Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO
![Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/uitchfl8_bird-flu_625x300_08_January_21.jpg)
![Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO Pierwszy potwierdzony przypadek ptasiej grypy H5N2 u człowieka zmarł z powodu wielu czynników: WHO](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/Czy-ptasia-grypa-moze-doprowadzic-do-kolejnej-pandemii.jpg)
Mężczyzna został zabrany do szpitala w Meksyku 24 kwietnia i zmarł tego samego dnia. (Reprezentacyjny
Genewa, Szwajcaria:
Mężczyzna zakażony ptasią grypą H5N2 – pierwszym potwierdzonym zakażeniem człowieka tym szczepem – zmarł z wielu powodów – podała w piątek WHO, dodając, że dochodzenie jest w toku.
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła w środę, że w Meksyku zgłoszono pierwszy potwierdzony laboratoryjnie przypadek zakażenia u ludzi wirusem ptasiej grypy H5N2.
Ministerstwo zdrowia Meksyku poinformowało, że 59-letni mężczyzna „w przeszłości cierpiał na przewlekłą chorobę nerek, cukrzycę typu 2 i długotrwałe układowe nadciśnienie tętnicze”.
Był przykuty do łóżka przez trzy tygodnie przed wystąpieniem ostrych objawów, u których 17 kwietnia wystąpiła gorączka, duszność, biegunka, nudności i ogólne złe samopoczucie.
Mężczyzna został zabrany do szpitala w Meksyku 24 kwietnia i zmarł tego samego dnia.
„Śmierć jest śmiercią wieloczynnikową, a nie śmiercią, którą można przypisać wirusowi H5N2” – powiedział w piątek na konferencji prasowej w Genewie rzecznik WHO Christian Lindmeier.
„Pacjent zgłosił się do szpitala po tygodniach wieloczynnikowego podłoża wielu innych chorób.”
Lindmeier powiedział, że jego ciało zostało następnie rutynowo przebadane na obecność grypy i innych wirusów i wykryto H5N2.
Zidentyfikowano siedemnaście kontaktów tej sprawy w szpitalu. Wszystkie uzyskały wynik negatywny na obecność grypy.
W miejscu zamieszkania mężczyzny na kilka tygodni wcześniej zidentyfikowano 12 kontaktów. Wszystkie również uzyskały wynik negatywny.
„Badania są w toku. Trwają prace serologiczne. Oznacza to badanie krwi osób kontaktowych w celu sprawdzenia, czy nie doszło do wcześniejszej infekcji” – powiedział Lindmeier.
„W tym momencie, ponieważ jest to śmierć wieloczynnikowa, jest to śmierć wieloczynnikowa.
„Ale zakażenie wirusem H5N2 jest badane, aby sprawdzić, czy został zakażony przez osobę odwiedzającą lub w wyniku wcześniejszego kontaktu ze zwierzętami”.
W środę WHO stwierdziła, że źródło narażenia na wirusa jest obecnie nieznane, chociaż zgłaszano przypadki wirusa H5N2 u drobiu w Meksyku.
Na podstawie dostępnych informacji agencja zdrowia ONZ ocenia obecne ryzyko, jakie stwarza wirus dla ogółu populacji, jako niskie.
Niskie ryzyko żywnościowe
Markus Lipp, starszy specjalista ds. bezpieczeństwa żywności w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, wyjaśnił, dlaczego ryzyko zarażenia się ptasią grypą w wyniku jedzenia drobiu jest „zaniedbywalnie niskie”.
„W ciągu wszystkich stu lat ptasiej grypy… nie wykazano żadnego przeniesienia wirusa przez żywność” – powiedział podczas odprawy za pośrednictwem łącza wideo z siedziby FAO w Rzymie.
„Oczywiście osoby zajmujące się zwierzętami, które mają bardzo bliski kontakt ze zwierzętami, mogą zarazić się infekcją, ale wiąże się to z ryzykiem zawodowym. Nie jest to przenoszenie choroby przez żywność.
„O ile nam wiadomo, ludzie nie mają receptorów ptasiej grypy w przewodzie pokarmowym, w przeciwieństwie do niektórych gatunków zwierząt.
„Tak więc istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, tylko z tej perspektywy”.
Ze wszystkich zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych ze spożywaniem drobiu „prawdopodobnie najniższe ryzyko wiąże się z ptasią grypą. Istnieje wiele innych zagrożeń mikrobiologicznych, które z większym prawdopodobieństwem wyrządzą szkodę konsumentom, jeśli żywność nie będzie odpowiednio przygotowana” – stwierdził.
(Z wyjątkiem nagłówka, ta historia nie została zredagowana przez personel NDTV i została opublikowana z kanału konsorcjalnego.)