MDH odrzuca zarzuty dotyczące obecności rakotwórczych pestycydów w swoich przyprawach: „Bezpodstawne”
MDH, popularna indyjska marka przypraw, w sobotę odrzuciła zarzuty dotyczące jej produktów zawierających rakotwórczy pestycyd, stwierdzając, że twierdzenia te są „bezpodstawne, nieprawdziwe i pozbawione jakichkolwiek dowodów”.
Oświadczenie marki pojawiło się kilka dni po tym, jak Hongkong i Singapur zakazały sprzedaży w swoich krajach dwóch indyjskich marek przypraw – MDH i Everest, twierdząc, że wykryły obecność rakotwórczego pestycydu, tlenku etylenu, w kilku mieszankach przypraw.
„Zarzuty o obecności tlenku etylenu w naszych produktach są nieprawdziwe i pozbawione jakichkolwiek dowodów potwierdzających… Ponadto MDH nie otrzymała żadnej korespondencji od organów regulacyjnych Singapuru ani Hongkongu. To wzmacnia fakt, że zarzuty wobec MDH są bezpodstawne, bezpodstawne i nie poparte żadnymi konkretnymi dowodami” – stwierdził MDH w oświadczeniu, jak podaje PTI.
Ponadto zapewniała swoich klientów o bezpieczeństwie i jakości wszystkich swoich produktów.
„Zapewniamy naszych nabywców i konsumentów, że nie używamy tlenku etylenu (ETO) na żadnym etapie przechowywania, przetwarzania ani pakowania naszych przypraw. Przestrzegamy standardów zdrowia i bezpieczeństwa, zarówno w kraju, jak i za granicą” – napisano.
MDH dodało: „Slogan MDH „Asli Masale Sach Sach, MDH MDH” i „Real Spices of India” odzwierciedla nasze prawdziwe zaangażowanie w dostarczanie klientom autentycznych przypraw wysokiej jakości”.
Dlaczego Hongkong i Singapur zakazały przypraw MDH i Everest?
Centrum Bezpieczeństwa Żywności rządu Specjalnego Regionu Administracyjnego Hongkongu stwierdziło, że wykryło obecność rakotwórczego pestycydu, tlenku etylenu, w kilku mieszankach przypraw dwóch marek przypraw – MDH i Everest.
W zawiadomieniu wydanym przez władze Hongkongu wspomniano, że krajowy organ regulacyjny ds. żywności pobrał próbki trzech pakowanych produktów przyprawowych MDH – „Madras Curry w proszku”, „Sambhar Masala w proszku” i „Curry w proszku”; oraz „Fish Curry Masala” firmy Everest Group do testów w ramach rutynowego programu nadzoru żywności po wykryciu obecności pestycydu.
Następnie CFS poinstruował zainteresowanych sprzedawców w mieście Tsim Sha Tsui w Hongkongu, aby zaprzestali sprzedaży tych produktów i usunęli je z półek.
Wkrótce po posunięciu Hongkongu Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) również nakazała wycofanie produktów i nałożyła zakaz.
„Osoby, które spożyły powiązane produkty i mają wątpliwości dotyczące swojego zdrowia, powinny zasięgnąć porady lekarza. Konsumenci mogą kontaktować się z punktem zakupu w celu uzyskania informacji” – podała Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA).
Tymczasem 23 kwietnia Centrum zwróciło się o szczegółowe informacje do organów regulacyjnych ds. bezpieczeństwa żywności w Hongkongu i Singapurze. Według urzędników rządowych pierwotna przyczyna zakazu i działania naprawcze zostaną ustalone wraz z przyczynami zainteresowanych eksporterów, podał Reuters.
Bądź na bieżąco z wiadomościami biznesowymi, Gold Rates Today, India News i innymi powiązanymi aktualizacjami na stronie internetowej i w aplikacjach Hindustan Times