Zdrowie

Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO

  • 7 czerwca, 2024
  • 3 min read
Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO


Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO

Mężczyzna został zabrany do szpitala w Meksyku 24 kwietnia i zmarł tego samego dnia. (Reprezentacyjny

Genewa, Szwajcaria:

Mężczyzna zakażony ptasią grypą H5N2 – pierwszym potwierdzonym zakażeniem człowieka tym szczepem – zmarł z wielu powodów – podała w piątek WHO, dodając, że dochodzenie jest w toku.

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła w środę, że w Meksyku zgłoszono pierwszy potwierdzony laboratoryjnie przypadek zakażenia u ludzi wirusem ptasiej grypy H5N2.

Ministerstwo zdrowia Meksyku poinformowało, że 59-letni mężczyzna „w przeszłości cierpiał na przewlekłą chorobę nerek, cukrzycę typu 2 i długotrwałe układowe nadciśnienie tętnicze”.

Był przykuty do łóżka przez trzy tygodnie przed wystąpieniem ostrych objawów, u których 17 kwietnia wystąpiła gorączka, duszność, biegunka, nudności i ogólne złe samopoczucie.

Mężczyzna został zabrany do szpitala w Meksyku 24 kwietnia i zmarł tego samego dnia.

„Śmierć jest śmiercią wieloczynnikową, a nie śmiercią, którą można przypisać wirusowi H5N2” – powiedział w piątek na konferencji prasowej w Genewie rzecznik WHO Christian Lindmeier.

„Pacjent zgłosił się do szpitala po tygodniach wieloczynnikowego podłoża wielu innych chorób.”

Lindmeier powiedział, że jego ciało zostało następnie rutynowo przebadane na obecność grypy i innych wirusów i wykryto H5N2.

Warto przeczytać!  Pacjenci z AF w wieku poniżej 65 lat są obciążeni wysokimi czynnikami ryzyka i mają więcej niekorzystnych wyników

Zidentyfikowano siedemnaście kontaktów tej sprawy w szpitalu. Wszystkie uzyskały wynik negatywny na obecność grypy.

W miejscu zamieszkania mężczyzny na kilka tygodni wcześniej zidentyfikowano 12 kontaktów. Wszystkie również uzyskały wynik negatywny.

„Badania są w toku. Trwają prace serologiczne. Oznacza to badanie krwi osób kontaktowych w celu sprawdzenia, czy nie doszło do wcześniejszej infekcji” – powiedział Lindmeier.

„W tym momencie, ponieważ jest to śmierć wieloczynnikowa, jest to śmierć wieloczynnikowa.

„Ale zakażenie wirusem H5N2 jest badane, aby sprawdzić, czy został zakażony przez osobę odwiedzającą lub w wyniku wcześniejszego kontaktu ze zwierzętami”.

W środę WHO stwierdziła, że ​​źródło narażenia na wirusa jest obecnie nieznane, chociaż zgłaszano przypadki wirusa H5N2 u drobiu w Meksyku.

Na podstawie dostępnych informacji agencja zdrowia ONZ ocenia obecne ryzyko, jakie stwarza wirus dla ogółu populacji, jako niskie.

Niskie ryzyko żywnościowe

Markus Lipp, starszy specjalista ds. bezpieczeństwa żywności w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, wyjaśnił, dlaczego ryzyko zarażenia się ptasią grypą w wyniku jedzenia drobiu jest „zaniedbywalnie niskie”.

„W ciągu wszystkich stu lat ptasiej grypy… nie wykazano żadnego przeniesienia wirusa przez żywność” – powiedział podczas odprawy za pośrednictwem łącza wideo z siedziby FAO w Rzymie.

Warto przeczytać!  5 najważniejszych chorób zakaźnych: ciężkość i ryzyko, które należy znać

„Oczywiście osoby zajmujące się zwierzętami, które mają bardzo bliski kontakt ze zwierzętami, mogą zarazić się infekcją, ale wiąże się to z ryzykiem zawodowym. Nie jest to przenoszenie choroby przez żywność.

„O ile nam wiadomo, ludzie nie mają receptorów ptasiej grypy w przewodzie pokarmowym, w przeciwieństwie do niektórych gatunków zwierząt.

„Tak więc istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, tylko z tej perspektywy”.

Ze wszystkich zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych ze spożywaniem drobiu „prawdopodobnie najniższe ryzyko wiąże się z ptasią grypą. Istnieje wiele innych zagrożeń mikrobiologicznych, które z większym prawdopodobieństwem wyrządzą szkodę konsumentom, jeśli żywność nie będzie odpowiednio przygotowana” – stwierdził.

(Z wyjątkiem nagłówka, ta historia nie została zredagowana przez personel NDTV i została opublikowana z kanału konsorcjalnego.)


Źródło