart Association węglowodany złożone, w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, są „trawione wolniej i powodują wolniejsze uwalnianie glukozy do krwioobiegu”.

Spożywanie złożonych węglowodanów na śniadanie może pomóc Ci poczuć energię na cały dzień, powiedziała w zeszłym roku zarejestrowanej dietetyk Maya Feller CNBC Make It.

Węglowodany złożone, które Feller i inni eksperci sugerują, aby spożywać je w celu uzyskania większej ilości energii, to:

  • Chleb pszeniczny
  • Słodkie ziemniaki
  • Owsianka
  • Nasiona dyni
  • Jabłka
  • Ciecierzyca

2. Pokarmy bogate w błonnik

Wszyscy możemy spożywać więcej błonnika w naszej diecie. Niedawne badanie pokazuje, że większość Amerykanów nie odżywia się wystarczająco.

Warto przeczytać!  9 trików zwiększających dzienne spożycie białka

Okazuje się, że według Rahnamy spożywanie pokarmów bogatych w błonnik na samym szczycie dnia może być świetnym sposobem na zwiększenie energii.

Oto kilka produktów bogatych w błonnik zalecanych przez dietetyków:

  • Jagody
  • Komosa ryżowa
  • Śliwki
  • Warzywa liściaste, zwłaszcza szpinak

Aby włączyć te produkty do swoich posiłków, możesz delektować się mieszanką jagód i suszonych śliwek w koktajlu lub zjeść zieloną sałatę liściastą z komosą ryżową.

3. Tłuszcze zdrowe dla serca

Powszechną grupą produktów spożywczych, która według dietetyków może służyć jako świetny dodatek energetyczny, są tłuszcze zdrowe dla serca.

Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 wspierają zdrowie mózgu, a tłuste ryby, takie jak łosoś i sardynki, mogą poprawić nastrój i obniżyć poziom depresji, powiedziała CNBC Make It w 2022 roku Patricia Bannan, dietetyczka i specjalistka od żywienia.

Depresja może obniżyć poziom energii i zaburzyć zdolność do produktywności.

Bannan zauważył również, że tłuszcze nienasycone „mogą pomóc w powstrzymaniu stanu zapalnego i obniżeniu ciśnienia krwi, które są ważne dla zdrowia mózgu”.

Tłuszcze zdrowe dla serca, które możesz wziąć pod uwagę to:

  • Awokado
  • tofu
  • Oliwki
  • Sardynki
  • Gorzka czekolada
  • Łosoś
Warto przeczytać!  „Cukier zamienia się w tłuszcz w wątrobie i może mieć wpływ na dzieci już w wieku 9 lat”

4. Woda

Może się to wydawać proste, ale często można je przeoczyć jako sposób na zwiększenie energii. Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom uczucie odwodnienia może wpływać na nastrój i powodować uczucie ospałości.

Z drugiej strony, przyjmowanie wystarczającej ilości wody w ciągu dnia może pomóc „utrzymać poziom energii poprzez utrzymanie energii mięśni” – stwierdziła Lauren Manaker, dyplomowana dietetyczka, w artykule, który napisała dla CNBC Make It.

Nadal nie ustalono, ile dokładnie wody należy pić każdego dnia, zwłaszcza biorąc pod uwagę różne czynniki, takie jak ilość wykonywanej aktywności fizycznej. Nie zaszkodzi jednak sięgnąć po szklankę wody, gdy czujesz się zmęczony i przydałby się zastrzyk energii.

Chcesz zarobić dodatkowe pieniądze poza swoją codzienną pracą? Zapisać się do Nowy kurs online CNBC Jak zarabiać pasywny dochód w Internecie aby poznać popularne źródła dochodu pasywnego, wskazówki na początek i historie sukcesu z życia wzięte. Zarejestruj się już dziś i zaoszczędź 50% dzięki kodowi rabatowemu EARLYBIRD.

Plus, zapisz się do newslettera CNBC Make It’s aby uzyskać porady i wskazówki dotyczące osiągnięcia sukcesu w pracy, z pieniędzmi i w życiu.


Źródło

Warto przeczytać!  Przełomowe badanie ujawnia ponad 100 nowych regionów genomu powiązanych z ciśnieniem krwi