Gotowanie

Pieczony łosoś ziołowy z parmezanem i czosnkiem w folii

  • 26 kwietnia, 2024
  • 8 min read
Pieczony łosoś ziołowy z parmezanem i czosnkiem w folii

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ten pieczony łosoś z parmezanem, czosnkiem i ziołami w folii Cię przekona! Folia zatrzymuje niesamowity smak i piecze łososia do delikatnej i łuszczącej się perfekcji!

KOCHAM łososia i zawsze moją ulubioną rzeczą jest zamawianie go z menu! Nie mogę się napatrzeć, jakie to jest delikatne i pyszne. Musisz spróbować tych sprawdzonych i prawdziwych przysmaków, takich jak łosoś z frytkownicą powietrzną, krokiety i mój łosoś w glazurze z czosnkiem i brązowym cukrem!

Porcjowany łosoś z parmezanem, czosnkiem i polewą maślaną.Porcjowany łosoś z parmezanem, czosnkiem i polewą maślaną.

Pieczony łosoś ziołowy z parmezanem i czosnkiem w folii

Przygotowanie łososia w folii pozwala zachować smak i wilgoć, dzięki czemu obiad jest niezawodny i soczysty. UWIELBIAŁEM smak, jaki parmezan i czosnek nadały temu łososiowi. Okazuje się delikatny i kruchy, pełen wszystkich moich ulubionych smaków. Masło czosnkowo-ziołowe przenosi łososia na wyższy poziom! Jest tak delikatny i kruchy, że łosoś dosłownie rozpada się widelcem. Podsmażanie wierzchu przez kilka minut powoduje, że krawędzie stają się chrupiące i tworzą idealne wykończenie. Przygotuj się na to, że pieczony łosoś w folii rozpływa się w ustach!

Sposób pieczenia łososia w folii chyba jest moim ulubionym! Jest łatwe w przygotowaniu i szybko się piecze, co przyda się w pracowite wieczory. A najlepsze jest to, że sprzątanie jest dziecinnie proste! Po prostu kruszę folię i wyrzucam bałagan. Jeśli chcesz mieć więcej obiadów w folii, spróbuj przygotować te obiady dla włóczęgów, te fajitas lub inny prosty przepis na łososia z letnimi warzywami!

Potrzebne składniki

Bardzo łatwe z prostymi składnikami, możesz przygotować przepis na pieczonego łososia z parmezanem, czosnkiem i ziołami w mgnieniu oka! Większość składników najprawdopodobniej będziesz mieć pod ręką. Aby uzyskać dokładne pomiary, postępuj zgodnie z poniższą kartą przepisu.

  • Łosoś: Działa to w przypadku wszystkich odmian łososia i jego kawałków. Ja użyłam łososia królewskiego, ale wybierz swojego ulubionego!
  • Masło: Chcesz, żeby było dobre i miękkie, ale nie roztopione.
  • Sok cytrynowy: Cytryna i łosoś to idealne połączenie smaków.
  • Oliwa z oliwek: Dodaje wilgoci i pomaga wszystko się sklejać.
  • Czosnek: Świeżo mielony czosnek będzie smakował najlepiej, ale możesz użyć szczypty w słoiku.
  • Parmezan: Zetrzyj własny ser, aby uzyskać najlepszy smak i zdolność topienia.
  • Przyprawa Włoska: Idealna mieszanka kilku ziół, które razem smakują niesamowicie.
  • Sól i pieprz: Doprawić do smaku.
  • Świeża pietruszka: Świeża pietruszka dodaje koloru i odrobiny świeżości!
Warto przeczytać!  Co zrobić z dużej cukinii: 4 pomysły na obiady, przekąski i przetwory - Książki kucharskie

Najlepszy przepis na łososia z parmezanem i czosnkiem

Ten pieczony łosoś czosnkowy z parmezanem w folii to mój ulubiony posiłek, który zaimponuje moim poszukiwaczom. Zwłaszcza, gdy zatrzymują się w ostatniej chwili, ponieważ bardzo łatwo jest dostać się do stołu. Pięciogwiazdkowy posiłek z pieczonym łososiem, który zachwyci Twoją rodzinę!

  1. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Fahrenheita. Rozłóż kawałek folii na tyle długi, aby zwinąć łososia w środku.
  2. Zrób masło czosnkowo-ziołowe: W małej misce wymieszaj miękkie masło, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, parmezan, przyprawę włoską, sól, pieprz i pietruszkę.
  3. Przygotuj łososia: Połóż łososia na folii skórą do dołu. Rozłóż mieszaninę równomiernie na wierzchu łososia. Zwiń folię wokół krawędzi łososia, ale nie przykrywaj go całkowicie.
  4. Upiec: Piec przez 10-12 minut lub do momentu, aż łosoś będzie twardy. Podpiekaj wierzch przez ostatnie 1-2 minuty, aż się zarumieni.
  5. Garnirunek: Wyjmij z piekarnika i udekoruj dodatkową posiekaną natką pietruszki i parmezanem, jeśli chcesz.

Wszystko o pieczonym łososiu w folii

Wybieranie dobrej jakości łososia w sklepie spożywczym może być onieśmielające, więc oto, co musisz wiedzieć! Oto moje wskazówki, które pomogą Ci poznać różnice między łososiem w sklepie.

