Zalecenia dietetyczne promujące zbilansowaną dietę: 8 kluczowych zaleceń zdrowego odżywiania | Zdrowie
![Zalecenia dietetyczne promujące zbilansowaną dietę: 8 kluczowych zaleceń zdrowego odżywiania | Zdrowie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/pexels-anna-pou-9345670_1718851634460_1718851664533-770x470.jpg)
Nowe Delhi
Zarafshan ShirazNiedawno Narodowy Instytut Żywienia (NIN) w Hyderabad opublikował długo oczekiwane indyjskie wytyczne żywieniowe na rok 2024, które są skierowane do ogółu populacji i zawierają praktyczne porady dla specjalistów ds. żywienia, jednak nie są one przeznaczone dla osób z istniejącymi schorzeniami ani osób hospitalizowanych . Jak wynika z publikacji, w wytycznych zwrócono uwagę na kluczową kwestię niezdrowych nawyków żywieniowych, które przyczyniają się do 56,4% obciążenia chorobami w Indiach.
![Wskazówki dietetyczne promujące zbilansowaną dietę: 8 kluczowych zaleceń zdrowego odżywiania (fot. na Pexels) Wskazówki dietetyczne promujące zbilansowaną dietę: 8 kluczowych zaleceń zdrowego odżywiania (fot. na Pexels)](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/Zalecenia-dietetyczne-promujace-zbilansowana-diete-8-kluczowych-zalecen-zdrowego-odzywiania.jpg)
W dokumencie podkreślono potrzebę promowania zdrowych nawyków żywieniowych i zapobiegania chorobom przewlekłym związanym z dietą, co obejmuje przeciwdziałanie wzrostowi spożycia wysoko przetworzonej żywności, nadmiernemu spożyciu cukru i niezdrowych tłuszczów w połączeniu ze spadkiem aktywności fizycznej. Ponadto ograniczony dostęp do różnorodnych grup żywności i niedobory mikroelementów dodatkowo pogłębiają problem, tworząc sytuację związaną zarówno z nadwagą/otyłością, jak i niedożywieniem.
Kluczowe zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania:
W wywiadzie dla HT Lifestyle Edwina Raj, dyrektor ds. usług – żywienia klinicznego i dietetyki w szpitalu Aster CMI w Bangalore, podkreśliła:
- Redukcja cukru: Wytyczne zalecają ograniczenie dziennego spożycia cukru do 20–25 gramów dla zdrowego człowieka. Dodatkowo zniechęcają do spożywania w codziennej diecie produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczów nasyconych (HFSS).
- Zdrowe tłuszcze: Chociaż zaleca się umiarkowane spożycie olejów kuchennych ze względu na ich przetwarzanie, wytyczne zachęcają do zwiększania spożycia zdrowych tłuszczów z orzechów i ryb.
- Bezpieczne i zrównoważone metody gotowania:
- Naczynia gliniane są promowane ze względu na bezpieczeństwo, przyjazność dla środowiska, możliwość zużycia mniejszej ilości oleju i zachowanie składników odżywczych.
- Naczynia granitowe są uważane za bezpieczne, chyba że mają powłokę teflonową.
- Patelnie z powłoką teflonową z powłoką nieprzywierającą stwarzają ryzyko, jeśli zostaną nagrzane do temperatury powyżej 170°C i należy je wyrzucić, jeśli powłoka jest zużyta lub uszkodzona.
- Proso dla zdrowia jelit: Wytyczne zalecają włączenie 30–40% prosa do dziennego spożycia zbóż ze względu na bogatą zawartość błonnika i niezbędnych składników odżywczych korzystnych dla zdrowia jelit.
- Świadome wybory żywieniowe: Wytyczne zawierają informacje na temat bezpieczeństwa żywności i etykietowania, aby umożliwić konsumentom dokonywanie zdrowych wyborów przy zakupie pakowanych produktów spożywczych.
- „Mój talerz dnia”: Ponownie zaakcentowano koncepcję „Mój talerz dnia”, aby zwiększyć świadomość na temat włączania do diety dziesięciu różnych grup żywności.
- Mikrogreeny dla dodatkowego odżywiania: Wytyczne zalecają włączanie mikrogreenów do codziennych posiłków.
- Odpowiedzialna suplementacja białka: Uwaga ostrzegawcza odradza rutynowe stosowanie odżywek białkowych przez osoby zdrowe i sportowców. Długotrwałe, wysokie spożycie takich suplementów może zwiększyć ryzyko dla zdrowia, w tym uszkodzenie nerek, ze względu na potencjalne dodatki i sztuczne składniki.
Spożycie alkoholu:
- Wytyczne przestrzegają przed przekraczaniem tygodniowego spożycia alkoholu o 2 miarki (każda zawierająca 30 ml alkoholu etylowego). Uznają jednak, że w oparciu o aktualne dowody kliniczne nie ma konkretnych zaleceń ani bezpiecznych limitów dla indyjskich mężczyzn i kobiet.
W raporcie podkreślono, że wytyczne te mają na celu podniesienie ogólnej świadomości i zapobieganie chorobom cywilizacyjnym w populacji ogólnej. Stanowią one również podstawowe źródło informacji dla specjalistów zajmujących się żywieniem, jednak konsultacja z wykwalifikowanym dietetykiem w celu uzyskania spersonalizowanych wskazówek jest kluczowa, szczególnie w przypadku osób z istniejącymi schorzeniami lub osób hospitalizowanych.