Zdrowie

Żywność ultraprzetworzona – niektóre bardziej niż inne – powiązana z przedwczesną śmiercią | Aktualności

  • 15 maja, 2024
  • 4 min read
Żywność ultraprzetworzona – niektóre bardziej niż inne – powiązana z przedwczesną śmiercią |  Aktualności


15 maja 2024 r. — Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci Zdrowie.

Badanie opublikowano 8 maja w The BMJ. Autorem korespondentem był Mingyang Song, profesor nadzwyczajny epidemiologii klinicznej i żywienia.

„Zarówno społeczeństwo, jak i społeczność naukowa wykazały duże zainteresowanie zrozumieniem wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie, która obecnie stanowi ponad 60% dziennych kalorii Amerykanów” – stwierdził Song w artykule z 8 maja w Washington Post.

Chociaż w wielu badaniach analizowano żywność ultraprzetworzoną, Song i współpracownicy dodali nową warstwę: skupili się na konsekwencjach zdrowotnych określonych jej rodzajów. Dokonali tego, badając dietę i wyniki zdrowotne ponad 114 000 dorosłych Amerykanów biorących udział w badaniach Nurses’ Health Studies I i II oraz Health Professionals Follow-up Study, którzy co cztery lata przez ponad trzydzieści lat zgłaszali swoje nawyki żywieniowe. Naukowcy określili ilościowo dzienne spożycie ultraprzetworzonej żywności przez uczestników w dziewięciu podgrupach: ultraprzetworzone pieczywo i produkty śniadaniowe; tłuszcze, przyprawy i sosy; Pakowane słodkie przekąski i desery; napoje słodzone i sztucznie słodzone; dania gotowe do spożycia; przetworzone mięso; Pakowane pikantne przekąski; desery na bazie mleka; i różne. Uczestnicy, którzy spożywali najmniej ultraprzetworzoną żywność, jedli trzy porcje dziennie; uczestnicy, którzy spożywali najwięcej, zjadali około siedmiu porcji dziennie. W okresie objętym badaniem 48 193 uczestników zmarło z przyczyn takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego i choroby neurodegeneracyjne.

Warto przeczytać!  Duże spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych w średnim wieku

Badanie wykazało, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej ultraprzetworzonej żywności, byli o 4% bardziej narażeni na ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, a także o 8% wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych w porównaniu z tymi, którzy jedli najmniej ultra-przetworzonej żywności. żywność przetworzona. Przetworzone mięso było rodzajem żywności najsilniej powiązanym ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Napoje słodzone cukrem i sztucznie słodzone, desery na bazie nabiału oraz ultraprzetworzona żywność śniadaniowa również wykazały związek z wyższą śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, podobnie jak podgrupa „różne”, która obejmowała głównie sztuczne słodziki.

Naukowcy zauważyli, że ostatecznie najważniejsza dla zdrowia jest ogólna jakość diety, a żywność ultraprzetworzona to zróżnicowana kategoria, obejmująca wiele produktów uznawanych za zdrowe.

„Na przykład płatki zbożowe czy pieczywo pełnoziarniste są również uważane za żywność ultraprzetworzoną, ale zawierają różne korzystne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały” – stwierdził Song w artykule CNN z 9 maja. „Z drugiej strony uważam, że ludzie powinni unikać lub ograniczać spożycie niektórych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, takich jak przetworzone mięso, napoje słodzone cukrem, a także napoje potencjalnie sztucznie słodzone”.

Warto przeczytać!  Osoby pozbawione głosu wewnętrznego mają gorszą pamięć werbalną

Dodał: „Jeśli ludzie będą przestrzegać ogólnie zdrowej diety, nie sądzę, że powinni się bać”.

Przeczytaj badanie: Związek spożycia żywności ultraprzetworzonej ze śmiertelnością ze wszystkich przyczyn i ze śmiertelnością specyficzną: populacyjne badanie kohortowe

Przeczytaj artykuł w Washington Post: Wysoki poziom ultraprzetworzonej żywności związany z przedwczesną śmiercią i problemami z mózgiem

Przeczytaj artykuł w CNN: Oto ultraprzetworzona żywność, której najbardziej należy unikać, według 30-letniego badania

Zdjęcie: iStock/monticello




Źródło