  • Rodzaje łososia: Dziki, hodowlany i międzynarodowy to wszystkie rodzaje łososia, które można dziś znaleźć w sklepach. Jest wiele zalet i wad, dlatego gorąco polecam przeprowadzenie badań. Zalecałbym za wszelką cenę unikać łososia złowionego lub hodowanego na arenie międzynarodowej. Nie podlegają one regulacjom takim jak w USA i często używają antybiotyków i pestycydów, które nie są dozwolone w USA. Często również niewłaściwie wykorzystują ścieki, potencjalnie zanieczyszczając ryby.
  • Kawałki łososia: Łosoś sprzedawany jest w postaci całego filetu, małego filetu lub kawałków łososia. Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia i znalezienia są całe i małe filety. Steki z łososia mają kształt litery U z częścią kręgosłupa pośrodku.
  • Na co zwrócić uwagę kupując łososia: Kupując świeżego łososia, szukaj błyszczącego i jędrnego w dotyku. Mięso łososia powinno być jasne i nasycone kolorem. Nie kupuj łososia kredowego, suchego, lepkiego lub zbyt miękkiego w dotyku. Unikaj łososia, który ma pęknięcia lub pęknięcia w mięśniach lub osłonach kolagenowych. Ryba powinna pachnieć świeżo, czysto i lekko słonawo jak ocean, nigdy rybnie.
  • Świeże kontra mrożone: Kupuj świeże, jeśli zamierzasz wykorzystać rybę w ciągu 2 dni, w przeciwnym razie trzymaj się mrożonej. Łosoś jest często zamrażany natychmiast po złowieniu, co pozwala zachować składniki odżywcze i świeżość.
Warto przeczytać!  Katarzyna Bosacka zdradzi³a nam patent na idealn± sa³atkê jarzynow±. Ten sk³adnik to klucz I Nowo¶ci Haps.pl

Łosoś z parmezanem i czosnkiem na półmisku.Łosoś z parmezanem i czosnkiem na półmisku.

Wskazówki dotyczące przygotowania pieczonego łososia z parmezanem i czosnkiem w folii

Tak soczyste i pełne smaku, te wskazówki pomogą w przygotowaniu niesamowitego łososia foliowego! Kiedy już wybierzesz łososia, ten pieczony łosoś w folii jest łatwy do zrobienia i smakuje niesamowicie z moim parmezanem, czosnkowo-ziołowym masłem.

  • Złota Skórka: Kiedy łosoś będzie już prawie gotowy, otwórz folię i piecz przez ostatnie 2-3 minuty. Dzięki temu na łososiu powstanie idealna skórka!
  • Kiedy łosoś jest gotowy? Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy łosoś jest gotowy, jest spojrzenie na niego. Łosoś łatwo się łuszczy po zakończeniu gotowania, a także zmienia kolor z półprzezroczystego na nieprzezroczysty. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 135 stopni Fahrenheita.
  • Nie przegotuj: Łososia łatwo rozgotować, przez co staje się twardy i suchy. Lepiej jest go lekko niedogotować i pozwolić mu dogotować, aż odpocznie, niż go rozgotować.
  • Korzystanie z mrożonek: Ja zawsze używam mrożonych filetów z łososia i sprawdzają się wyśmienicie. Rozmroź je przez noc w lodówce. Możesz także rozmrozić łososia w misce z zimną wodą, którą zmieniasz co 10-15 minut, aż się rozmrozi.
  • Czy mogę opuścić Skórkę? Tak, jeśli łosoś ma skórkę, możesz ją zostawić! Ma świetne składniki odżywcze. Pamiętaj, aby opłukać łososia i osuszyć go ręcznikiem papierowym, a następnie ułożyć go na folii skórą do dołu.
Warto przeczytać!  Mięsa w aromatycznym sosie. 5 oryginalnych przepisów na obiad

Przechowywanie resztek łososia

Ten pieczony łosoś w folii świetnie sprawdzi się na lunch następnego dnia! Łosoś doskonale się rozgrzewa, a jego resztki są nadal kruche i pyszne.

  1. W lodówce: Resztki mogą przetrwać do 3-4 dni, jeśli są prawidłowo przechowywane w hermetycznym pojemniku w lodówce.
  2. Aby podgrzać: Kiedy już masz ochotę zjeść resztki, moim ulubionym sposobem jest gotowanie ich w frytkownicy! Podgrzej je we frytkownicy w temperaturze 350 stopni Fahrenheita przez 4-5 minut. Dzięki temu tekstura jest idealnie łuszcząca się za każdym razem. Alternatywnie możesz podgrzać resztki w kuchence mikrofalowej, aż się rozgrzeją!

Za pomocą widelca odłup kawałek łososia posypanego parmezanem i czosnkiem. Za pomocą widelca odłup kawałek łososia posypanego parmezanem i czosnkiem.

Idealne dodatki do podania z łososiem

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Fahrenheita. Wytnij kawałek folii o takiej długości, aby zawinął się wokół łososia. Połóż folię na blasze do pieczenia.
  • W małej misce wymieszaj miękkie masło, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, parmezan, przyprawę włoską, sól, pieprz i pietruszkę.

  • Połóż łososia na folii skórą do dołu. Zwiń folię wokół krawędzi łososia, ale nie przykrywaj go całkowicie. Rozłóż mieszaninę równomiernie na wierzchu łososia.

  • Piec przez 10-12 minut lub do momentu, aż łosoś będzie twardy. Podpiekaj wierzch przez ostatnie 1-2 minuty, aż się zarumieni.

  • Wyjmij z piekarnika i udekoruj dodatkową posiekaną natką pietruszki i parmezanem, jeśli chcesz.

Zaktualizowano 26 kwietnia 2024 r
Pierwotnie opublikowano 12 października 2015 r

Kalorie: 222kcalWęglowodany: 1GBiałko: 23GTłuszcz: 13GTłuszcz nasycony: 5GCholesterol: 79mgSód: 320mgPotas: 569mgBłonnik: 1GCukier: 1GWitamina A: 347j.mWitamina C: 3mgWapń: 41mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło