Gotowanie

Młoda kapusta na obiad. Wyborne przepisy Dominiki Wójciak, zwyciężczyni MasterChefa. Zupa pho, kapusta duszona i kimchi

  • 9 sierpnia, 2022
  • 7 min read
Młoda kapusta na obiad. Wyborne przepisy Dominiki Wójciak, zwyciężczyni MasterChefa. Zupa pho, kapusta duszona i kimchi

Młoda kapusta ma teraz swój czas i warto ją wykorzystać. Dominika Wójciak, autorka książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przedstawia inspirujące przepisy m.in. na obiady. W jednym z rozdziałów główną rolę gra właśnie młoda kapusta. Wypróbuj przepisy zwyciężczyni programu „MasterChef” na zupę pho z kapustą i pieczarkami, młodą kapustę duszoną z białym winem i makiem oraz kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim. Niebo w gębie!

Spis treści

Dominika Wójciak jest zwyciężczynią 3. edycji programu „MasterChef” w 2015 roku. Pochodzi z miejscowości Sidziny, w województwie małopolskim. Laureatka programu opublikowała kilka książek kucharskich: „Kulinarne opowieści”, „Ziarno”, warzywo. 100 sposobów na jarzynę”, a także najnowszej – „Jednogarnkowa Jarzynova” z przepisami na wegetariańskie dania. Na swoim instagramowym profilu „Jarzynova” przedstawia sposoby na pyszną kuchnię roślinną. Obecnie obserwuje ją 67 tysięcy osób. Nam zwyciężczyni MasterChefa poleciła przepisy z młodą kapustą w roli głównej.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia dań Dominiki Wójciak

Zobacz galerię(7 zdjęć)

Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach produktu mamy około 40 kalorii. Młoda kapusta to także świetne źródło witaminy C, K, A i E. Wspiera organizm w walce z przeziębieniami, a regularne spożycie kapusty wzmacnia odporność. Ponadto jedząc młodą kapustę dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak:

  • potas,
  • mangan,
  • siarka,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo.

W maju najchętniej sięgamy po młodą kapustę. Można ją przygotować w formie zasmażanej, z koperkiem lub po prostu gotowaną. Młoda kapusta znakomicie smakuje z okrasą. Warto przygotować ją z:

  • kiełbasą,
  • boczkiem,
  • śmietaną.

Młoda kapusta to także świetny składnik do bigosu, łazanek a także jako składnik domowej surówki. Z młodej kapusty można też zrobić kapuśniak, farsz do naleśników lub użyć jako składnik do placków ziemniaczanych.

Warto przeczytać!  Ciasto bananowe z polewą serową

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal prezentujemy 3 przepisy z książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę”. Wśród nich są inspiracje łączące kuchnię azjatycką z kuchnią wegetariańską. M.in. zupa pho z kapustą i pieczarkami, młoda kapusta duszona z białym winem i makiem oraz kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim.

W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” znajdują się przepisy na pyszne dania z kapusty.
W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” znajdują się przepisy na pyszne dania z kapusty. materiały prasowe Wydawnictwo Pascal

4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut gotowania bulionu

Składniki:

  • 30–40 g makaronu ryżowego
  • 1/4 główki białej kapusty (najlepiej młodej)
  • 2 małe kapusty pak choy (opcjonalnie)
  • 1 marchewka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g zwartego tofu (opcjonalnie)
  • 2–4 papryczki chili
  • 1 pęczek dymki
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 2 garści liści mięty
  • 2 garści liści bazylii lub kolendry
  • 1 łyżka sosu hosin (opcjonalnie)
  • 1 limonka

Bulion

  • 1 duża cebula
  • korzeń imbiru (5 cm)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek kory cynamonu (3 cm)
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 kapsułka kardamonu (najlepiej czarnego, wędzonego)
  • 1 1/2 l wody
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion.
  2. Cebulę i imbir dokładnie umyj, nie obieraj. Cebulę pokrój na ćwiartki lub w grube krążki, imbir potnij na plastry.
  3. Opiecz cebulę i imbir na palniku gazowym, a jeśli go nie masz, wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill i piecz, aż warzywa mocno się przypieką, a nawet przypalą.
  4. Do garnka, w którym będziesz gotować bulion, wrzuć przyprawy, podpraż je przez 2 minuty, aż zaczną pachnieć.
  5. Dodaj opieczone cebulę i imbir, wodę i 1/2 łyżeczki soli.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Przecedź przez drobne sito i dopraw solą. Na 4 porcje wystarczy połowa bulionu, resztę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet przez tydzień, możesz ją też zamrozić.
  8. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  9. Umyj wszystkie warzywa, marchewkę obierz.
  10. Kapustę poszatkuj na mandolinie lub pokrój w cienkie paski.
  11. Pak choy podziel wzdłuż na ćwiartki, a marchewkę pokrój w słupki.
  12. Pieczarki przekrój na połówki, tofu pokrój w kostkę.
  13. Papryczki i dymkę posiekaj.
  14. W miseczkach rozdziel porcje makaronu, poszatkowaną kapustę, marchewki, tofu, papryczki, dymkę, kiełki oraz zioła.
  15. Podgrzej mocno połowę bulionu, tak by był bardzo gorący. Wrzuć do niego ćwiartki pak choy i pieczarki na 5 minut.
  16. Po tym czasie dodaj do bulionu sos hosin i od razu rozlej bulion do przygotowanych miseczek.
  17. Podawaj natychmiast z ćwiartką limonki.
Warto przeczytać!  Przepis na domowe ciastka i sos

4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 1 młoda biała kapusta lub kapusta włoska
  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (możesz zastąpić sokiem z ½ cytryny)
  • 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Zewnętrzne liście kapusty wyrzuć. Kapustę umyj i poszatkuj lub pokrój na cienkie paski.
  2. W garnku z pokrywką rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
  3. Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
  4. Dodaj czosnek starty trzonkiem noża z odrobiną soli na pastę oraz mak.
  5. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
  6. Dodaj kapustę, posól ją, by szybciej zmiękła.
  7. Starannie wymieszaj i przykryj pokrywką.
  8. Po 10 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj wino i przecier pomidorowy albo sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  9. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut, aż kapusta będzie miękka, a płyn niemal całkiem odparuje.
  10. Wtedy dodaj śmietankę.
  11. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, wmieszaj posiekane zioła.
  12. Podawaj od razu z kromką ulubionego chleba lub z młodymi gotowanymi ziemniakami.
Warto przeczytać!  Crudites | Krytyk receptury

2 słoiki o pojemności 1 l
Czas przygotowania: 20 minut + 4–7 dni kiszenia

  • 2 młode kapusty
  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego (poza sezonem możesz zastąpić dymką)
  • 5 ząbków czosnku
  • korzeń imbiru (5 cm)
  • 1–2 łyżki średnio ostrego chili w proszku (polecam koreańskie gochugaru)
  • 3–5 łyżek soli

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i pokrój na kawałki o wielkości 2 x 2 cm.
  2. Kalarepę i marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Posiekaj grubo czosnek niedźwiedzi, a czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej dłońmi, mocno ugniatając i wmasowując w kapustę sól i przyprawy, tak by warzywa puściły jak najwięcej soku.
  5. Jeśli chcesz, by kimchi było bardzo pikantne, dodaj 2 łyżki chili. Spróbuj kapustę. Powinna być nieco bardziej słona niż w efekcie końcowym, więc w zależności od upodobań dodaj więcej soli.
  6. Odstaw mieszankę na 30 minut, po tym czasie przełóż kimchi do słoików i bardzo mocno ugnieć.
  7. Pozostały w misce sok podziel między słoiki. Ugnieć kimchi, tak by warzywa były całkowicie zanurzone w soku.
  8. Przykryj słoiki gazą i ustaw na talerzu lub desce, bo fermentujący sok może wyciekać.
  9. Ustaw słoiki w ciepłym przewiewnym miejscu na 4–7 dni.
  10. Kimchi każdego dnia będzie intensywniejsze w smaku, więc kiedy osiągnie taki smak, jaki lubisz, zamknij szczelnie słoiki i przełóż je do lodówki. W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez rok.

Życzymy smacznego!

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Źródło